- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μειώθηκαν οι γάμοι τον περασμένο χρόνο κατά 21,52%

Η οικονομική κρίση που έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών στην Ελλάδα, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη, όπως ήταν αναμενόμενο, τη στάση τους απέναντι στο γάμο. Αν ήταν μία φορά δύσκολη στο παρελθόν η απόφαση για να κάνει κάποιος το βήμα και να προχωρήσει «εις γάμου κοινωνία», σήμερα, λόγω της οικονομικής στενότητας έχει γίνει δύο φορές πιο δύσκολη. Και όταν οι τολμηροί το αποφασίζουν, οι υπερφορτωμένες τελετές, με τους εκατοντάδες καλεσμένους και τα πλούσια τραπέζια, οι ακριβές μπομπονιέρες και οι εξεζητημένοι στολισμοί των ναών δίνουν σιγά -σιγά τη θέση τους σε πιο λιτούς γάμους που τελούνται σε εκκλησίες ή -με μία συνεχώς αυξανόμενη τάση- στο δημαρχείο.

Στον δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια μία πτωτική τάση στο σύνολο των τελεσθέντων γάμων. Ωστόσο, οι πολιτικοί γάμοι φαίνεται, ήδη από το 2007, να κερδίζουν έδαφος έναντι των θρησκευτικών. Για παράδειγμα, από το 2010 έως το 2011, χρονική περίοδος όπου γίνεται πιο αισθητή στις τσέπες των πολιτών η οικονομική κρίση, παρατηρείται μία μείωση των τελεσθέντων γάμων κατά 21,52%, με το ποσοστό για τους θρησκευτικούς να αγγίζει το 27,80%, ενώ για τους πολιτικούς το 6,72%.

Η λιγότερο ακριβή λύση πάντως για όσους θέλουν να ενώσουν τις ζωές και τις τύχες τους είναι το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης που συντάσσεται από έναν συμβολαιογράφο. Όπως, όμως, δείχνουν οι απαντήσεις των συμβολαιογραφικών γραφείων που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, δεν είναι ακόμη τόσο δημοφιλές.

Πηγή: ΑΜΠΕ