- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Με τη δύναμη του διαλογισμού

Πόσο εύκολο νομίζεις ότι είναι να χαλαρώσεις το σώμα σου, να ηρεμήσεις το πνεύμα σου, να αλλάξεις την ψυχική σου διάθεση και να αισθανθείς άτρωτη από τους διάφορους πόνους που σε ταλανίζουν; Δύσκολο; Όχι, βέβαια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγος χρόνος για διαλογισμό κάθε μέρα. Ο δάσκαλος Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο είχε πει: «Χωρίς εσωτερική ειρήνη, η εξωτερική ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί».
Πολλοί πιστεύουν ότι ο διαλογισμός απευθύνεται στους οπαδούς της γιόγκα ή τους ανθρώπους με περίσσια χρόνου για να τον εξασκούν κάθε μέρα. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Γιατί αν η ηρεμία και η ψυχοσωματική υγεία δεν αφορά εσένα που τρέχεις όλη μέρα για να τα προλάβεις όλα, τότε ποιον αφορά;

Τι ακριβώς είναι
Ο διαλογισμός είναι η μέθοδος που θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το πνεύμα σου και να το εξελίξεις. Πρώτα θα μάθεις πώς να αναγνωρίζεις τις αρνητικές και τις θετικές καταστάσεις του πνεύματός σου και κατόπιν με την εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων θα μάθεις να απομακρύνεις τις αρνητικές και να καλλιεργείς τις θετικές.
Με το διαλογισμός θα αποκτήσεις επίγνωση του εαυτού σου. Απώτερος σκοπός σ’ αυτό το ταξίδι είναι να οδηγηθείς σταδιακά στην αυτοβελτίωση. Χάρη στο διαλογισμό θα εξασκηθείς στο να αδειάζεις το νου σου από καθετί το περιττό. Η συγκέντρωση και η προσοχή σε ένα θέμα (όπως η αναπνοή) είναι τα «κλειδιά» που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη του σκοπού σου. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, όλα τα «νοσηρά», που καθημερινά φωλιάζουν στο νου, βρίσκουν σταδιακά το δρόμο προς τα έξω. Το αδιάκοπο πηγαινέλα της σκέψης σταματά, το σώμα και η ψυχή ηρεμούν, οι πόνοι εξασθενούν. Σε επόμενο στάδιο θα δεις τον εαυτό σου να αναγεννάται, η μιζέρια, η θλίψη και τα συναισθήματα του πεσιμισμού θα γίνουν παρελθόν. Κι ακόμη περισσότερο, τώρα θα νιώσεις πραγματικά ότι έχεις τη δύναμη να απολαύσεις την ευτυχία, τις αληθινές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου και την κάθε επιτυχία σου.

Πού θα σε βοηθήσει
Τα οφέλη είναι πολλά. Και φυσικά δεν περιορίζονται στην απαλλαγή από το άγχος ή το στρες. Με το διαλογισμό θα μάθεις να χαλαρώνεις το σώμα και το πνεύμα. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις τις όποιες αντιξοότητες με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Σε μαθαίνει να μην βλέπεις ανταγωνιστικά τους άλλους ανθρώπους, αλλά ως συνοδοιπόρους στο μεγάλο ταξίδι της ζωής. Όταν οι σχέσεις σου είναι σε κρίση, ο διαλογισμός σε βοηθά να τις επαναφέρεις σε αρμονία.
Το μεγαλύτερο δώρο που θα λάβεις από τη συνεχή εξάσκησή του είναι η αίσθηση της ισορροπίας. Σύντομα θα δεις τον εαυτό σου να αλλάζει, να μεταμορφώνεστε σε ένα πλάσμα με απόλυτη συναίσθηση των πράξεών του, με σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ενώ μια ήρεμη δύναμη θα χαρακτηρίζει κάθε δραστηριότητά σου. Η καλή σωματική υγεία, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ευεξία, η νεότητα και η μακροζωία είναι μέσα στα οφέλη που θα αρχίσεις να απολαμβάνεις. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διαλογισμό για αρκετά χρόνια μπορεί να δείχνουν μέχρι και δώδεκα χρόνια νεώτεροι απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Σε ποιους απευθύνεται
Σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται με τη θρησκεία ή άλλες φιλοσοφικές απόψεις. Καθώς ο στόχος για καλή σωματική και ψυχική υγεία είναι πανανθρώπινος, η εκμάθηση κάποιων μεθόδων διαλογισμού μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις μια πιο ολοκληρωμένη και ειλικρινή ζωή.

Ο διαλογισμός απέναντι στην Ιατρική
Μια νέα τάση διαφαίνεται στο χώρο της ψυχολογίας και της Ιατρικής, τάση η οποία συνδυάζει τις επιστημονικές κατακτήσεις της δυτικής επιστήμης με τις ανατολικές παραδόσεις. Με βάση αυτή την προσέγγιση, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη μέθοδο του διαλογισμού συμπληρωματικά με τις ιατρικές πρακτικές. Ο Christopher Germer, PhD, υπεύθυνος κλινικής ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, χρησιμοποιεί τις αρχές του διαλογισμού ως μέρος της καθημερινής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης με τους ασθενείς του. Σύμφωνα με τον Germer, ο ασθενής προσέχει τα συναισθήματα και τις σκέψεις που κυριαρχούν τη δεδομένη στιγμή. Επίσης, ερευνητές στο Νοσοκομείο Royal για τις γυναίκες στο Randwick βρήκαν επιτυχημένο διαλογισμό για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, του άσθματος, της τοπικής θέρμης και του επαγγελματικού στρες.

Πώς θα διαλογιστείς μόνη σου
Μάθε μία απλή τεχνική, την οποία θα εξασκείς όσο πιο συχνά μπορείς, βελτιώνοντας σταδιακά και το χρόνο σου.
Κάθισε σε άνετη στάση σε ένα μαξιλάρι, μια καρέκλα ή στο πάτωμα. Προσπάθησε να έχεις τη σπονδυλική σου στήλη ευθεία, χωρίς να της ασκείς την παραμικρή πίεση. Εάν είσαι ξαπλωμένη στο πάτωμα, μπορείς να βάλεις ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σου ώστε να μην πονάς.
Βάλε απαλή μουσική, αν αυτό σε βοηθά να χαλαρώσεις. Όταν ξεκινήσεις το διαλογισμό, κλείσ’ τη.
Ρύθμισε ένα ρολόι να χτυπήσει σε πέντε λεπτά. Σταδιακά, θα αυξάνεις το χρόνο κατά 5, 10, 15 λεπτά. Θα σου πάρει καιρό να βελτιώσεις το χρόνο σου. Παρ’ όλα αυτά, μην προσπαθήσεις να βάλεις πρόγραμμα.
Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να νιώσεις μόνο την αναπνοή σου στην άκρη της μύτης σου.
Να αναπνέεις κανονικά, ήρεμα, χωρίς να σκέφτεσαι τώρα αναπνέω με έναν διαφορετικό τρόπο. Προσπάθησε να αισθάνεσαι την αναπνοή σου και ξέχασε κάθε σκέψη. Κάθε στιγμή που το πνεύμα σας διασπάται φέρ’ το, μαλακά, πίσω στην αναπνοή σου.
Βαθμιαία θα νιώσεις το στρες να αποβάλλεται και θα σε πλημμυρίσει γαλήνη και ευεξία.
Μείνε σ’ αυτή τη στάση όσο περισσότερο μπορείς. Πριν σηκωθείς δίπλωσε το σώμα σου σε εμβρυακή θέση στο πλάι και σήκωσέ το αργά αργά με τελευταίο το κεφάλι.

Αυτό τον διαλογισμό μπορείς να τον κάνεις κάθε πρωί πριν ξεκινήσει η μέρα σου, αλλά μπορείς να τον επαναλάβεις για πέντε λεπτά στο γραφείο ή όπου αλλού έχεις την ευκαιρία. Μόλις τελειώσεις το διαλογισμό σου, θα νιώσεις πνευματική και σωματική ευεξία και καλύτερη συγκέντρωση.

Info
«Διαλογισμός», τηλ. 210 8012085, 6944-536919
Κέντρο Διαλογισμού Ηράκλειτος, Βουλιαγμένης 166, Δάφνη, 210 9719753
Ομακοείο Αθηνών, Κέντρο Γιόγκα και Εσωτερισμού, Αινιάνος 6, Πεδίον Άρεως, 210 8210051
Shantom, Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών, Τριπόλεως 35Α, Χαλάνδρι,
210 6717529