Μαθητικό Συνέδριο «Ξεστραβώσου! Μάθε τα δικαιώματά σου» στην Τεχνόπολη (7-9/12)

Το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα δικαιώματα των μαθητών στο σχολείο καταγράφει το έλλειμμα δημοκρατίας στις σχολικές τάξεις και καταθέτει λύσεις, μέσα από τις μαρτυρίες και τις προτάσεις δεκάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Στα ελληνικά σχολεία η «δημοκρατία» σαν λέξη υπάρχει παντού. Υπάρχει στα βιβλία, υπάρχει στις εκθέσεις των μαθητών, υπάρχει στο στόμα των φιλολόγων. Στην πράξη, όμως; Πόση δημοκρατία υπάρχει στην καθημερινή ζωή του σχολείου; Όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν ένας μαθητής προσβάλει έναν καθηγητή: Τρώει αποβολή. Τι γίνεται, όμως, όταν ένας καθηγητής προσβάλει έναν μαθητή; Τι μπορεί να κάνει ο μαθητής; Τι μπορεί να κάνει το 15μελές (εκτός από το να διοργανώνει εκδρομές); Τι μπορεί να κάνει ένα σχολείο όταν αντιμετωπίζει κρούσματα ρατσισμού και bullying;

Οι στόχοι είναι πολλοί και φιλόδοξοι:

1. Να καταγραφεί μια εικόνα της δημοκρατικότητας των ελληνικών σχολείων. Μαθητές από όλη την Ελλάδα θα καταθέσουν χωρίς λογοκρισία τις εμπειρίες τους, ως «θύματα» ή ως αυτόπτες μάρτυρες.

2. Να ενημερωθούν οι μαθητές για τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος αλλά και για τους τρόπους να τα διεκδικούν χωρίς να χάνουν το δίκιο τους.

3. Να έχουν έναν απευθείας διάλογο με «πρόσωπα εξουσίας» (υπουργοί, διευθυντές, καθηγητές) που αποφασίζουν για τη ζωή τους μέσα στο σχολείο.

4. Να προτείνουν οι ίδιοι οι μαθητές ιδέες για να γίνει το σχολείο πιο δημοκρατικό.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν:

• 60 μαθητές Λυκείου από όλη την Ελλάδα (επιλεγμένοι ανάμεσα σε 250 που δήλωσαν συμμετοχή).
• Από το αντιαυταρχικό σχολείο Summerhill της Αγγλίας, ο Henry Readhead και ο Christopher Norton Pring – καθηγητής και μαθητής σε ένα σχολείο, όπου συμβαίνει κάτι σοκαριστικό για την ελληνική πραγματικότητα: μαθητές και καθηγητές έχουν ίσα δικαιώματα!
• Από το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός κος Κων/νος Αρβανιτόπουλος ή άλλος εκπρόσωπος της ηγεσίας του Υπουργείου.
• Από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Διεύθυνση Κοινωνικής Συμμετοχής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής), ο Γιώργος Χουλιαράς, ο οποίος θα αναφερθεί στις εθνικές πολιτικές που διέπουν τα θέματα σχολικού εκφοβισμού.
• Από το Συνήγορο του Παιδιού, ο Γιώργος Μόσχος (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού), ο οποίος θα εξηγήσει τι είναι ο Συνήγορος του Παιδιού και πώς υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παιδιού στο σχολείο.
• Από τη Διεθνή Αμνηστία, η Ντορέττα Αστέρη (Πρόεδρος), η οποία θα κάνει μια εισήγηση με τίτλο «Όταν τα Δικαιώματα πάνε Σχολείο κάτι ξεστραβώνει».
• Από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου ΕΨΥΠΕ, ο Άλκης Τσιάντης (Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος), ο οποίος θα μιλήσει για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.
• Από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», o Τάκης Καμπύλης (Διευθυντής), ο οποίος θα κάνει μια εισήγηση με τίτλο «Τα χρώματα στην εκπαίδευση».
• Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος θα κάνει μια εισήγηση με τίτλο «Μπορεί ένας μαθητής να πηγαίνει χαρούμενος στο σχολείο;»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ώρες 14.30-21.30, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρες 10.00-17.00 και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, ώρες 10.00-15.00.

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 18:00 συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Bios (Πειραιώς 84, Γκάζι) από μαθητικά συγκροτήματα του Schoolwave.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου: www.theschooligans.gr/ksestravosou

Το συνέδριο «Ξεστραβώσου! Μαθε τα δικαιώματά σου» διοργανώνεται από τη Δημιουργική Ομάδα Schooligans στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση με την Υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.