- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ο Μπαμπάς μου είναι ο Μέντοράς μου

Στην ταινία THE SORCERER’S APPRENTICE, ο Νίκολας Κέιτζ παίζει τον Μπαλτάζαρ Μπλέικ, έναν σπουδαίο μάγο που τα τελευταία χίλια χρόνια ψάχνει για έναν προστατευόμενο. Τελικά βρίσκει τον τέλειο υποψήφιο στη σύγχρονη Νέα Υόρκη με την απίθανη μορφή ενός κάπως σπασίκλα φοιτητή Φυσικής που λέγεται Ντέιβ Στάτλερ (Τζέι Μπαρουσέλ). Αποδεικνύεται ότι ο Ντέιβ είναι απόγονος του Μέρλιν, που ήταν ο δάσκαλος του Μπαλτάζαρ και ο μεγαλύτερος μάγος όλων των εποχών, αλλά δεν είναι πολύ ενθουσιώδης ως μαθητευόμενος μάγος. Τουλάχιστον, μέχρι να συνειδητοποιήσει πως με τον Μπαλτάζαρ Μπλέικ ως μέντορα θα μάθει να πετάει στη Νέα Υόρκη καβάλα σ’ έναν γιγαντιαίο αετό και να πετάει πύρινες μπάλες πλάσματος. Τελικά, ο μαθητευόμενος μάγος μπορεί να είναι η ωραιότερη δουλειά στον κόσμο. Ή ίσως η δεύτερη ωραιότερη, μετά τη δουλειά του μπαμπά και μέντορα των παιδιών σας. Φυσικά, μάλλον δεν θα μπορέσετε να διδάξετε τα παιδιά σας να ρίχνουν μπάλες πλάσματος, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα χρήσιμα και διασκεδαστικά πράγματα που μπορούν οι μπαμπάδες να διδάξουν στα παιδιά τους, και μερικά απ’ αυτά είναι μαθήματα για μια ολόκληρη ζωή. Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, σας έχουμε πολλές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να γίνετε αληθινοί Μπαλτάζαρ Μπλέικ.

Για την Καθημερινή Ζωή
Θυμάστε πόσο ντρεπόσασταν όταν δεν μπορούσατε να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας την πρώτη μέρα στο σχολείο; Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι τα παιδιά πρέπει να διδαχτούν τα βασικά πράγματα που οι μεγάλοι θεωρούν δεδομένα. Λοιπόν, αρχίστε από το δέσιμο των κορδονιών και προχωρήστε. Ορίστε μια λίστα πραγμάτων που πρέπει να μάθουν όλα τα παιδιά…
* Πώς να πλένουν τα δόντια τους. Βούρτσισμα με κινήσεις πάνω-κάτω και δυο φορές την ημέρα είναι μια καλή αρχή.
* Πώς να στρώνουν το κρεβάτι τους. Εκτός αν θέλετε να το κάνετε εσείς τα επόμενα 18 χρόνια.
* Πώς να κάνουν ντους.
* Πώς βράζουμε ένα αβγό. Αν βράσει λίγο, είναι αηδιαστικό. Αν βράσει πολύ, ο κρόκος γίνεται πράσινος.
* Πώς να γράφουν ένα ευχαριστήριο γράμμα.
* Πώς περνάμε τον δρόμο. Κοιτάμε αριστερά, κοιτάμε δεξιά, πάλι αριστερά, ή αντίστροφα, ανάλογα τον τόπο που ζείτε.
Αν τα κάνετε όλα αυτά, έχετε καλύψει τα βασικά για να έχετε τα παιδιά σας καθαρά, ταϊσμένα, ασφαλή, ευγενικά και, με λίγη τύχη, έξω απ’ τη φυλακή. Θυμηθείτε, παρεμπιπτόντως, πως μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο για όλα αυτά τα πράγματα και πολλά βίντεο με οδηγίες, κι αυτό είναι βολικό ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι πώς δένουν τα κορδόνια.

Κυρίως για Διασκέδαση
Μόλις βγάλετε απ’ τη μέση τα βασικά, γιατί να μην ανταμείψετε τον εαυτό σας και τον μικρό σας μαθητευόμενο με πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε κι οι δυο; Και πάλι, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, και καλύτερα να κάνετε ο ίδιος μια επανάληψη πριν προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε το παιδί σας.
* Κολύμπι. Επενδύστε σε μπρατσάκια για τα παιδιά που είναι εντελώς αρχάρια.
* Ποδήλατο. Ξεκινήστε από επίπεδο έδαφος και βεβαιωθείτε πως όλοι φορούν κράνος. Οι βοηθητικές ρόδες είναι απαραίτητες για τα μικρότερα παιδιά.
* Πέταγμα χαρταετού. Το πέταγμα του χαρταετού είναι η αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών σε όλες τις γενιές, αλλά μάλλον είναι αρκετά πιο δύσκολο απ’ ό,τι το θυμάστε. Ξεκινήστε από το δελτίο καιρού (ο πολύ ισχυρός άνεμος είναι εξίσου κακός με την άπνοια) και διαλέξετε έναν κατάλληλο ανοιχτό χώρο: ιδανικός χώρος είναι συνήθως οι παραλίες ή τα πάρκα. Αποφύγετε τα πολλά δέντρα, τα ηλεκτρικά καλώδια και τις ημέρες που υπάρχει πιθανότητα κεραυνών.
* Φτιάξτε χιονάνθρωπο. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα εξαρτάται από σας (και από την ποσότητα του χιονιού), αλλά τα κάρβουνα, τα κουμπιά ή οι πέτρες φτιάχνουν τέλεια μάτια, αλλά και το κλασικό καρότο για μύτη είναι αλάνθαστη λύση.
* Τα βασικά της φωτογραφικής μηχανής. Τέλεια για να απαθανατίσετε τον χιονάνθρωπο που φτιάξατε (και τα μαθήματα ποδηλάτου, χαρταετού και κολύμβησης).

Σε Έκτακτες Καταστάσεις
Καλή η διασκέδαση, αλλά το να είσαι μέντορας έχει και τη σοβαρή πλευρά του, και οι καλοί μπαμπάδες πρέπει να προετοιμάζουν τα παιδιά τους για κάθε ενδεχόμενο, όπως…
* Τσίμπημα τσουκνίδας. Το κυριότερο είναι να αποφύγουμε να τρίψουμε την περιοχή που προσβλήθηκε: ο ερεθισμός προκαλείται από τις τριχούλες της τσουκνίδας και είναι εύκολο να τις μεταφέρουμε σε άλλα σημεία του σώματος.
* Να χαθούμε στο δάσος. Το κινητό τηλέφωνο είναι πάντα καλή ιδέα, αλλά επίσης να διδάξουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιούν πυξίδα και να διαβάζουν χάρτη.
* Να σβήνουμε μια φωτιά. Μια μικρή φωτιά κατασκήνωσης σβήνεται καλύτερα με νερό και καλύπτεται με χώμα. Ένα φλεγόμενο τηγάνι στην κουζίνα πρέπει να καλυφθεί με το καπάκι, κι αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα, το θύμα πρέπει αμέσως να κυλιστεί στο έδαφος για να καταπνίξει τις φλόγες.
Αν όλα τα άλλα αποτύχουν και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, βεβαιωθείτε ότι έχετε βοηθήσει τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν (ή να αποθηκεύσουν στις γρήγορες κλήσεις στο τηλέφωνό τους) τον αριθμό του κινητού σας, τους αριθμούς άλλων υπεύθυνων ενηλίκων και τον αριθμό των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Και μερικά αστεία
Εντάξει, προετοιμάσατε τα παιδιά σας για να αντιμετωπίσουν φωτιά στο δάσος και να χαθούν στην ερημιά, οπότε ας κάνουμε ένα διάλειμμα για αστειάκια. Τα παιδιά τρελαίνονται για αστεία κόλπα, κι είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό να τα μάθουν από τον μπαμπά.
Μάθετέ τους μερικά κόλπα με τράπουλα και πώς να βγάζουν ένα νόμισμα από το αυτί κάποιου.
Πώς να σφυρίζουν πραγματικά δυνατά.
Πώς να βλέπουν στο σκοτάδι (χωρίς να φάνε περισσότερα καρότα).
* Δοκιμάστε να φτιάξετε ζώα από μπαλόνια. Η καμηλοπάρδαλη είναι για αρχαρίους. Γιατί να μη γίνετε λίγο φιλόδοξοι και να δοκιμάσετε έναν δεινόσαυρο ή τον Πύργο του Άιφελ;
Πώς να κάνουν κατακόρυφο.
Δείξτε τους πώς να γυρίσουν ένα κομπιουτεράκι ανάποδα, και να γράψουν λέξεις όπως «Hello» (δηλαδή 07734) και «Igloo» (00791)
Λοιπόν, τώρα που ξεκινήσατε, θα σας αφήσουμε να συνεχίσετε μόνοι σας. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν σχεδόν άπειρα πράγματα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας, όπως να μάθουν να λένε την ώρα χωρίς ρολόι, να φροντίζουν ένα κατοικίδιο ή να μετράνε σε μια ξένη γλώσσα. Επίσης θυμηθείτε ότι το να είστε μέντορας του παιδιού σας είναι σπουδαία ευκαιρία για να τους διδάξετε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η καλοσύνη και ο σεβασμός για τον εαυτό τους και τους άλλους. Είναι επίσης ευκαιρία απλώς να περνάτε πολλές ώρες μαζί. Κάντε το σωστά και μολονότι δεν θα δείξετε στα παιδιά σας πώς να πετάνε μπάλες πλάσματος, πάλι θα σας θεωρούν σπουδαίο σαν τον Μπαλτάζαρ Μπλέικ.
Ανακαλύψτε πώς γίνεται ο Μπαλτάζαρ Μπλέικ μέντορας του αρχικά απρόθυμου μαθητευόμενου Ντέιβ, στο THE SORCERER’S APPRENTICE, που έρχεται σε μια κινηματογραφική αίθουσα κοντά σας στις 15 Ιουλίου.