Οι σκύλοι προφυλάσσουν τα παιδιά από τις λοιμώξεις

Ο ερχομός ενός μωρού, βάζει συχνά σε σκέψη τους μέλλοντες γονείς που διαθέτουν κατοικίδιο, υπό το φόβο ότι η παρουσία του ζώου ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του βρέφους. Η επιστημονική κοινότητα έρχεται να δώσει ένα τέλος στο δίλημμα “μωρό ή σκύλος” καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα τα τριχωτά τετράποδα είναι ευεργετικά για την υγεία των παιδιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Φινλανδούς επιστήμονες, τα μωρά που μεγαλώνουν με σκύλους έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού στην παιδική τους ηλικία εν συγκρίσει με άλλα βρέφη που μεγαλώνουν ανευ συντροφιάς ενός τετράποδου φίλου. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 397 μωρά στη Φινλανδία μέχρι να γίνουν ενός έτους, μέσω της συμπλήρωσης ειδικών ερωτηματολογίων από τους γονείς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Από τα μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 245 ζούσαν με σκύλο στο σπίτι και τα 136 με γάτα, ωστόσο μέχρι το τέλος της έρευνας το 65% των παιδιών ζούσε σε σπίτι χωρίς σκύλο και το 76% σε σπίτι χωρίς γάτα, καθώς οι γονείς αποφάσισαν να δώσουν τα κατοικίδια. Αν και τα βρέφη ταλαιπωρούνται συχνά από λοιμώξεις του αναπνευστικού και κρυολογήματα, όπως έδειξε η έρευνα, τα μωρά που είχαν από νωρίς επαφή με σκύλους και γάτες ήταν πιο υγιή την περίοδο της μελέτης και είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες για βήχα, ρινίτιδα, καταρροή, φτέρνισμα και πυρετό.
Επιπλέον, τα παιδιά με κατοικίδια είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για ωτίτιδα και 29% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τα τελικά ευρήματα τρης έρευνας, η μεγαλύτερη επαφή με σκύλους συνδέεται με λιγότερα προβλήματα υγείας, γεγονός που οδηγεί αναπόδραστα στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να ωριμάσει.