- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι ξένες γλώσσες απομακρύνουν τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών κρατά τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση. Τα αποτελέσματα στην υγεία μας -εκτός από την παιδεία μας- μπορούν να είναι εντυπωσιακά. Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος διογκώνεται, διατηρείται σε φόρμα κι απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρης εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι κάνουν εντατικά μαθήματα για να μάθουν καλά μια ξένη γλώσσα σύμφωνα με μια νέα σουηδο-γερμανική επιστημονική έρευνα αναπτύσσουν σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου και σε διαφορετικό βαθμό- ανάλογα με το πόσο καλές ήσαν οι επιδόσεις των μαθητών στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας και πόση προσπάθεια είχαν καταβάλει για να τα καταφέρουν- διόγκωση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα νεαρών μαθητών της Μεταφραστικής Ακαδημίας των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουψάλα, οι οποίοι καλούνται να μάθουν ξένες γλώσσες με πολύ ταχύ ρυθμό, που σπάνια συναντάται σε παρόμοια προγράμματα εκμάθησης. Οι σπουδαστές πρωί και βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, μαθαίνουν εντατικά ξένες γλώσσες.

Για να έχουν μέτρο σύγκρισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και μια δεύτερη ομάδα ελέγχου από σπουδαστές της ιατρικής, οι οποίοι επίσης μελετούσαν εντατικά, αλλά χωρίς να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Ενώ οι εγκέφαλοι αυτών των τελευταίων εθελοντών δεν εμφάνισαν καμία άξια λόγου αλλαγή μέσα σε ένα τρίμηνο, αντίθετα οι εγκέφαλοι των υποψήφιων μεταφραστών είχαν διογκωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Η διόγκωση ήταν πιο αισθητή στον ιππόκαμπο (ο οποίος εμπλέκεται στην μάθηση νέων πραγμάτων και στον προσανατολισμό στο χώρο), καθώς και σε τρεις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται με καθυστέρηση σε ανθρώπους που είναι δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι στην καθημερινότητά τους.