- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ: Μια ξεχωριστή γιορτή για το περιβάλλον (5/6)

Με μια ξεχωριστή γιορτή, αφιερωμένη στο Περιβάλλον, θα συνδυαστεί η απονομή των Βραβείων Οικόπολις 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στο Μέλλον και στη δύναμη που κρύβει το όραμα και η έμπνευση για την ανατροπή της υποβάθμισης του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η αυλαία της βραδιάς θα ανοίξει με την Χορωδία AMBITUS του Λεοντίου Λυκείου Νέας Σμύρνης, υπό την διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού, που θα ξεκινήσει τη γιορτή με το Confutatis Maledictis του Μozart, για να ακολουθήσει η πρωτότυπη υποδοχή από την κυρία Κατερίνα Λάσπα, που θα παρουσιιάσει και θα συντονίσει την εκδήλωση.

Οι βραβεύσεις θα ξεκινήσουν με την απονομή των Επαίνων σε ενέργειες και προγράμματα που υλοποιήθηκαν, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη προστασία του Περιβάλλοντος. Στη πρώτη κατηγορία απονομής θα βραβευθούν Διπλωματικές Εργασίες για το Νερό, τον Οικισμό, την Ενέργεια και την Μετακίνηση. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τρία Βραβεία, που θα απονεμηθούν σε μελέτη ή έρευνα Επιστήμονα, σε εργασία Επιστημονικού Εργαστηρίου και σε εργασία Νέου Επιστήμονα. Στη τρίτη κατηγορία θα απονεμηθούν Βραβεία σε Δήμους, θα ακολουθήσουν τα Βραβεία για Περιβαλλοντικό έργο Επιχειρήσεων και ο κύκλος των κατηγοριών θα ολοκληρωθεί με την απονομή Βραβείων σε Δημοσιογράφους, Μέσα Ενημέρωσης και Εκπομπές Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης.

Τα έργα που διακρίνονται κρίθηκαν από επιτροπές αξιολόγησης έγκριτων επιστημόνων και επαγγελματιών όλων των σχετικών χώρων γνώσης και εξειδίκευσης που εργάστηκαν εθελοντικά για την αξιολόγηση των διαγωνιζομένων.

Η γιορτή του ECOCITY για το Περιβάλλον θα κορυφωθεί με την απονομή του Βραβείου για Έργο Ζωής που είναι αφιερωμένο στο Περιβάλλον και στη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Η σκηνοθεσία της Τελετής, έγινε ακόμη μια χρονιά από τον Νίκο Κροντηρά, που αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του φιλόξενου χώρου της Στέγης γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το αγαλματίδιο των Βραβείων σχεδιάστηκε από την Ομάδα και τα Στελέχη του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης και δημιουργήθηκε από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, σε 30 αριθμημένα αντίτυπα.
Επίσης, στα πλαίσια της Εκδήλωσης θα παρουσιαστούν, στο Φουαγιέ της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, έργα της Glassmaker Ειρήνης Ματινοπούλου, από επαναχρησιμοποιημένο γυαλί. Τα έργα αυτής της έκθεσης έχουν φτιαχτεί από τζάμια που βρέθηκαν και συγκεντρώθηκαν από σκουπίδια και οικοδομές.

Ο Θεσμός των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ συμπληρώνουν τον όγδοο συνεχόμενο χρόνο, καλλιεργώντας την ευγενή άμιλλα για την ανάδειξη καλών έργων και δράσεων που υπερβαίνουν το καλώς εννοούμενο καθήκον και έχουν προσανατολισμό στο Περιβάλλον.

Υποστηρικτής είναι η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ του Ιδρύματος Ωνάση και Αρωγοί η ΙΝΤΕRAMERICAN, η ACTION HELLAS και τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΑΝΤΕΜΙΣΑΡΗ.
Χορηγοί Επικοινωνίας των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 είναι οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΚΕΡΔΟΣ, ΑΞΙΑ και τα περιοδικά ECOTEC και REVIEW CSR.