- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μοσχαράκι επάνω σε πιτούλες

Εξαιρετικό φαγητό, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά με το έξτρα εφέ της μικρής πιτούλας πάνω στη οποία θα σερβίρουμε το μεζεδάκι. Aς δούμε πώς μας το “σερβίρει” η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή μπούτι ή ελιά
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια πολτοποιημένα
6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένα
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
3 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη)
100 γραμμ. μπέικον
100 γραμμ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
2 ξύλα κανέλα
3 γαρίφαλα
4 κόκκους μπαχάρι
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Για τις πιτούλες
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας λάδι καλαμποκιού
αλάτι
πιπέρι
νερό όσο πάρει για να γίνει σφιχτή η ζύμη

Εκτέλεση
Κόβουμε σε κύβους μικρούς το μοσχάρι, τους αλατοπιπερώνουμε και τους αλευρώνουμε. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε καλά το κρέας, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν πιεί όλα τα υγρά του το κρέας, τότε σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ. Ρίχνουμε τον πελτέ και μπόλικο νερό να σκεπάσει αρκετά πάνω από το κρέας και βράζουμε περίπου για 45 λεπτά.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλο ένα τέταρτο. Ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες σε χοντρούς κύβους και το μπέικον και βράζουμε για άλλο ένα τέταρτο.

Τέλος, ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε κύβους και το αφήνουμε να μαλακώσει.

Το φαγητό μας πρέπει να είναι χυλωμένο και με το αντίστοιχο νερό. Εάν το κρέας μας είναι πολύ βραστερό, ρίχνουμε πιο νωρίς τα υπόλοιπα υλικά.

Για να φτιάξουμε τις πιτούλες μας ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε να γίνουν ένα σφιχτό ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα. Ανοίγουμε με μικρό πλάστη μικρά φιλαράκια 3 χιλιοστά και τα κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.

Σερβίρουμε το κρέας κομματάκια πάνω στις πιτούλες. Εάν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, αγοράζουμε φύλλο κουρού ή φύλλο σφολιάτας. Επειδή όμως το φύλλο σφολιάτας έχει πολύ βούτυρο καλύτερα είναι να το ψήσουμε.

Μπορείτε να βρείτε κι άλλες πεντανόστιμες συνταγές στο βιβλίο “Πρόσκληση Μαγειρικής” των εκδόσεων Gema.