Μουσική εκπαίδευση για δυνατό μυαλό

Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει ιδιαίτερα η μουσική, αλλά και άλλοι που τη βαριούνται. Παρ’ όλα αυτά, η μουσική παιδεία έχει την ιδιότητα να προσφέρει μια σειρά από οφέλη στους ανθρωπους που τη δέχονται.
Εδώ και περίπου 20 χρόνια εξετάσεις στην περιοχή του εγκεφάλου έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική αναπτύσσει συγκεκριμένα μέρη του, που σχετίζονται με την αφή, την ακοή και την όραση.

Η μελέτη 20 γυναικών, εκ των οποίων οι 10 δεν είχαν κανενός είδους ενασχόληση με τη μουσική, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ξεκινήσει μαθήματα πιάνου πριν τα 7 τους χρόνια και συνέχισαν την εκπαίδευση για τουλάχιστον 8 έτη, χωρίς όμως να είναι επαγγελματίες, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στη μελέτη όλες οι γυναίκες άκουσαν 20 λέξεις, τις οποίες έπρεπε να θυμηθούν. Μετά άκουσαν άλλες 40, εκ των οποίων οι μισές ήταν οι προηγούμενες 20 λέξεις σε τυχαία σειρά, ενώ οι άλλες ήταν νέες. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη έπρεπε τώρα να ξεχωρίσουν τις νέες λέξεις από αυτές που είχαν ειπωθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκείνες που είχαν μουσική προπαιδεία, ήταν καλύτερες. Το μηχάνημα που παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους έδειξε ότι την πρώτη φορά είχαν ενεργοποιηθεί οι ίδιες περιοχές εγκεφάλου σε όλες. Αυτές με τη μουσική εκπαίδευση όμως ενεργοποίησαν περιοχές του οπτικού φλοιού. Ο λόγος; Αυτή η περιοχή στο παρελθόν είχε ενεργοποιηθεί, ώστε να επεξεργαστούν πληροφορίες σχετικά με τη μουσική που έπαιζαν και παρόλο που η απομνημόνευση λέξεων φαινομενικά δεν σχετίζεται με τη λειτουργία της όρασης, τελικά υπάρχει σχέση. Στους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τη μουσική, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την προφορική μνήμη είναι πολύ πιο μεγάλο σ’ αυτούς παρά στους άλλους ανθρώπους, κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ειδικά για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες.