- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μπήκαμε κρυφά στο εργαστήρι του Άγιου Βασίλη. Φέτος φτιάχνει τα παιχνίδια του στο www.mikapatoys.gr

«Ήσουνα καλό παιδί;» και το μικρό σας θα πρέπει να απαντήσει στην κρισιμότερη ερώτηση όλης της χρονιάς! Ξέρει, βλέπετε, καλά ότι από την απάντησή του θα κριθεί το αν και τι δώρο θα πάρει για τα Χριστούγεννα. Και αισθάνεται πως πρέπει να πει την αλήθεια. Διότι ο Άγιος εκτιμά την ειλικρίνεια.
Και αφού το κρίσιμο στάδιο έχει περάσει έρχεται το επόμενο, το εξαιρετικά ευχάριστο, αυτό της περιγραφής του δώρου που θέλει. Σε αυτό το σημείο το παιδί είναι ελεύθερο να περιγράψει ό,τι υπάρχει στη φαντασία του και ο Άγιος… θα κρίνει αν είναι κατάλληλο ή όχι!

Αλήθεια, ποιο παιχνίδι είναι τελικά κατάλληλο για τα παιδιά; Ο Κος Αλέξανδρος Βούρος, εισαγωγέας παιχνιδιών για την εταιρία Mi Kapa Toys και παιχνιδογνώστης με πείρα, ευτυχώς μας έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του.

Tι σημαίνει παιχνίδια υψηλών προδιαγραφών; Είναι τόσο σημαντική αυτή η εγγύηση;
Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει κανείς να ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθεί, όταν αγοράζει ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικός παράγοντας, για την επιλογή του παιχνιδιού είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα, χαρακτήρας του παιδιού. Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται, στην αγορά.
Οι βασικές προδιαγραφές είναι:
-Τα παιχνίδια να ανταποκρίνονται, στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μην μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.
-Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
-Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες να μην είναι κάτω από 4,5 εκ.
-Να μη μπορούν να εκτοξευθούν, από το παιχνίδι, αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς.
-Να μην υπάρχουν οξείες γωνίες, στο παιχνίδι.
-Οι ηλικίες, που αναφέρονται, επάνω στη συσκευασία, να τηρούνται, απαράκλητα. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται, από τον κατασκευαστή του κατάλληλο για μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.

Πώς συνδυάζεται ψυχαγωγία και εκπαίδευση; Σε ποιές ηλικίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αναγκαίο για τα παιδιά μας το εκπαιδευτικό παιχνίδι;
Ο σχεδιασμός των παιχνιδιών απαιτεί ειδική φροντίδα και πρέπει πάντα να βασίζεται στον συνδυασμό ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης ανεξαρτήτως ηλικίας : Όμορφες απαλές γραμμές, φυσικά χρώματα και την καλύτερη ποιότητα ξύλου. Πρέπει να δίνουν στα μικρά παιδιά χαρά όταν, το ακουμπήσουν, το σπρώξουν και ακούσουν το κροτάλισμα του ξύλου, όταν δουν τμήματα του παιχνιδιού να κινούνται. Είναι οι πρώτες εμπειρίες που μένουν αποτυπωμένες στο μυαλό τους. Η φυσική ζεστασιά και βελούδινη υφή του ξύλου που γίνονται αισθητές μέσω των ζωντανών χρωμάτων ικανοποιεί τέλεια την ανάγκη του παιδιού για την τρυφερότητα. Τα ξύλινα παιχνίδια είναι μια όμορφη, σοφή και άμεση σύνδεση των χεριών με τις πρώτες χειρονομίες του παιδιού. Τα φυσικά χρώματα και η σωστή επεξεργασία εγγυώνται την απόλυτη ασφάλεια. Τα ξύλινα παιχνίδια δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα «της αυθαιρεσίας ». Η αυθαιρεσία προέρχεται από τις φυσικές ιδιότητες του υλικού. Το ξύλο αποκτά το στυλ από τον σχεδιαστή.

Τελευταία όλοι μας έχουμε αναπτύξει οικολογική συνείδηση. Υπάρχουν και οικολογικά παιχνίδια; Να τα προτιμήσω;
Έντονα πιστεύουμε ότι σήμερα, στην εποχή των υπολογιστών και του Διαδικτύου όπου ένα ξύλινο παιχνίδι δεν μιλά, δεν λάμπει και στερείται έναν τηλεχειρισμό, διαδραματίζει έναν νέο, θεμελιώδη ρόλο για την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης. Το καλό ξύλινο παιχνίδι βοηθά το παιδί στο να εξοικειωθεί υποσυνείδητα με τον πραγματικό κόσμο. Μπορεί να γίνει το έναυσμα έως και την ενηλικίωσή του για την επιθυμία της εξερεύνησης του νέου και του άγνωστου. Η προσέγγιση της εταιρείας μας είναι ότι κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα είναι ένα παιχνίδι. Τα οικολογικά παιχνίδια μας αποτελούνται από ξύλο με έναν ξύλινο τρόπο: χρησιμοποιούμε μια μεγάλη ποικιλία γερασμένων δέντρων, εκθέτουμε το φυσικό χρώμα επιτρέπουμε να φαίνονται οι φυσικές ατέλειες, για να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής ζεστασιάς του.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, πληροφορίες ή από κοντά αγορές: www.mikapatoys.gr [2], Ιφιγενείας 64, Καλλιθέα. Τηλέφωνο 210-4818858 ή HELLO KIDS, Λεωφόρος Πεντέλης 33, Χαλάνδρι. Τηλέφωνο 2117004359.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα http://www.mikapatoys.gr [2] επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και προσφορές για όλους τους αναγνώστες του infokids.gr