Ο Μάνος Παπαγιάννης μιλά στο infokids.gr για τη Λυδία, το θέατρο, την απιστία, αλλά και… το γαμπρό

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλά στο infokids.gr για το θέατρο και την τηλεόραση, μα πάνω απ’ όλα για τη μικρή Λυδία, που είναι μόλις 2,5 ετών. Εμείς απολαύσαμε την κουβέντα μαζί του, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την ανατροφή της κόρης του, και σας την παραθέτουμε αυτούσια…

– Κάθε μέρα μας επισκέπτεστε στα σπίτια μας, εδώ και τρία χρόνια περίπου, μέσα από το σίριαλ του Mega “Η ζωή της άλλης”. Φέτος όμως θα έχουμε την ευκαιρία να σας δούμε να διαπράττετε απιστία. Πώς γίνεται αυτό;
Κι όμως γίνεται μέσα από το πολύ σπουδαίο έργο του Ζωρζ Φεϋντό “Η μέθοδος της απιστίας”, που ανεβαίνει στο θέατρο Βεάκη (Στουρνάρη 32, Αθήνα). Ο Ζωρζ Φεϋντώ, είναι αλάνθαστος μάστορας της φάρσας, στήνει ένα μοναδικό παιχνίδι στους ήρωές του και μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε: μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σήμερα που όλα γίνονται βάσει σχεδίου και μεθόδου; Υπάρχει αλάνθαστη μέθοδος για απιστία; Πρόκειται, δηλαδή για έργο που θα παρακολουθήσουν με περιέργεια οι άντρες θεατές και που είναι μια έκπληξη για τις γυναίκες…

– Φέτος, όμως μας κάνατε κι εσείς μια έκπληξη. Πριν από λίγες μέρες σας είδαμε σε πρωινή εκπομπή με νέο κούρεμα, κάπως πιο προχωρημένο απ’ ό,τι μας έχετε συνηθίσει. Πώς προέκυψε;
Εντάξει, έτυχε να σχολιαστεί λίγο παραπάνω από τους παρουσιαστές αυτό το χτένισμα και έγινε θέμα. Στην πραγματικότητα το νέο αυτό look σχετίζεται με το ρόλο που υποδύομαι στο θέατρο. Δεν σημαίνει ότι έγινα πανκ έτσι ξαφνικά.

– Σοβαρά τώρα, εσείς δικαιολογείτε την απιστία;
Και βέβαια δεν τη δικαιολογώ. Για ποιο λόγο να το έκανα; Όλα τα πράγματα στη ζωή πιστεύω ότι έχουν ένα όριο. Αν δεις ότι τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν με τον/την σύντροφό σου, το λες, το ξεκαθαρίζεις, χωρίζεις και προχωράς παρακάτω στη ζωή σου.


– Ωραία, την απιστία δεν τη δικαιολογείτε. Την ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού τις δικαιολογείτε; Βοηθάτε την Αγγελική (Δαλιάνη) στο σπίτι; Ασχολείστε με τη μικρή Λυδία;

Α, είμαι άνθρωπος της τάξης εγώ. Μου αρέσει να ασχολούμαι με το σπίτι. Κάνω μάλιστα τα πάντα, όλες τις δουλειές και φυσικά ασχολούμαι με το παιδί.

– Για πείτε μας, λοιπόν, πώς τα καταφέρνετε; Βρίσκετε το χρόνο για όλα αυτά;
Βεβαίως βρίσκω το χρόνο. Υπάρχουν ώρες, αρκεί να προσπαθήσει κανείς να τις βρει και να τις κατανείμει σωστά. Εγώ, παρά τις παραστάσεις στο θέατρο, βρίσκω χρόνο για να αφιερώνω στη Λυδία.


– Λυγίζετε μπροστά στα θέλω της μικρής; Τι υπερβολικό έχετε κάνει για χάρη της;

Όχι, δεν λυγίζω. Κρατάω χαρακτήρα. Δεν θέλουμε να κακομάθει, έχοντας ό,τι θέλει.

– Πιστεύετε ότι δεν πρέπει να κάνουμε όλα τα χατίρια στα παιδιά;
Όχι, το αντίθετο πρέπει να γίνεται. Εμείς οι γονείς κάνουμε μεγάλο κακό στα παιδιά, αν τους δίνουμε ό,τι θέλουν.

– Με τη σύζυγό σας, την Αγγελική, συμφωνείτε σε θέματα ανατροφής;
Ναι, υπάρχει απόλυτη ταύτιση σε αυτό το θέμα.


– Ποιος από τους δυο σας είναι πιο αυστηρός με τη μικρή Λυδία;

Εγώ είμαι πιο αυστηρός. Δεν θέλω να την κακομάθω.

– Σας προβληματίζει η οικονομική κρίση; Φοβάστε για το μέλλον;
Προσωπικά, δεν φοβάμαι, αλλά στεναχωριέμαι. Στεναχωριέμαι για το παρελθόν. Πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες είχαμε κάπου ξεφύγει. Είχαμε χάσει τον έλεγχο. Είχαμε γίνει της νοοτροπίας να κάνω ένα παιδί και να του τα δώσω όλα, ό,τι θέλει. Έτσι όμως χαλάμε τα παιδιά. Αντιθέτως, οι πιο φτωχές οικογένειες έκαναν πάντα πιο πολλά παιδιά. Τα παιδιά είναι ολοκλήρωση και μας μαθαίνουν να έχουμε μέτρο στη ζωή.

– Εσείς έχετε κάποιους κανόνες που θέλετε να ακολουθήσετε σχετικά με την ανατροφή της;
Όχι, κάποιους συγκεκριμένους κανόνες δεν ακολουθούμε, απλά πιστεύουμε ότι δεν είναι το ιδανικό για ένα παιδί να έχει ό,τι θελήσει, όταν το θελήσει.

– Κάνετε όνειρα για τη Λυδία;
Δεν κάνω κάποια ιδιαίτερα όνειρα σχετικά με το παιδί. Νομίζω ότι μπορεί να μου δημιουργείται η διάθεση για όνειρα σε σχέση πάντα με την περίσταση. Αυτό που κυρίως όμως θέλω είναι να της αφήσω το χώρο της για να κάνει πραγματικότητα τα δικά της όνειρα. Από κει και έπειτα, τη δική μου στήριξη θα την έχει.

– Τι σας φοβίζει περισσότερο σε σχέση με το παιδί;
Ο γαμπρός… Να δούμε τι θα μας βρει..

– Στον πληθυντικό απευθύνεστε…
Ε, βέβαια, όλους θα μας βρει, τον ένα μόνο;

– Ποια είναι η πιο γλυκιά κουβέντα που σας έχει πει η κόρη σας;
Φύγε… με νευριάζεις!