Μαμάδες αφήστε χώρο και για τους μπαμπάδες!

Πολύ συχνά η μαμά αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού μέσα στο σπίτι, παραγκωνίζοντας τον σύζυγο-μπαμπά. Πόσο μπορεί να επηρεάσει μια τέτοια συμπεριφορά τη σχέση του ζευγαριού αλλά και τί αντίκτυπο μπορεί να έχει στα παιδιά;

Η σύγχρονη μητέρα συχνά αναλαμβάνει πολλούς ρόλους. Είναι εργαζόμενη, σύζυγος και μητέρα ή έχει ακόμα να φροντίσει και τους δικούς της γονείς. Σε όλα αυτά, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί έχοντας το καλύτερο αποτέλεσμα και να ικανοποιήσει τους πάντες, καμιά φορά ξεφεύγει και φτάνει στο σημείο να κάνει στην άκρη τον σύζυγο, δημιουργώντας προβλήματα στη σχέση που μπορεί να φτάσουν και στο διαζύγιο.

Το μοίρασμα των ευθυνών μέσα στο σπίτι και ειδικά όταν υπάρχουν παδιά και οι δύο γονείς εργάζονται είναι μια υπόθεση που απαιτεί ισορροπίες προκειμένου να υπάρχει μια υγιής σχέση τόσο ανάμεσα στο ζευγάρι όσο και στη σχέση τους με τα παιδιά.

Η μαμά είναι σύνηθες να είναι προσκολλημένη και υπερπροστατευτική με το παιδί, ειδικά στις αρχές οπότε είναι και τροφός. Τότε ο ρόλος του άνδρα και μπαμπά συχνά παραγκωνίζεται καθώς η γυναίκα δεν κάνει χώρο για τον σύντροφό της.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος υγείας και σύμβουλος οικογένειας Αλεξάνδρα Λύγγρη, όλα ξεκινούν από την καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι ώστε να αντιληφθεί ο κάθε γονιός τον ρόλο του και να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του. Πρέπει να λειτουργεί η έννοια του “εμείς”, πράγμα που προϋποθέτει ότι έχουμε χτίσει μια καλή εικόνα του εαυτού μας.

Συνήθεις τακτικές

Συχνά, όπως σημειώνει η ψυχολόγος, έχουμε την τάση να κριτικάρουμε χωρίς να εστιάζουμε στην ουσία, όπως για παράδειγμα το να έχει ντύσει ένας μπαμπάς την κόρη του με χρώματα που δεν αρέσουν στη μαμά ή και στο παιδί προκειμένου να το πάει στο σχολείο, μπορεί να γίνει αιτία για καυγά. Η γυναίκα μπορεί να πει “μα καλά πως έντυσες έτσι το παιδί;” αντί να πεί “πώς ήταν σήμερα η μέρα σας; ή πώς περάσατε πηγαίνοντας στο σχολείο;” Άλλοτε, όσον αφορά στις δουλειές του σπιτιού η γυναίκα έχει την τάση να μην αφήνει το σύζυγό της να κάνει πράγματα αν δει πως με την πρώτη φορά κάνει κάτι λάθος. Επίσης, κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία του ποιος έχει δίκιο.

Έτσι η γυναίκα δεν είναι δύσκολο να ξεφύγει κάπως στη συμπεριφορά της οδηγώντας τον άνδρα στην απομόνωση. Αυτό βέβαια δεν έχει επιπτώσεις μόνο μέσα στο ζευγάρι αλλά και στο παιδί.
“Το παιδί πολλές φορές βλέπει τον μπαμπά μέσα από τα μάτια της μαμάς”, λέει η κ. Λύγγρη και επισημαίνει ότι “το παιδί συχνά εκφράζει το σύμπτωμα της οικογένειας”.

Ακόμα, το παιδί που έχει μάθει να έχει μια μητέρα υπερπροστατευτική και ένα πατέρα σε δεύτερο ρόλο συχνά γίνεται ένα παιδί εξαρτημένο που δεν έχει μάθει να ματαιώνονται οι επιθυμίες του. Επιπλέον, σύμφωνα με την ψυχολόγο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ειδικά για τα αγόρια το αν θα έχουν ένα υγιές πρότυπο πατέρα.

Απειλή, για τους γονείς συχνά αποτελεί η σταδιακή αυτονόμηση ενός παιδιού. “Ένας αποτελεσματικός γονιός δεν συντηρεί εξαρτήσεις”, όπως σημειώνει η κ. Λύγγρη.

Πώς μπορούμε να παροτρύνουμε ένα γονέα να δραστηριοποιηθεί περισσότερο;

Ο τρόπος είναι αυτός που μετράει. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, πρέπει ο καθένας να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς όμως να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα έχει αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες γύρω από το παιδί, δεν έχει παρά να ζητήσει βοήθεια. Βέβαια το να πει στον άνδρα της “νιώθω κουρασμένη που πρέπει να τρέχω όλο το απόγευμα ή έχω ανάγκη περισσότερο χρόνο για μένα” είναι πιο αποτελεσματικό και σωστό από το να πει πως τον βλέπει αδιάφορο απέναντί της ή ότι την κάνει να νιώθει άσχημα.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και 20 λεπτά την ημέρα με το παιδί μπορεί να έιναι αρκετά φτάνει αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός. Τι και αν είστε στον ίδιο χώρο με το παιδί αλλά σφουγγαρίζετε ή σιδερώνετε. Μπείτε έστω για λίγο στον κόσμο του παιδιού και ρωτήστε τι θέλει να κάνετε παρέα. Δώστε του δηλαδή για λίγο τον ρόλο του αρχηγού στο δικό του παιχνίδι για να έρθετε πιο κοντά.