- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Νέα ανακάλυψη για την παιδική παχυσαρκία

Δύο ακόμα γονίδια που φέρονται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά, εντόπισε μια νέα διεθνής μελέτη του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, που δημοσίευσε τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συλλογή δειγμάτων DNA από παχύσαρκα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Η έρευνα συνδυάστηκε με συγκριτική επαναξιολόγηση 14 προηγούμενων ερευνών που αφορούσαν περίπου 5.500 παιδιά ευρωπαϊκής καταγωγής.

Οι επιστήμονες βρήκαν δύο μεταλλάξεις γονιδίων, μία στο γονίδιο OLFM4 (στο χρωμόσωμα 13) και μία στο γονίδιο HOXB5 (στο χρωμόσωμα 17), καθώς και ενδείξεις για άλλες δύο γενετικές ποικιλομορφίες, που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία.

Κανένα από αυτά τα γονίδια δεν είχε συσχετισθεί με την παχυσαρκία στα παιδιά μέχρι σήμερα. Άγνωστος, προς το παρόν, παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός και ο τρόπος που τα συγκεκριμένα γονίδια αυξάνουν την ροπή προς την παχυσαρκία, αλλά εκτιμάται ότι η δράση τους σχετίζεται με τη λειτουργία του παιδικού γαστρεντερικού συστήματος.