Αρχική Infokids Συνταγές Μακαρόνια ολικής άλεσης με μικρές ντόπιες γαριδούλες, σπανάκι και γλυκάνισο

Μακαρόνια ολικής άλεσης με μικρές ντόπιες γαριδούλες, σπανάκι και γλυκάνισο

Ο διάσημος chef Γιάννης Μπαξεβάνης παραδίδει μαθήματα μαγειρικής αποκλειστικά για τους μικρούς αναγνώστες του infokids.gr. Ακολουθήστε τον!

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
500 γρ μακαρόνια ολικής,
1 κιλό γαριδούλες μικρές ντόπιες,
4 ντομάτες πολύ κόκκινες μεσαίου μεγέθους,
300 γρ σπανάκι,
1 κρεμμυδάκι φρέσκο,
½ ματσάκι μαϊντανό,
½ ματσάκι άνηθο,
1 κουταλιά της σούπας σπόρους από γλυκάνισο,
ελαιόλαδο,
αλάτι,
πιπέρι

1. Καθαρίζουμε τις γαριδούλες και κρατάμε ξεχωριστά τα τσόφλια και την ψίχα.
2. Τα τσόφλια τώρα τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου. Μέχρι να βράσουν τα τσόφλια από τις γαρίδες (στη μαγειρική τα λέμε καρκάσες) κόβουμε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό.
3. Κόβουμε τα φύλλα από το σπανάκι (όχι τα πόδια) σε φέτες. Τα πόδια τα πλένουμε καλά να μην έχουν χώματα και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα με τις καρκάσες για να βράσουν μαζί άλλα 15 λεπτά. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό ακόμα. Προσοχή, δεν πρέπει να έχουμε πάρα πολύ νερό.
4. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί, πετώντας τα τσόφλια. Αφήνουμε έναν μεγάλο να μας τα σουρώσει για να μην καούμε (ας κάνουν κι αυτοί οι μεγάλοι κάτι!).
5. Ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό, λίγο άνηθο και ένα κρεμμυδάκι φρέσκο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις ντομάτες, το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγους σπόρους από γλυκάνισο.
6. Το ζουμί από το σπανάκι και τις γαρίδες που μας έμεινε πρέπει να είναι το ¼ μιας μεσαίας σπιτικής κατσαρόλας. Αν δεν φτάνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Το βάζουμε να βράσει με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά, και ρίχνουμε εκεί τα μακαρόνια ολικής. Αυτά θα πέσουν μέσα στο ζωμό μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα βράζουμε ανάλογα με την υπόδειξη του πακέτου σε χρόνο και μόλις είναι έτοιμα(προσοχή, θέλουν περισσότερη ώρα βράσιμο από τα απλά μακαρόνια) ρίχνουμε μέσα τις γαριδούλες για ένα λεπτό ακόμα και μετά σουρώνουμε πολύ γρήγορα, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε τις ντομάτες με το σπανάκι που είχαμε κόψει στο μπολ.
7. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι πάλι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Προσοχή παιδιά!
Τα μακαρόνια ολικής είναι πολύ καλά για την υγεία μας καθώς είναι φτιαγμένα με αλεύρι που περιέχει και φλοιό από το στάρι. Αυτό μας βοηθάει στην χώνεψη, παίρνει μαζί του τη χοληστερίνη και καθαρίζει τον οργανισμό μας. Αυτό θα μας βοηθήσει αργότερα. Εκτός αυτού, είναι πιο νόστιμα. Με δυνατή γεύση από την πρώτη ύλη, δηλαδή το στάρι, που την καταλαβαίνουμε σε κάθε μας μπουκιά.
Οι μικρές ντόπιες γαριδούλες μας φαίνονται μικρές αλλά είναι πιο γευστικές από τις μεγάλες. Άλλωστε κι εμείς οι μικροί είμαστε πιο νόστιμοι από τους μεγάλους! Πρέπει να ξέρουμε και να ψάξουμε να δοκιμάσουμε τις γαριδούλες του Αμβρακικού. Για τις γαριδούλες από τη Σύμη (το μικρό νησί απέναντι από τη Ρόδο) δεν το συζητάμε! Αυτές δεν τις καθαρίζουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σας πατάτες.
Το σπανάκι θα μαραθεί με τη ζέστη των μακαρονιών και θα μας δώσει μια ωραία γεύση γης μέσα στα θαλασσινά. Ο δε γλυκάνισος θα μας θυμίσει μια μυρωδιά του ούζου που πίνει ο μπαμπάς με τους φίλους του και τα μεζεδάκια, πολλές φορές γαρίδες και χταποδάκι. Πόσο μας αρέσει να περνάμε και να τσιμπάμε με το χέρι καθώς αυτοί μιλάνε και δεν μας δίνουν σημασία!

Προσοχή γονείς!
Τα παιδιά θα πρέπει να είναι στην κουζίνα υπό την επίβλεψη (πολύ προσεκτική) των γονέων τους. Θα τους πιάσουν το χεράκι για να τους βοηθήσουν να κόψουν. Θα κρατήσουν τα χεράκια τους μακριά από το τηγάνι. Θα τα αφήσουν να ανακατέψουν μόνα τους και να δοκιμάσουν προσεκτικά πάνω από την κατσαρόλα. Οι γονείς θα κρατούν την κατσαρόλα για να μην υπάρξει ατύχημα. Όπου υπάρχει βραστό νερό, οι γονείς χωρίς τα παιδιά, θα πρέπει να το μεταφέρουν και να το χύνουν στο νεροχύτη. Γενικά πρέπει να προσέχουν οι γονείς χωρίς να φοβούνται την κάθε κίνηση των μικρών μας φίλων μέσα στην κουζίνα.
Από την πλευρά μας εμείς παιδιά είμαστε υποχρεωμένοι να δοκιμάζουμε τα υλικά ωμά (όσα μπορούμε να τα δοκιμάσουμε ωμά βέβαια) για να ξέρουμε την αρχική τους γεύση. Και είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε τι κάναμε. Τουλάχιστον πρέπει να δοκιμάσουμε για να πούμε αν μας άρεσε ή όχι και να ξεχωρίσουμε προσεκτικά στο μυαλό μας τις αρχικές ωμές γεύσεις για να μπορούμε αργότερα σε άλλα φαγητά να τις διακρίνουμε και να λέμε αν ένα φαγητό είναι καλό ή όχι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.