Ο σωστός φωτισμός στο σπίτι

Ο σωστός φωτισμός  είναι το παν. Το φως δεν είναι μόνο θέμα πρακτικό ή αισθητικό, αφού είναι ικανό να επηρεάσει τις αισθήσεις και μπορεί να αλλάξει τη διάθεση και την ψυχολογία της στιγμής. Εάν αγνοήσετε κάποιους βασικούς κανόνες πάνω σ΄αυτό το θέμα, δεν θα πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα με  αποτέλεσμα να πάει χαμένη όλη σας η προσπάθεια.

Τα είδη φωτισμού

Υπάρχουν τρία βασικά είδη φωτισμού: ο κεντρικός, ο περιφερειακός, και ο εντοπισμένος. Ο κεντρικός είναι ο πιο συνηθισμένος και αυτός που δεν λείπει σχεδόν ποτέ. Ο ρόλος του είναι να φωτίζει καλά ολόκληρο το δωμάτιο και τοποθετείται στο κέντρο του δωματίου, την οροφή. Ο περιφερειακός φωτίζει διάφορα σημεία όπου γίνονται συγκεκριμένες δουλειές: διάβασμα, μαγείρεμα, πληκτρολόγηση στο κομπιούτερ, μακιγιάζ. Στόχος είναι να δίνει φως για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ώστε να μην καταπονούνται τα μάτια. Ο εντοπισμένος φωτισμός ενεργοποιείται όταν θέλουμε να φωτίσουμε καλυτερα στοιχεία του χώρου όπως ένα παλιό έπιπλο, έναν πίνακα, ένα έργο τέχνης. Στα περισσότερα σπίτια, ένα τέτοιο φωτιστικό βρίσκεται πάνω από το τραπέζι φαγητού του καθιστικού ή της κουζίνας. Αυτό το είδος φωτισμού, που είναι ο πιο παραμελημένος, αναδεικνύει καλύτερα το χώρο.

Ο φωτισμός κάθε δωματίου

Ο πρώρος που βλέπεις μπαίνοντας σε ένα σπίτι είναι το χολ, κι εδώ δεν απαιτείται άπλετος φωτισμός. Στις σκάλες μπορείτε να βάλετε σποτ χαμηλά. σε κάθε δεύτερο- τρίτο σκαλοπάτι και φυσικείναι απαραίτητοι οι διακόπτες στο πάνω και στο κάτω μέρος της σκάλας. Στο καθιστικό μπορείτε να αποφύγετε τελείως το φωτιστικό στο ταβάνι και να μοιράσετε στον χώρο δύο- τρεις λάμπες, δαπέδου ή και επιτραπέζιες, που θα ανοίγουν όλες  μαζί από ένα διακόπτη που θα εγκαταστήσει ο ηλεκτρολόγος. Εάν έχετε ράφια δεξιά και αριστερά από το τζάκι, φωτίστε με σποτ τα διακοσμητικά τους. Στην κουζίνα, εκτός από το κεντρικό φως στην οροφή, φώτα θα πρέπει να υπάρχουν κάτω από τα ράφια, καθώς και πάνω από την ηλεκυτρική κουζίνα. Εδώ, κάθε φωτιστικό πρέπει να έχει το διακόπτη του. Στην κρεβατοκάμαρα είναι απαραίτητα τα φώτα από τις δύο πλευρές του κρεβατιού , ενώ στο μπάνιο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έαν καθρέφτη γεμάτο μικρά λαμπάκια που θα δίνουν άπλετο φως. Να θυμάστε ότι ο φωτισμός παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε καθε δωμάτιο.