Ο τελικός των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Αντιλογίας (13/3)

Την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί και οι τελικοί των πανελλήνιων μαθητικών αγώνων επιχειρηματολογίας (αντιλογίας) στην Παλαιά Βουλή. Οι αγώνες οργανώνονται για δέκατη συνεχη χρονιά από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Υπουργείο Παιδείας, με τη χορηγία της Ο.Π.Α.Π. ΑΕ. Φέτος, σύμφωανα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου έλαβαν μέρος περίπου 450 μαθητές, 70 σχολείων από Αττική, Μακεδονία και Θράκη.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στους μαθητές που επρόκειτο να συμμετάσχουν στους αγώνες καθώς και στους καθηγητές τους, από τους κριτές των αγώνων, ώστε να εξασκηθούν στις τεχνικές και στους κανόνες του Λόγου και του Αντιλόγου.
Η διοργάνωση των αγώνων επιχειρηματολογίας αποσκοπεί στην προώθηση και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, οι οποίοι διαγωνίζονται μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων τους, διδάσκονται να συνεργάζονται πειθαρχημένα με τους συμπαίκτες τους καθώς και να σέβονται, να κατανοούν και να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα. Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων καθώς και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης συνεισφέρουν στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, παρέχει στους συνδιαλεγόμενους τη δυνατότητα επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου και της γόνιμης επιχειρηματολογίας, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.
Την ημιτελική και τελική φάση των αγώνων θα τιμήσουν με την παρουσία τους, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Πρύτανης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών καθηγητής, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.