Οι έγκυες που τρώνε πλούσιο πρωινό γεννούν αγόρια

«Πάνω απ’ όλα γερό παιδάκι να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι», συνηθίζει να λέει ο λαός. Βέβαια, κάποιες φορές ξεπετάγεται και μια ενδόμυχη μικρή φωνούλα, που συμπληρώνει «αλλά τι καλά που θα ‘ταν, αν ήταν αγοράκι». Λοιπόν, τώρα και με τη βοήθεια της επιστήμης, μπορείτε, αν μη τι άλλο, να το προσπαθήσετε. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, οι έγκυες που τρώνε συστηματικά πρωινό και καταναλώνουν αρκετά λιπαρά, ειδικά στους πρώτους μήνες της κύησης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι.
Οι έγκυες που δεν παραλείπουν το πρωινό και κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά κατά τη φάση της σύλληψης αλλά και κατά την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αγόρι.
Αντίθετα, μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και περίοδοι δίαιτας αυξάνουν την πιθανότητα γέννησης κοριτσιού.
Η έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει παρόμοιες λαϊκές αντιλήψεις, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι στις ΗΠΑ.
Η υποανάλυση βασίστηκε σε πειράματα γονιδίων σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι τα θηλυκά έμβρυα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη μητρική διατροφή, με συνέπεια τα γονίδιά τους να επηρεάζονται αρκετά από τη διατροφή της εγκύου.
Έπειτα από 12 μέρες εγκυμοσύνης (περίπου το μισό της συνολικής εγκυμοσύνης του ποντικιού) παρατηρήθηκαν αλλαγές σε περίπου 2.000 γονίδια του εμβρύου, που σχετίζονταν με τη διατροφή της μητέρας.

Κι ακόμη
Ένα από τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι τα αγόρια και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικό βαθμό κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή τους, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Έτσι, για παράδειγμα, οι υιοί παχύσαρκων μητέρων είναι πιθανότερο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι και να παρουσιάσουν διαβήτη, όταν μεγαλώσουν, σε σχέση με τις κόρες της ίδιας μητέρας.
Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, πάντως διαβεβαιώνουν ότι «όσο περισσότερο τρώει μια γυναίκα τόσο πιθανότερο είναι να γεννήσει αγόρι».