Μικροί ιστιοπλόοι

Το καλοκαίρι σιγά-σιγά πλησιάζει και ο καιρός μας καλεί, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και ειδικά τη θάλασσα. Αυτή η περίοδος άλλωστε είναι και αυτή που πολύς κόσμος σπεύδει να γυμναστεί με κάποιο τρόπο. Η ιστιοπλοΐα, ένα από τα παλαιότερα ολυμπιακά αθλήματα, μπορεί να μην είναι ένα είδος γυμναστικής όπως αθλήματα που απαιτούν συνεχή κίνηση, είναι όμως μια αθλητική δραστηριότητα με πολλά οφέλη.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου υπάρχουν τόσα πολλά νησιά και ο ήλιος και η θάλασσα είναι από εκείνα τα στοιχεία που προσελκύουν τόσο κόσμο, το να ξέρει κανείς πως να ταξιδεύει ανεξάρτητος μέσα στο πέλαγος και να απολαμβάνει κάθε στιγμή το ταξίδι είναι μοναδική εμπειρία.

Η ιστιοπλοΐα είναι μια δραστηριότητα που δεν απευθύνεται μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά και μάλιστα από μικρή ηλικία. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί ναυτικοί όμιλοι και ακαδημίες όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν την τέχνη του αρμενίσματος στο νερό με κινητήρια δύναμη τον άνεμο.

Για το άθλημα της ιστιοπλοΐας και τα οφέλη του για τα παιδιά μας μιλάει ο κ. Νικήτας Κεχαγιόγλου, προπονητής στον Ναυταθλητικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας.

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί, είτε αγόρι είτε κορίτσι, είναι μεταξύ 5,5 και 10,5 ετών. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά μαθαίνουν τις αρχές της ιστιοπλοΐας με ειδικά μικρά σκάφη, τα λεγόμενα “Όπτιμιστ” τα οποία συνήθως έχουν μήκος γύρω στα 2 μ. και πλάτος λίγο παραπάνω από 1 μ.

Το παιδί μαθαίνει την βασική ορολογία, το πώς να χειρίζεται το σκάφος (τιμόνι, πανί κλπ) ενώ όταν μπει σε αγωνιστική ομάδα μπορεί να προβλέψει ακόμα και αλλαγές του καιρού.

Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων το κάθε παιδί μπαίνει μόνο του σε ένα σκάφος optimist ενώ τα υπόλοιπα είτε παρακολουθούν μέσα από το εκπαιδευτικό σκάφος είτε βρίσκονται επίσης το καθένα στο δικό του σκάφος. Όπως επισημαίνει άλλωστε ο προπονητής πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές σκάφος, που είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μην βυθίζεται. Παράλληλα, σωστικά σκάφη περιπολούν κάθε προπόνηση ενώ τα παιδιά φορούν πάντα σωσίβιο.

Προαπαιτούμενο, πάντως, για ένα παιδί που θέλει να μάθει ιστιοπλοΐα είναι να γνωρίζει κολύμπι χωρίς βοηθητικά μέσα (μπρατσάκια, σωσίβιο κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι θα του ζητηθεί να ξέρει συγκεκριμένες τεχνικές όπως το ύπτιο.

Όσο για το τι αποκομίζει ένα παιδί μαθαίνοντας ιστιοπλοΐα ο κ.Κεχαγιόγλου αναφέρει αρκετά οφέλη. Αρχικά είναι ένας τρόπος να έρθει το παιδί κοντά στη φύση, σε ένα πολύ καθαρό περιβάλλον. Επίσης γυμνάζει σημεία του σώματος, όχι βέβαια στον βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται μέσα από άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί, που ζει σε μια χώρα με τόσο αναπτυγμένη τη ναυτιλία, να γνωρίζει την ναυτική ορολογία και την ορολογία των ανέμων. Επίσης, επειδή το άθλημα προϋποθέτει καλό προγραμματισμό αλλά και οργανωτικότητα, το παιδί είναι πιο εύκολο να έχει αυτά τα στοιχεία (αρετές θα μπορούσε να πει κανείς) και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του.

Ακόμα πρόκειται για ένα άθλημα που βοηθάει το παιδί να μαθαίνει πώς να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, να σκέφτεται λύσεις, να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες συνθήκες και εντέλει να είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του. Όλα αυτά δίνουν στο παιδί ένα αέρα ανεξαρτησίας και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Στο Ναυταθλητικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας οι ακαδημίες ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιο παιδί ενδιαφέρεται να γνωρίσει τον κόσμο της ιστιοπλοΐας στα μέσα της χρονιάς δεν μπορεί. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Κεχαγιόγλου ο Απρίλιος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για να ξεκινήσει κάποιος, αφού και ο καιρός συνήθως είναι ιδανικός.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο (9.30 -12.30 π.μ) και κοστίζουν 50 ευρώ το μήνα. Επίσης υπάρχουν ειδικές τιμές για οικογένειες που στέλνουν δύο ή περισσότερα παιδιά.