- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο θηλασμός κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα

Οι επιστήμονες δεν κουράζονται να υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερη χρονική περίοδο μια μητέρα θηλάζει το μωρό της, τόσο μεγαλώνει ο εγκέφαλός του και αποκτά αυξημένες νοητικές δυνατότητες. Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού ανακάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου ενός θηλαστικού (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και του χρόνου θηλασμού.

Ερευνητές πάντως αποκάλυψαν ότι προς το παρόν δεν έχουν βρει αν υπάρχει κάτι στο γάλα που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παρ’ όλα αυτά, η ανακάλυψή τους ενισχύει τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο νεογέννητο μωρό.

Βέβαια, ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμα με σιγουριά ότι το βρεφικό γάλα σε μορφή σκόνης δεν συνιστά επαρκές υποκατάστατο του θηλασμού». Πρόσθεσε όμως ότι, σε γενικές γραμμές, φαίνεται σωστή η αντίληψη πως ο θηλασμός υπερτερεί και τόνισε ότι η νέα έρευνα στηρίζει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι νέες μητέρες να θηλάζουν, αν μπορούν, από 18 μήνες έως δύο χρόνια.

Η έρευνα
Οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν 128 είδη θηλαστικών (ανάμεσά τους και τον άνθρωπο) για να εξακριβώσουν αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον χρόνο που «επενδύει» μια μητέρα στον θηλασμό και στο μέγεθος του εγκεφάλου του βρέφους. Συμπέραναν ότι, όσο περισσότερο διαρκεί αφενός η κύηση και αφετέρου ο θηλασμός, τόσο αυξάνει ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα, ένα θηλυκό ελάφι, που έχει περίπου παρόμοιο βάρος με έναν άνθρωπο, μένει έγκυο για επτά μήνες και θηλάζει μέχρι έξι μήνες, με αποτέλεσμα να έχει εγκέφαλο έξι φορές μικρότερο από τον ανθρώπινο.

Άλλη επιστημονική έρευνα μεταξύ περίπου 14.000 παιδιών, είχε καταλήξει στη διαπίστωση ότι όσα είχαν θηλάσει για καιρό, είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα κατοπινά τεστ νοημοσύνης. Μια πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, έδειξε ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει, τα καταφέρνουν καλύτερα στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά, όπως έδειξαν τεστ που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, στις ηλικίες των 5, 7, 11 και 14 ετών.

Το γάλα του θηλασμού βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, βοηθώντας στην καταπολέμηση των μολύνσεων, του άσθματος και άλλων παθήσεων.

Πληροφορίες: ygeiaonline