Με πρόγραμμα του Ελληνικού Κόσμου οι μαθητές γίνονται ρεπόρτερ της Ιστορίας

Ένα νέο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο ΄Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου με την υποστήριξη της Vodafone και επομένως τη στενή σύνδεσή του με την κινητή τηλεφωνία, οι μαθητές και οι μαθήτριες 13 γυμνασίων, επιλεγμένων από περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενεργοποιούνται και αρχίζουν την αναζήτηση και καταγραφή των ιστορικών δεδομένων του τόπου τους. Στόχος είναι οι μαθητές να αναδείξουν την ιστορία του τόπου τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας. Έτσι, με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι (το οποίο πηγαίνει στην κυριολεξία από χέρι σε χέρι ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το οποίο δεν έχει χρήση κινητού τηλεφώνου, αλλά τα παιδιά το χρησιμοποιούν μόνο ως φωτογραφική μηχανή, για βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις), οι μαθητές γίνονται μικροί ρεπόρτερ, παίρνουν συνεντεύξεις από παππούδες, γιαγιάδες και ντόπιους από κάθε περιοχή, καταγράφουν το υλικό τους στη σελίδα που έχουν ανοίξει γι’ αυτούς οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κόσμου και όταν τελειώσουν με τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων, ο αρμόδιος εκπαιδευτικός το φιλτράρει, οπότε και είναι στη διάθεση του Ιδρύματος για την τελική επεξεργασία ώστε να πάρει πλέον τη θέση του ανάμεσα στο υπόλοιπο υλικό Ελληνικού Κόσμου, προσφέροντας σε εμάς πολύτιμες πληροφορίες για μια συγκεκριμένη περιοχή.

Στην παρουσίαση μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: «Η ιστορία είναι γύρω μας. Στα παλιά κτήρια της γειτονιάς μας, στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών, στα δημόσια μνημεία. Η ιστορία είναι μέσα μας. Στη γνώση της προέλευσης και της καταγωγής μας, στις μνήμες των ανθρώπων και στις ιστορίες που αφηγούνται. Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους. Τους δίνει το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Τους δίνει μια ταυτότητα στο χώρο και στο χρόνο».

Τι είναι, όμως, και σε τι αποσκοπεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα; «Με το πρόγραμμα “Click… στην Ιστορία” θέλουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τις όψεις της ιστορίας που, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, είναι κομμάτι του εαυτού μας και των εμπειριών μας», ανέφεραν χθες οι άνθρωποι του ΙΜΕ που υλοποιούν το πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Vodafone.

«Απευθυνόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και τους προσκαλούμε να ανακαλύψουν την ιστορία και τις ιστορίες από τις οποίες αυτή αποτελείται και να μας τη δείξουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία».

Όπως τόνισε η κ. Φέρλα, ιστορικός του ΙΜΕ “Μέσα από τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και ερευνητών του ΙΜΕ, το πρόγραμμα «Click… στην Ιστορία» δείχνει πως η ιστορία, στην οποία όλοι ανήκουμε, μπορεί να γίνει η ιστορία που ανήκει σε όλους μας.”

Πώς όλο αυτό παίρνει σάρκα και οστά; Με ερωτήματα άλλοτε απλά κι άλλοτε πιο σύνθετα, οι μαθητές, εξοπλισμένοι με ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν ως φωτογραφική μηχανή, κάμερα και συσκευή εγγραφής φωνής, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας».

Έρχονται σε επαφή με την κοινωνία που περιβάλλει το σχολείο τους, εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά και το χωριό τους, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία, και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.

Μέσα από τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και ερευνητών του ΙΜΕ, το πρόγραμμα «Click… στην Ιστορία» μπορεί να αποδειχτεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει και του εαυτού μας.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα της προηγούμενης χρονιάς συμμετείχαν τα εξής σχολεία:

Γυμνάσιο Αγιάς Λάρισας

2ο Γυμνάσιο Δράμας

3ο Γυμνάσιο Θήβας

2o Γυμνάσιο Ναυπλίου

7ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Αττικής

Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://local.e-history.gr/