Οι λάτρεις του ξεχωριστού μένουν στο Αρχοντικό της Πέπως στη Ναύπακτο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Πέπω, όπως άρεσε στον πατέρα της να τη φωνάζει. Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1914. Μεγάλωσε με πειθαρχία και αίσθημα δικαιοσύνης τις τρεις της κόρες, ενώ η μεγάλη της καρδιά χώρεσε και μία ακόμη, την οποία «υιοθέτησε» όταν η οικογένεια του κοριτσιού αντιμετώπισε την ορφάνια και τη φτώχια.

Με το φιλάνθρωπο πνεύμα της ήξερε να φροντίζει με διακριτικότητα αυτούς που είχαν ανάγκη, να κάνει το κουμάντο του σπιτιού με σύνεση και να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις. Άφησε ουσιαστική κληρονομιά το δυναμικό χαρακτήρα μιας αρχόντισσας στις κόρες, στις εγγονές της και στις δισέγγονες, που τα ονόματά τους χαρακτηρίζουν κάθε ένα από τα επτά δωμάτια του αρχοντικού που κοσμεί την πόλη και τιμά την τουριστική της υποδομή.

Ο χαρακτήρας της, η φινέτσα της και η αδιαπραγμάτευτη φιλοξενία της, στάθηκε αφορμή για την λειτουργία ενός Boutique Hotel εμπνευσμένο από τα δικά της ιδανικά.
Σήμερα, το «Αρχοντικό της Πέπως» είναι ένα ξενοδοχείο που συνδυάζει τις σύγχρονες ανέσεις ενός πολυτελέστατου καταλύματος και τη ζεστασιά ενός Αρχοντικού. Ο καταιγισμός χρωμάτων στ δωμάτια, η ανυπέρβλητη αρχοντιά και η μεγαλόπρεπη φιλοξενία θα σας μείνουν αξέχαστα και θα αποτελούν μέτρο σύγκρισης από δω και στο εξής για οτιδήποτε προσδιορίζεται ως ωραίο.

Το Αρχοντικό της Πέπως – Boutique Hotel στη Ναύπακτο
Ιλάρχου Τζαβέλλα 11. Ναύπακτος τηλ: 26340 38185-6, fax: 26340 29130
www.arxontiko-pepos.gr

Απόδραση στη Ναύπακτο

21/2 ώρες δρόμος σήμερα -τόσο περίπου χρειάζεσαι για να πας από το κέντρο της Αθήνας στην Κηφισιά ή τον Πειραιά σε ώρα αιχμής- δεν είναι τίποτα, που λέει ο λόγος. Aν μάλιστα σκεφτείτε ότι αυτές οι 21/2 ώρες οδήγησης θα  φέρουν εσάς κα ιτα παιδιά στην καρδιά μιας από τις πιο όμορφες και ελατοσκεπασμένες περιοχές της Ελλάδας, τη Ναυπακτία, θα παραδεχτείτε όχι μόνο ότι αξίζει, αλλά και ότι επιβάλλεται ενίοτε.

Η Ναύπακτος συνδυάζει αρμονικά το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και την διατήρηση του παραδοσιακού ύφους. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε ένα παραλιακό ύψωμα του συγκροτήματος των βουνών της Ναυπακτίας, απέναντι από την Πελοπόννησο, ανάμεσα στους Δελφούς και το Μεσολόγγι.
Έχοντας ως κέντρο των εξορμήσεών σας τη Ναύπακτο, ίσως έχετε ένα πλεονέκτημα παραπάνω. Ότι μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή σε ένα μέρος όπου δεν θα πλήξετε, αφού σας δίνεται η ευκαιρία για όμορφες εσωτερικές ξεναγήσεις (π.χ. το κάστρο) και για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Εξάλλου οι αποστάσεις δεν είναι μακρινές και η διαδρομή προς τα ορεινά χωριά της Ναυπακτίας είναι αποκαλυπτική μιας υπέροχης φύσης. Χαρίστε λοιπόν στα παιδιά καιτον εαυτό σας μια υπέροχη εκδρομή και κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε.

Εκδρομή στα χωριά
Λιμνίτσα, Τερψιθέα, Ελατού, Κάτω Χώρα, Άνω Χώρα, Γραμμένη Οξιά και πάει λέγοντας. 45 περίπου χωριά σας καλούν να γευτείτε τα αρώματα της παρθένας φύσης Περπατώντας στα πέτρινα καλντερίμια θα ανακαλύψετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Στις όχθες του Εύηνου ποταμού, κοντά στο χωριό Μπανιά, υπάρχει και ένα Πάρκο Αναψυχής – Υπαίθριων Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων, το οποίο είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Εδώ θα αφήσετε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα άλογα, πιο συγκεκριμένα pony, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των έμπειρων εκπαιδευτών. Μετά το τέλος των «αθλοπαιδιών» μην παραλείψετε να καθίσετε για πικ νικ στις όχθες του.

Παραλίες
Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Ψανή και Γρίμποβο όπου τα πλατάνια φτάνουν ως τη θάλασσα. Επίσης στο Μοναστηράκι 12 χλμ. Ανατολικά, στο Πλατανίτη 7 χλμ. ΝΔ, και στην παραλία της Χιλιαδούς 11 χλμ. Ανατολικά.

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε
Την Τσικονοπέμπτη θα δείτε την αναπαράσταση του Βλάχικου γάμου.
Την Μ. Παρασκευή οι επιτάφιοι συγκεντρώνονται στο χώρο του λιμανιού, σβήνουν τα φώτα και ανάβουν φωτιές στις ντάπιες των τειχών. Η πόλη της Ναυπάκτου και η ενδοχώρα της αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις γιορτές του Πάσχα.
Στις 26 Ιουλίου, πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού η πόλη διοργανώνει διάφορες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με συμμετοχή ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων.
Στίς αρχές Οκτωβρίου, μπορείτε να δείτε την εντυπωσιακή αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Στις 26 Οκτωβρίου, πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου.

Γεύσεις Ρούμελης
Τα ψητά εδώ είναι αυτό που λέμε μερακλίδικα και έχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι. Ο αλανιάρης κόκορας με χυλοπίτες είναι επίσης must, ενώ σίγουρα θα δοκιμάσετε σπιτικές πίτες. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας γλυκά του κουταλιού, ντόπιο τραχανά και χυλοπίτες.
Πού θα φάτε: Στο «Τζάκι» καμβρολάχανα με χοιρινό και μακαρονόπιτα και στο «Πέτρινο» στη Λιμνίτσα, σπιτικές πίτες στο «Πλατάνι» και ωραία ψητά στην ταβέρνα του Πατούχα στην Άνω Χώρα, καλούς μεζέδες στην Κουζίνα της Λόης και το Κατώγι στην Ναύπακτο.

Αξίζει να επισκεφτείτε
• Το βενετσιάνικο κάστρο της Ναυπάκτου με την υπέροχη θέα (το μοναδικό στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες από το λιμάνι μέχρι την κορυφή του λόφου), τον πύργο της οικογένειας Μπότσαρη και τα ναυτικά σπίτια στο κέντρο της πόλης.
• Έξω από το χωριό Αμπελακιώτισσα την ομώνυμη Μονή, όπου θα προσκυνήσεις την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 15ο αιώνα και φέρεται να έχει φτάσει εδώ από τα Αμπελάκια της Λάρισας. Επίσης στο ίδιο χωριό, θα επισκεφτείτε το ναό του Αγ. Νικολάου, όπου θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο.
• Στο χωριό Άνω Χώρα, με τους 30 μόνιμους κατοίκους, θα εντυπωσιαστείτε από τα στενά πέτρινα δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια που ακολουθούν την τεχνοτροπία των ηπειρώτικων σπιτιών.
• Βάλτε στο πρόγραμμα τη Γραμμένη Οξιά, το χωριό που απλώνεται στην πλαγιά του όρους Οξιά. Είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας και η βόλτα, πεζή είτε με άλογο, στο δάσος της οξιάς που το περιβάλλει –ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης- κρίνεται ως απαραίτητη.
• Κάντε πεζοπορία στο φαράγγι του Κακάβου, ανάμεσα στα ανοίγματα που δημιουργούν πανύψηλα, υπεραιωνόβια δέντρα.

Εταιρείες Εναλλακτικού Τουρισμού
• Alpin Club, τηλ. 210-6753514
• Τrekking Hellas τηλ. 3310324-6
• Εvinos club, τηλ 26340-24447
• Μετάβαση, τηλ. 26340 24556

Ενδεικτικές Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Αθήνα – Ναύπακτος: 220 χλμ.
Θεσσαλονίκη – Ναύπακτος: 472 χλμ.
Βόλος – Ναύπακτος: 280 χλμ.
Ιωάννινα – Ναύπακτος:243 χλμ.
Πάτρα – Ναύπακτος: 24 χλμ.
Γαλαξίδι – Ναύπακτος: 81 χλμ.

  • Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.panos-mavromytis.com