- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μπρόκολο: Διατροφική ασπίδα για την υγεία

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από την Ιταλία, καθώς και στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών μαζί με το λάχανο και το κουνουπίδι.
Η διατροφική αξία του μπρόκολου είναι σημαντική και τα οφέλη από την κατανάλωσή του πολλαπλά. Αν και περιέχει 91% νερό και πολλοί θα θεωρούσαν ότι δεν έχει να προσφέρει στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά εντούτοις είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το ζωηρό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά.
Είναι ένα από τα κατεξοχήν λαχανικά του Μαρτίου ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή την εποχή το μπρόκολο περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C εν συγκρίσει σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, εξαιτίας του γεγονότος ότι το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να μπορέσει να αμυνθεί αποτελεσματικότερα απέναντι στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Το μπρόκολο έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο επιστημονικών μελετών λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Θεωρείται λαχανικό με αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση. Εξαιτίας των θρεπτικών του στοιχείων βρίσκεται πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών είναι πλούσιο σε ινδόλες, γλυκοζίτες και διθιολθιόνες βοηθώντας σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Εκτός των άλλων, προστατεύει και το στομάχι μας λόγω της σουλφοράνης που έχουν τα βλαστάρια του. Η σουλφοράνη καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας, πεπτικού έλκους και καρκίνο του στομάχου και ενεργοποιεί ένζυμα αποτοξίνωσης τα οποία εξουδετερώνουν επικίνδυνες μορφές καρκινογόνων χημικών ουσιών προτού προλάβουν να αλλοιώσουν το DNA των κυττάρων και να προκαλέσουν έτσι καρκίνο. Τα βλαστάρια ηλικίας 3 ημερών του μπρόκολου περιέχουν 20 έως 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη σε σύγκριση με την ποσότητα της ευεργετικής αυτής ουσίας που περιέχεται στις ανθοκεφαλές του ώριμου μπρόκολου.
Λόγω της βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες μας παρέχει προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης και τη στεφανιαία νόσο ενώ συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί δυνατό μας σύμμαχο στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά καθώς αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.
Πώς θα το καταναλώσετε: Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του και να επωφεληθείτε των θρεπτικών συστατικών συστήνεται η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μπρόκολο τρεις φορές εβδομαδιαίως. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν πρώτη ύλη για τη σαλάτα, να συνοδεύσετε ψάρι ή κρέας ή ακόμα και να το κάνετε σούπα. Στο μαγείρεμα θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο βράσιμο κάθως αν παραβραστεί θα χάσει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του. Θα ήταν καλύτερο να το βράζετε ελαφρά ή στον ατμό.

Μπρόκολο σαλάτα με σως φέτα

Υλικά:

250 γραμ. μπρόκολο
1/2 φλυτζάνι βρασμένα ρεβύθια
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
3 κουταλιές σούπας φέτα τριμμένη
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι 2%
χυμός λεμονιού
πιπέρι
σκόρδο λιωμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε σε μια σαλατιέρα τα βρασμένα ρεβύθια. Πλένετε το μπρόκολο και το χωρίζετε σε μπουκετάκια. Σε μια κατσαρόλα γεμίζετε νερό και το αφήνετε να βράσει για περίπου 4 λεπτά. Αμέσως ρίχνετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου μέχρι να ζεματιστούν αλλά να προσέξετε να μην σας λιώσουν.Βγάζετε τα μπουκετάκια, ψιλοκόβετε την πιπεριά Φλωρίνης και τα ρίχνετε όλα μαζί στη σαλατιέρα. Σε ένα μικρό μπόλ ρίχνετε την φέτα, το γιαούρτι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει μια σως. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σως φέτας και ανακατεύετε.