Οικολογικές επιλογές στο σπίτι

Προτιμήστε Σκεύη χυτοσιδήρου αντί για Αντικολλητικά σκεύη

Για να δημιουργήσουν μια επιφάνεια τόσο λεία που επιτρέπει στο φαγητό να γλιστράει, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν fluoropolymers, χημικά που εξατμίζονται στον αέρα όταν μαγειρεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως έδειξαν τα πειράματα της EWG το 2003. Στον οργανισμό μας, διασπώνται σε συστατικά όπως το καρκινογενές υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA). Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο; Μαγειρεύοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες αφενός, αφετέρου το πιο σίγουρο είναι να αντικαταστήσετε τα αντικολλητικά σκεύη με εκείνα από χυτοσίδηρο ή αντικολλητικά κεραμικά.

Προτιμήστε Ποπ κορν στο μάτι της κουζίνας αντί για Ποπ κορν μικροκυμάτων

Ένα πακέτο ποπ κορν από το φούρνο μικροκυμάτων, με το που θα το ανοίξεις, θα σε χρεώσει με μια επικίνδυνη δόση από το καρκινογενές PFOA, σύμφωνα με αμερικανικές έρευνα. Τι μπορείς να κάνεις ; Να προτιμήσεις κάτι πιο παραδοσιακό όπως να βάλετε στο μάτι της κουζίνας μια μεγάλη κατσαρόλα, να ρίξετε ελαιόλαδο, το καλαμπόκι, να σκεπάσετε με το καπάκι και να ανακινήσετε. Έτοιμο το ποπκόρν.

Προτιμήστε Φρέσκια σάλτσα ή σε βάζο αντί για Σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα

Αυτή η λεία επένδυση που διαθέτουν οι περισσότερες κονσέρβες περιέχει το χημικό βισφενόλη Α (BPA), το οποίο είναι πολύ πιθανό να διαπερνά τις οξειδωτικές τροφές όπως οι ντομάτες ή η σάλτσα ντομάτας. Η ΒΡΑ θεωρείται ότι διαταράσσει την ενδοκρινή λειτουργία: Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, προκάλεσε ορμονικές διαταραχές με αποτελέσματα όγκους στο στήθος, στον προστάτη και άλλες επιπτώσεις. Τα επίπεδα στις κονσέρβες είναι χαμηλά, και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κατασκευαστών Κονσέρβας, «είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας που έχουν καθοριστεί διεθνώς». Αλλά αγοράζοντας βάζα αντί για κονσέρβες όταν πρόκειται για οξειδωτικές τροφές, όπως η ντομάτα, δεν διατρέχετε απολύτως κανέναν κίνδυνο. Επίσης, να προτιμάτε τόνο σε νερό αντί για λάδι- η βισφενόλη αναπτύσσεται στο λάδι.