- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι άντρες δεν είναι για πολλές… σπιτικές δουλειές

Εάν θέλετε να σας κοιτά και να λιώνει, φροντίστε να τον έχετε και σαν πασά μέσα στο σπίτι… Με άλλα λόγια, μην τον βάζετε (εντάξει, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις) να  σφουγγαρίζει, να μαγειρεύει, να πλένει και να σιδερώνει, αφού σύμφωνα με  νορβηγική έρευνα, αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που οδηγεί πολλά ζευγάρια σε διαζύγιο.

Και η έρευνα συνεχίζει ακόμα πιο δυσοίωνα. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, όσο πιο… ισότιμα μοιράζεται ένα ζευγάρι τις δουλειές στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάρει διαζύγιο.

Το Ινστιτούτο Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Nova επισημαίνει ότι τα διαζύγια στα ζευγάρια  που μοιράζονταν ισότιμα τις δουλειές του σπιτιού, είναι περίπου 50% περισσότερα απ’ ό,τι σ’ εκείνα όπου το μεγαλύτερο μέρος  γίνονται από τη γυναίκα.

“Όσο περισσότερες δουλειές κάνει ένας άνδρας στο σπίτι τόσο περισσότερο αυξάνεται η αναλογία των διαζυγίων”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Χάνσεν, ο οποίος συνυπογράφει μια εκτεταμένη μελέτη, με τίτλο “Η ισότητα στο σπίτι”.

Και αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, ποιος λόγος κρύβεται από πίσω, οι ερευνητές δεν μπορούν να βρουν καμιά ή σχεδόν καμιά σχέση αιτιότητας.

Στη Νορβηγία, μια χώρα που προωθεί την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η εκπαίδευση των παιδιών μοιράζεται εν γένει ισότιμα ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα (σε επτά ζευγάρια στα δέκα), δήλωσε ο Χάνσεν.

Όμως, σε ό,τι αφορά στις δουλειές του σπιτιού, σε επτά στις δέκα περιπτώσεις η γυναίκα είναι αυτή που κάνει τις περισσότερες. Εντούτοις, από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες αυτές είναι ικανοποιημένες από αυτήν την κατάσταση και το γενικό επίπεδο της ευτυχίας τους είναι πολύ κοντά με αυτό των γυναικών στα λεγόμενα “μοντέρνα” ζευγάρια.