Αρχική Infokids Συνταγές Νηστίσιμες Συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα

Νηστίσιμες Συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα


Ο ορθόδοξος χριστιανός, όλη αυτή την Εβδομάδα έχει ένα μεγάλο δρόμο να οδοιπορήσει. Μεγάλο όχι με τις εξωτερικές αλλά με τις εσωτερικές διαστάσεις. Ένα δρόμο που περπάτησε ο ίδιος ο Χριστός. Ναι και ας μη φανεί σε κανέναν τούτο το πράγμα παράδοξο. Αν δεν συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν» δεν θα μπορέσουμε ούτε τη Μεγαλοβδομάδα να νοιώσουμε, ούτε και στην Ανάσταση να φθάσουμε μαζί Του. Σ’αυτό το δρόμο που βρίσκεται πάντα κάτω από τη σκιά του Σταυρού και αντικρύζει στο βάθος το φωτεινό λόφο της Αναστάσεως, οι Άγιοι Πατέρες έβαλαν μερικά σημάδια σαν ορόσημα που μας βοηθούν και αυτά με έναν ειδικό το καθένα τρόπο για να πετύχουμε το σκοπό μας. - Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού

Εμείς, ευχόμαστε σε εσάς και τα παιδιά σας αυτή τη βδομάδα στο σπιτικό σας και στις καρδίες σας να έχετε ηρεμία και περισυλλογή. Στη διατροφή μας ας εντάξουμε οικογενειακώς τα νηστίσμα, ως ήθηστε. Ας μάθουμε όλοι στα παιδιά μας τι εστί Μεγαλοβδομάδα και ας σεβαστούμε τον Αγώνα του Ιησού που θυσιάστηκε πάνω στο σταυρό για να λυτρωθεί ο άνθρωπος από τις αδυναμίες και τα πάθη του! 

Ρύζι με πράσα σταφίδες και μαυροσούσαμο

 

Συστατικά για 4-6 μερίδες

3 μεγάλα πράσα
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι πλυμένο και στραγγισμένο
2/3 του φλιτζανιού σκούρες σταφίδες χωρίς κουκούτσι
2/3 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/2 φλιτζάνι μαυροσούσαμο, ελαφρώς καβουρντισμένο
1/2 φλιτζάνι σουσάμι ξανθό, ελαφρώς καβουρντισμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2-3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

 Βράζουμε το ρύζι σε 3 φλιτζάνια αλατισμένο νερό. H κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη και η φωτιά χαμηλή. Καθαρίζουμε τα πράσα, κόβουμε σε ροδέλες, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι και μαγειρεύουμε τα πράσα στο λάδι σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 20-30 λεπτά, μέχρι να καραμελωθούν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.  Αναμειγνύουμε το ρύζι με τα πράσα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τον δυόσμο, το σουσάμι, το αλάτι και το πιπέρι, το μπαλσάμικο, άλλες δύο κουταλιές λάδι (αν φαίνεται στεγνό) και το σερβίρουμε, είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Χορτόσουπα

Συστατικά

5 φρέσκες ντομάτες
3 πατάτες
1 κλωνάρι σέλινο
5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 πράσο
2 κολοκύθια
10 φλιτζάνια τσαγιού νερό
4 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια όλα τα χορταρικά εκτός από τις ντομάτες. Τα βάζετε στο νερό να βράσουν για 20-30 λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες ολόκληρες τρυπημένες και το αλάτι και βράζετε για 1 ώρα. Ρίχνετε όλα τα λαχανικά στον πολυκόφτη χωρίς το ζουμί και κάνετε πολτό. Ρίχνετε τον πολτό πίσω στην κατσαρόλα με το πιπέρι. Προσθέτετε το λάδι. Σερβίρεται ζεστή.

Μυδοπίλαφο

Συστατικά

400 γρ. καθαρισμένα μύδια *
300 γρ. ρύζι γλασέ ή νυχάκι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον άνιθο και 3 ποτήρια νερό. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο έχουμε πλύνει. Όταν το ρύζι έχει σχεδόν βράσει, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μύδια και αφήνουμε το φαγητό να βράσει λίγο ακόμα.
* Σημείωση: Πως καθαρίζουμε τα φρέσκα μύδια:

Βάζουμε τα μύδια σε μια λεκάνη με νερό και τα πλένουμε καλά. Έπειτα τα ρίχνουμε σε καυτό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια τα ανοίγουμε με ένα μαχαίρι, πετάμε το όστρακο και κρατάμε το εσωτερικό.
Στην αγορά υπάρχουν και κατεψυγμένα καθαρισμένα μύδια.

Λαδόπιτα Λευκάδας

Συστατικά
3 ποτήρια λάδι
3 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη
σουσάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
1 κιλό περίπου αλεύρι
1 χούφτα σιμιγδάλι

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε κάπου να είναι ζεστό. Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε δύο δάκτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και ανακατεύω διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσόξανθο χρώμα. Προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας τρυφερός χαλβάς τον οποίο στρώνουμε στο ταψί αφού το πασπαλίσουμε με σησάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε την πίτα σε φελιά (ρόμβους) και βάζω από ένα αμύγδαλο στο κάθε φελί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για μια ώρα περίπου.( Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού και τότε η πίτα είναι έτοιμη). Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Κόβουμε σε κομμάτια όταν κρυώσει.

Καλαμαράκια γεμιστά

Συστατικά

1 Kg καλαμαράκια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
Χυμός ενός λεμονιού
1 γλυκιά κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ρύζι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, την πιπεριά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Στην συνέχεια γεμίζουμε τα καλαμαράκια με το υλικό που φτιάξαμε και τα τοποθετούμε στη σειρά σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Για να μη φύγει η γέμιση από τα καλαμαράκια, κλείνουμε τις άκρες τους με οδοντογλυφίδα. Περιχύνουμε το υλικό που τυχόν μας έμεινε στο σκεύος, ρίχνουμε το κρασί και το χυμό του λεμονιού, λίγο νερό και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου.

Οι παραπάνω συνταγές είναι από το arxodariki.net


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.