- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά λόγω… ηλεκτρονικών παιχνιδιών!

Η εξάρτηση από τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και laptops κοστίζει μάλλον ακριβά στους Αμερικανούς… σε ώρες ύπνου.

Η εθνική “μανία” των αμερικανών να παρακολουθούν τηλεόραση κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν, να παίζουν βίντεο γκέιμς μέχρι αργά την νύχτα ή να ελέγχουν τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στο κινητό τους τηλέφωνο, ενδέχεται να επηρεάζει τις συνήθειες του αμερικανικού λαού αναφορικά με τον ύπνο.

“Δυστυχώς, μπορεί να γίνει κακή χρήση των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, που κάνουν τη ζωή μας πιο παραγωγική και ευχάριστη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να στερούν ώρες ύπνου από εκατομμύρια αμερικανούς, οι οποίοι την επόμενη ημέρα θα έχουν κακές επιδόσεις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ράσελ Ρόζενμπεργκ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ύπνου (NSF), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων σε έρευνα της NSF απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής μία ώρα πριν κοιμηθούν και περίπου τα δύο τρίτα απάντησαν ότι δεν κοιμούνται αρκετά στη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Τσαρλς Τσάισλερ της Ιατρικής Σχολής του Harvard και του Brigham & Women’s Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της εγρήγορσης και να επηρεάσει αρνητικά την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο.

Η ηλικιακή ομάδα 46 με 64 ετών είναι εκείνη που παρακολουθεί περισσότερο τηλεόραση πριν πάει για ύπνο, ενώ περισσότεροι από ένα τρίτο από την ομάδα 13 με 18 ετών και 28% της ομάδας 19 με 29 ετών παίζουν βίντεο γκέιμς πριν πάνε για ύπνο.

Το 61% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους τουλάχιστον μερικές νύχτες την εβδομάδα.

Και η τάση να διατηρείς επαφή με τον “έξω κόσμο” σημαίνει ότι ακόμα κι εκείνοι που έχουν καταφέρει να κοιμηθούν, ξυπνούν από τον ήχο του κινητού, του γραπτού μηνύματος ή του εισερχόμενου email στη διάρκεια της νύχτας.

Η “Γενιά Ζ”, δηλαδή από 13 ως 18 ετών, είναι η περισσότερο στερημένη από ύπνο ομάδα, με το 22% των παιδιών να περιγράφουν ότι αισθάνονται “υπνηλία”, σε σχέση με μόνο 9% της ομάδας 46 με 64 ετών.

Ειδικοί σε θέματα ύπνου προτείνουν οι έφηβοι να κοιμούνται 9 ώρες και 15 λεπτά τη νύχτα, αλλά οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν ότι κατά μέσον όρο κοιμούνται επτά ώρες και 26 λεπτά τις καθημερινές.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ