- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Να γράψω το παιδί μου σε Ωδείο; Ποια είναι τα οφέλη;

Λαμβάνουμε συχνά μηνύματά σας με αυτό το καίριο ερώτημα. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν η μουσική και η εκμάθηση μουσικού οργάνου, θα βοηθήσει τα παιδιά τους να αναπτυχθούν πνευματικά και συναισθηματικά.

Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι γράφοντας το παιδί μας σε Ωδείο, ο στόχος πρέπει να είναι ένας: να μάθει μουσική αναπτύσσοντας μια υγιή και συγκροτημένη προσωπικότητα! Να γίνει ενεργό μέλος ενός ζωντανού εκπαιδευτικού οργανισμού όπου και θα βιώσει τη χαρά της μουσική δημιουργίας κι έκφρασης!

Ο κύριος Στέφανος Μαστρογιαννόπουλος, μουσικός και ιδιοκτήτης του περίφημου Αριάδνειου Ωδείου στη Μεταμόρφωση Αττικής, καθώς και στη Νάξο, μας απαντά σε καίρια ερωτήματα.

– Γιατί είναι σημαντική η μουσική για την αγωγή των παιδιών μας;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως από την εμβιακή περίοδο το παιδί αντιλαμβάνεται κάθε μουσικό ερέθισμα. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η μουσική για την αγωγή των παιδιών μας. Η σημασία της μουσικής είναι ζωτική καθώς τα βοηθά νʼ αναπτύξουν μια υγιή προσωπικότητα. Τους δίνει τη χαρά να δημιουργούν, να χαίρονται με το αποτέλεσμα κάθε δημιουργίας, να θέτουν στόχους, νʼ αναπτύσσουν την ευγενή άμιλλα, μα πάνω απʼ όλα να εκφράζουν ανα πάσα στιγμή τα συναισθήματά τους.


– Τι πρόγραμμα προτείνετε για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, στο Αριάδνειο Ωδείο;

Στο Αριάδνειο Ωδείο λειτουργούν τμήματα μουσικής προπαιδείας για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4, 5, 6 ετών). Στα τμήματα αυτά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία μέσα απʼ το παιχνίδι να μαθαίνουν έννοιες της μουσικής, να έρχονται σʼ επαφή με μουσικά όργανα όπως η φλογέρα, να βιώνουν την έννοια του ρυθμού μέσα απʼ την γνωριμία με τα κρουστά. Επίσης μαθαίνουν απʼ τα πρώτα βήματά τους να τοποθετούν σωστά τη φωνή τους μέσα απʼτην εκμάθηση τραγουδιών, αναπτύσσοντας παράλληλα τη μουσική τους μνήμη.

Επιπλέον έχουν συχνές συμμετοχές σε παραστάσεις, μικρές συναυλίες, όπου μέσα από αυτές αποκτούν αυτοπεποίθηση και αναπτύσουν την ικανότητα, που έχει ανάγκη ο μουσικός, να στέκεται και να προβάλλει αυτό που κάθε φορά έχει ετοιμάσει.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο της μουσικής μέσα απʼ την πράξη, το βίωμα και τη διασκέδαση!

– Πώς βοηθάτε τα μεγαλύτερα παιδιά να καλλιεργήσουν τη μουσική τέχνη, στο Αριάδνειο Ωδείο;

Έχοντας ως στόχο οι μαθητές νʼ αναπτύσσουν μια συγκροτημένη προσωπικότητα βοηθάμε να καλλιεργήσουν τη μουσική τέχνη βασισμένοι στη βιωματική εκπαίδευση. Κάθε παιδί δεν μαθαίνει απλώς ένα μουσικό όργανο. Έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μουσικές ομάδες, με παιδιά του ίδιου επιπέδου. Του δίνεται η ευκαιρία να εμφανίζεται μπροστά σε κοινό παρουσιάζοντας έτσι την πρόοδο και την εξέλιξή του μέσα από συναυλίες που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι όλοι μας οι μαθητές βιώνουν τη χαρά της μουσικής δημιουργίας αποκτώντας εφόδια για μια ζωή.

– Πόσες ώρες μαθημάτων είναι απαραίτητες την εβδομάδα;

Το σωστό θα ήταν ένα παιδί να αφιερώνει αρκετό χρόνο για τις σπουδές της μουσικής όπως άλλωστε για κάθε σπουδή. Όμως όπως γνωρίζουμε ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Έτσι συνήθως οι μαθητές ασχολούνται στο ωδείο 1 διδακτική ώρα, 40 έως 50 λεπτά, και αν κάνουν θεωρία και συμμετέχουν σε κάποια μουσική ομάδα άλλες δύο διδακτικές ώρες.

– Τι μαθήματα μπορεί να παρακολουθήσει ένα παιδί στο Αριάδνειο Ωδείο;

Βασισμένοι στην πείρα όλων αυτών των ετών έχουμε δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον όπου στην άρτια εξοπλισμένο χώρο μας μπορεί κάποιος να μάθει το όργανο της αρεσκείας του.

Άνθρωποι με γνώσεις, ειδίκευση και κυρίως αγάπη για τα παιδιά διδάσκουν ανώτερα θεωρητικά, βιολί, βιολοντσέλο, κλασική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική, μπάσο, λαούτο, παραδοσιακά κρουστά, drums, μπουζούκι, τζουρά, πιάνο, κλασικό & μοντέρνο τραγούδι. Και επειδή όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα παιδί, στο Ωδείο μας λειτουργούν και τμήματα ενηλίκων, όπου μπορούν να μάθουν το όργανο της αρεσκείας τους.

Σημειώστε ακόμα, ότι το Αριάδνειο Ωδείο συνεργάζεται με το London College of Music του Βρεττανικού Πανεπιστημίου Thames Valley, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους μαθητές του να πιστοποιήσουν τις σπουδές τους σε κάθε επίπεδο!

Και το σημαντικότερο, στο Αριάδνειο Ωδείο, πραγματοποιούνται συναυλίες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και μουσικά σύνολα με τη συμμετοχή όλων των μαθητών! Κύριος σκοπός είναι τα παιδιά να μάθουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν αρμονικά μέσα σε μια ομάδα!

ΑΡΙΑΔΝΕΙΟ ΩΔΕΙΟ- www.ariadneio.gr [2]

Κεντρικό: Πεζόδρομος Δημαρχείου 2, Μεταμόρφωση Αττικής (τηλ: 210-2828128)

Παράρτημα Νάξου: Περιοχή Γυμνασίου, Χώρα Νάξου (τηλ: 22850-25733)