- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι Μύθοι του Αισώπου στο μουσείο Μπενάκη

Οι αγαπημένοι μύθοι μικρών και μεγάλων που μεταφέρουν ιδίαιτερα ηθικά διδάγματα με τον πιο έξυπνο τρόπο έρχονται στο μουσείο Μπενάκη για να μας ευχηθούν καλό -πολιτιστικό- φθινόπωρο με την ανάλαφρη διάθεση και τον αυθορμητισμό της ποπ αρτ. Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσα από την έκθεση που ετοιμάζει ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, από τις 7 Σεπτεμβρίου ως τις 16 Οκτωβρίου, για να μας αφηγηθεί δέκα ιστορίες του Αισώπου. Μέσα από την έκθεσή του «Μανώλης Χάρος, Αισώπου Μύθοι» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, ο εικαστικός θα μεταφέρει με το δικό του τρόπο το πάντα επίκαιρο μήνυμα των ζωικών ομιλούντων χαρακτήρων του Αισώπου.

Τα διδάγματα μιλούν για τις αρετές, τις πονηριές, τις κακίες και άλλες βασικές κοινωνικές συμπεριφορές, πάντα επίκαιρες και διαχρονικές, κι ας μας χωρίζουν 2.500 χρόνια από τον Αίσωπο. Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι η αλεπού, το λελέκι, το βατράχι, το βόδι, το ποντίκι, ο κόρακας, το κουνούπι. Ο εσωτερικός κόσμος των ανθρωπόμορφων χαρακτήρων του Αισώπου θα ξαναζωντανέψει με 25 δισδιάστατα έργα και τρισδιάστατες κατασκευές διαφόρων υλικών, που φιλοτέχνησε ο Μανώλης Χάρος, καθώς και με ντοκουμέντα και ιστορικές αναπαραστάσεις των μύθων του Αισώπου από παλιότερες εκδόσεις που εντόπισε ο Έλληνας εικαστικός στις αγορές και τις βιβλιοθήκες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται από βίντεο της παράστασης «Αισώπου Μύθοι», της ομάδας Oper(0), που είχε ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σκηνικά Μανώλη Χάρου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μια “ανοιχτή ημέρα” στο Μουσείο για όλη την οικογένεια.
Οι δημιουργίες του καλλιτέχνη, σχέδιο, ζωγραφική, κολλάζ, ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες και τρισδιάστατες κατασκευές, αλλά και αναπαραστάσεις Μύθων σε παλαιές εκδόσεις μας φέρνουν κοντά στον πιο αγαπημένο παραμυθά όλων των εποχών.
Η αλεπού με τα σταφύλια, τα δύο ποντίκια, το φεγγάρι και άλλοι διαχρονικοί ήρωες μας καλωσορίζουν σε έναν κόσμο γεμάτο σύμβολα, νοήματα και αλληγορίες, επενδυμένο με ήχους και χρώματα, αρχής γενομένης της προφορικής παράδοσης που διέσωσε τους Μύθους του Αισώπου.

Στο τέλος, μικροί και μεγάλοι κατασκευάζουν τη δική τους ιστορία, η οποία θα αποτελέσει ένα τρισδιάστατο σκηνικό στην είσοδο του Μουσείου, μέχρι τη λήξη της έκθεσης.

Στην έκθεση «Μανώλης Χάρος, Αισώπου Μύθοι» άλλωστε, ο καλλιτέχνης δεν εικονογραφεί απλώς τους δέκα μύθους. Ο σκοπός του είναι, μέσα από αυτά τα μικρά αφηγήματα με τον ηθικοδιδακτικό, συμβολικό, αλληγορικό και παραβολικό χαρακτήρα να μυήσει το κοινό σε έναν κώδικα ηθικής, που αντιστοιχεί σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό.

Την έκθεση συνοδεύει η εικονογραφημένη έκδοση με κείμενα των: Μανώλη Χάρου, Ελένης Αθανασίου και Παύλου Αυλάμη.

Πού και Πότε:

Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, τηλ. 3671000) Διάρκεια: 7 Σεπτεμβρίου – 16 Οκτωβρίου