- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, συμπτώματα-αντιμετώπιση της νόσου

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημάδια της μηνιγγίτιδας πρέπει να είναι οι γονείς. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Δημήτρης Καφετζής. Η μηνιγγίτιδα, είπε, είναι μια κεραυνοβόλος και καταστρεπτική νόσος, η οποία πλήττει κυρίως βρέφη, παιδιά έως 4 ετών, εφήβους και νεαρούς ενηλίκους (15 έως 24 ετών). Εχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (7% έως 14%). Το 20% όσων επιζήσουν, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σοβαρών βλαβών, όπως κώφωση, δημιουργία ουλών στο δέρμα, νεφρική ανεπάρκεια και ακρωτηριασμό κάτω άκρων. Πρόκειται για μία αιφνίδια και απρόβλεπτη νόσο με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Εμφάνιση της νόσου

Η έναρξη της νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο μπορεί να είναι αιφνίδια και απρόβλεπτη, με το 60% των ασθενών να εμφανίζει συμπτώματα μετά από 24 ώρες από την έλευση στο Νοσοκομείο. Η νόσος μπορεί να είναι θανατηφόρος σε διάστημα 24 – 48 ωρών. Τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία και η εμφάνιση εξανθήματος. Δυστυχώς, τα αρχικά συμπτώματα είναι συχνά μη ειδικά και παρόμοια με αυτά των ιογενών λοιμώξεων, τα οποία είναι πιο κοινά και ήπια.
Το Neisseria meningitidis είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι το μόνο παθογόνο του μηνιγγιτιδόκοκκου που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιδημία. Αποικεί στο ρινοφάρυγγα και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις ή το σίελο ή με αερογενή σταγονίδια. Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου _ ανέφερε ο κ. Καφετζής _ βρίσκεται μόνο πάνω στους ανθρώπους ενώ δεν προσβάλλονται αντικείμενα ή ζώα από τον εν λόγω ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου κάποιος να κολλήσει τον ιό από κάποιο άλλο άτομο που ήδη νοσεί, θα πρέπει να είναι σε επαφή μαζί του για πάνω από 5 – 8 ώρες.

Η ενδημική και επιδημική νόσος προκαλείται κυρίως από πέντε οροομάδες – A, B, C, W-135 και Y, με την οροομάδα C να είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς προκαλεί τους περισσότερους θανάτους. Οι ειδικές οροομάδες που προκαλούν διεισδυτική νόσο ποικίλουν σημαντικά, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και κατά περιοχές, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα η πιο διαδεδομένη οροομάδα είναι η Β.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο γίνεται μέχρι στιγμής με αντιβιοτικά, φάρμακα για ανάταξη, αιματοδυναμικά για ενίσχυση (καθώς η πίεση πέφτει πολύ) και με σκευάσματα για την αντιμετώπιση της σήψης.
«Παρόλο που η θεραπεία με αντιβιοτικά έχει διαπιστωθεί ότι είναι επιτυχής και η ανθεκτικότητα είναι χαμηλή, υπάρχουν περιορισμοί ως προς την προφυλακτική χρήση τους (δηλαδή στενό παράθυρο για αποτελεσματική θεραπεία, το οποίο αυξάνει την ανθεκτικότητα στα μέχρι στιγμής διαθέσιμα αντιβιοτικά), γεγονός που δείχνει την ανάγκη για πρωτογενή πρόληψη μέσω του εμβολιασμού», μας λέει ο κ. Καφετζής.

Το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο
Ο εμβολιασμός παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, καθώς το εμβόλιο παρέχει προστασία από τα τέσσερα πιο επικίνδυνα στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου.

Μέχρι σήμερα τα εμβόλια που κυκλοφορούσαν για την πρόληψη κατά της νόσου ήταν τα από πολυσακχαρίτη μηνιγγιτιδόκοκκου εμβόλια και τα συζευγμένα εμβόλια.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καφετζής, πλέον, είναι διαθέσιμο το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, το οποίο ενδείκνυται για την ενεργή ανοσοποίηση εφήβων ηλικίας άνω των 11 ετών και ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στο Neisseria meningitidis οροομάδες A, C, W-135, και Y. Το νέο εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα τουλάχιστον για 5 χρόνια.

Συμπτώματα της νόσου

-Στις 4 πρώτες ώρες

– πυρετός
– λήθαργος
– πόνος στα μάτια
– άρνηση λήψης τροφής
– μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος

5 έως 15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα

– εξάνθημα (παραμένει όταν το πιέζουμε με τα χέρια μας)
– φωτοφοβία
– αυχενική δυσκαμψία

15 – 24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα

– μη αίσθηση του χώρου
– σηπτικό σοκ (πέφτει η πίεση)