- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ξεκινά το πατρινό Καρναβάλι με ολοήμερη γιορτή το Σάββατο 21/1

Η πόλη της Πάτρας φορά τις αποκριάτικες μουτσούνες της, που ήδη είναι έτοιμες, και προσκαλεί όλο τον κόσμο για λίγες ώρες ξεφαντώματος στο Πατρινό Καρναβάλι 2012.

Στόχος είναι η γνήσια, καρναβαλική διασκέδαση και η ομαδική συμμετοχή από όλες τις ηλικίες και τις τάξεις όπως διαβάζουμε στο Dete.gr.

Η ανάγκη μιας ολοήμερης έναρξης, μιας μεγάλης γιορτής της πόλης από τους πολίτες για τους πολίτες, ήταν πρόταση που ήδη είχε κατατεθεί στον οργανισμό από το περασμένο καρναβάλι. Η πρόταση μπορεί να μην υλοποιήθηκε πέρυσι, αλλά στοιχεία της αξιοποιήθηκαν φέτος, βάζοντας τις βάσεις της καθιέρωσης ενός νέου θεσμού στην πόλη.

Μικροί και μεγάλοι θα συντονιστούν στη συχνότητα μιας υπαίθριας γιορτής, που θα αναστατώσει ευχάριστα το κέντρο, επιφυλάσσοντας απρόοπτες συναντήσεις και εστίες καρναβαλικής ενέργειας σε μια εκτεταμένη περιοχή.

Μουσική, χορός, πρωτότυπα χάπενινγκς, καλλιτέχνες δρόμου και πλήθος εκπλήξεων θα ξετυλιχτούν μέσα από ευρηματικά δρώμενα μεταδίδοντας απλόχερα κέφι, ζωντάνια και χαρά και ξαφνιάζοντας τους Πατρινούς.


Το πρόγραμμα της έναρξης

Μια όαση κεφιού και απόδρασης από τις δύσκολες συνθήκες, που παρά τη μικρή της φέτος χρονική διάρκεια-κάτι παραπάνω από ένα μήνα- φιλοδοξεί να μας παρασύρει στις συναρπαστικές διαδρομές της χαράς, της διασκέδασης, της ανατροπής και της δημιουργίας. Έτσι, η μέρα της έναρξης του πατρινού Καρναβαλιού γίνεται από φέτος μια ολοήμερη υπαίθρια γιορτή, που θα αναστατώσει ευχάριστα το κέντρο της πόλης, επιφυλάσσοντας απρόοπτες συναντήσεις και εστίες καρναβαλικής ενέργειας σε μια εκτεταμένη περιοχή. Μουσική, χορός, πρωτότυπα χάπενινγκς, καλλιτέχνες δρόμου και πλήθος εκπλήξεων θα ξετυλιχτούν μέσα από ευρηματικά δρώμενα μεταδίδοντας απλόχερα κέφι, ζωντάνια και χαρά και ξαφνιάζοντας τους Πατρινούς”

– Από τις 11 το πρωί και κατά τη διάρκεια όλης της μέρας τα δρώμενα συνδυάζουν επιτόπου δράσεις σε συγκεκριμένα σημεία αλλά και την αίσθηση της διαρκούς κίνησης. Η φλόγα της χαράς, του ενθουσιασμού και της διασκέδασης θα μείνει άσβεστη στο κέντρο της Πάτρας μετατρέποντας τους πεζόδρομους και τους δρόμους, την πλατεία Γεωργίου και το Δημαρχείο της πόλης σε πεδίο αστείρευτης καρναβαλικής δράσης και ανεβάζοντας το θερμόμετρο του κεφιού στα ύψη.

–Από νωρίς ο Τελάλης με συνοδεία καρναβαλιστών, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων και η Μπαντίνα παιανίζοντας γνωστούς αποκριάτικους σκοπούς θα μεταφέρουν το μήνυμα της χαράς και του κεφιού, το μήνυμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2012.

–Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι η Παιδική Καρναβαλούπολη στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από Ερμού έως Πατρέως καλεί λιλιπούτειους και όχι μόνο σε ένα πανηγυρικό ραντεβού χαρίζοντας παιδικά χαμόγελα και δυνατές συγκινήσεις προϊδεάζοντας για το Καρναβάλι των Παιδιών που θα βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη αργότερα. Συμμετέχουν: Μπαντίνα Δήμου Πατρέων, Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης από τους μαθητές του Μουσικού Λυκείου Πατρών με τη συμμετοχή του παιδικού τμήματος της Σχολής Χορού Athletic Dance Studio, Σύνολο Κρουστών του Αχαϊκού Ωδείου της Πολυφωνικής(υπεύθυνος καθηγητής: Κώστας Κονδύλης), που θα αναλάβει μουσικοκινητική δράση με τη συμμετοχή των παιδιών σε συνεργασία με τη χορογράφο Μαρίνα Αγγελάτου.

–Παράλληλα από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στους πεζόδρομους του κέντρου και στην πλατεία Γεωργίου θα ξεδιπλώνονται οι δράσεις από φορείς, συλλόγους, ομάδες, σχολές, πληρώματα. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού(με το δρώμενο «Λουνοπαρκάρουμε πεζοδηγώντας»), η 2η Αγέλη Λυκοπούλων Πάτρας(με το δρώμενο «Κουτσομούρες», η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και οι Patrinistas(με το δρώμενο «Αγαπούλα τη σακούλα»), οι Πολίτες εν Δράσει(με το δρώμενο «Εσείς, θα μας τα φορέσετε;», στο πλαίσιο του οποίου καλούνται οι Πατρινοί να φέρουν είδη ρουχισμού τα οποία θα «φορέσουν» στα μέλη του συλλόγου. Τα ρούχα αυτά στη συνέχεια θα δοθούν στη Δημοτική Ιματοθήκη.), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας, η Μουσική Σχολή Θεοδώρου, η μπάντα «Tango-ραμμένοι», ο Σπινθήρας, η Ομάδα Έψιλον των Εθελοντών του Δήμου Πατρέων, το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, το καρναβαλικό σωματείο-ΑΜΚΕ Πλήρωμα 94(με το δρώμενο «Καρναβαλικά Διόδια»).

Οι καρναβαλικές πινελιές συμπληρώνονται από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, τις σχολές χορού της πόλης μας Χοροδράση, Keepdancing, Dirtydancing και Ελευθερίας Τσαφούλια και καλλιτέχνες δρόμου, που θα έχουν κινούμενες και σταθερές εμφανίσεις.

Το δικό τους χρώμα θα δώσουν οι ελεύθερες συμμετοχές πληρωμάτων, ομάδων και καρναβαλιστών που θα πλημμυρίσουν το κέντρο με τις αυθόρμητες καρναβαλικές εμφανίσεις τους θυμίζοντας την εποχή όπου κυριαρχούσαν ο ντόρος και οι μπούλες.

–Στη 1.30 το μεσημέρι ο τελάλης με την καρναβαλική συνοδεία του θα καταλήξουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο και θα παραδώσουν στο Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2012, το οποίο και θα παραμείνει στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 26 Φεβρουαρίου.

–Στις 2 το μεσημέρι θα κηρυχτεί από το Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2012 στην πλατεία Γεωργίου, όπου και θα κάνει την εντυπωσιακή εμφάνισή του για πρώτη φορά ο βασιλιάς Καρνάβαλος προκαλώντας τον ενθουσιασμό στους καρναβαλιστές και δίνοντας μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στις μεγάλες παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού. Με τη δέουσα «καρναβαλική» επισημότητα η χαρμόσυνη είδηση της έναρξης του Καρναβαλιού θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα. Μήνυμα ελπίδας και χαράς από τον κορυφαίο στο είδος του θεσμό της χώρας.

–Η ιδανική συνέχεια και η κορύφωση του κεφιού θα γίνει με τη συναυλία του εκρηκτικού συγκροτήματος “The Burger Project”.