Ο 20χρονος που σκόρπισε το θάνατο σε σχολείο στο Κονέκτικατ

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση σε αμερικάνικο σχολείο. Το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Νιουτάουν του Κονέκτικατ των ΗΠΑ έχει συγκλονίσει ολόκληρη την υφήλιο. Λίγες ώρες μετά τη σφαγή δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές η φωτογραφία του 20χρονου , Άνταμ Λάντζα, που σκόρπισε το θάνατο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης εισέβαλε από τάξη σε τάξη, «γαζώνοντας» στην κυριολεξία τα παιδιά, 20 από τα οποία έχασαν τη ζωή τους, 18 στον χώρο του σχολείου και ακόμα 2 στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένα από την επίθεση. Προτού αυτοκτονήσει, πυροβόλησε και κάποιους ενήλικες, δασκάλους και προσωπικό του σχολείου, 6 από τους οποίους είναι νεκροί.

Ο νεαρός , αφού σκότωσε τη μητέρα του μέσα στο σπίτι που ζούσαν, πήρε τρία όπλα και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, μάσκα και στρατιωτικό εξοπλισμό, κατευθύνθηκε στο δημοτικό σχολείο όπου η μητέρα του εργαζόταν ως δασκάλα. Πρώτα θύματά του εκεί, ήταν η διευθύντρια και η ψυχολόγος του σχολείου, που τον συνάντησαν στο διάδρομο του σχολείου.

Το προφίλ του

Ο 20χρονος ήταν στο παρελθόν μαθητής στο ίδιο σχολείο. Ένας συμμαθητής του από το δημοτικό, ο Τιμ Αρνόνε τον περιγράφει ως έναν ντροπαλό, σπάνιας εξυπνάδας μαθητή, που ντυνόταν πιο τυπικά από τους περισσότερους συμμαθητές του. Όταν πήγε στο Γυμνάσιο συνήθιζε να φοράει χακί παντελόνια, πουκάμισα και πολλές φορές ένα ειδικό αξεσουάρ προστασίας της τσέπης από τα στυλό και τις πιθανές διαρροές του.

Όπως δήλωσε στο Reuters κλειδί για την χθεσινή φρικτή κατάληξή του ίσως είναι η «σκληρή πίεση» από τους γονείς του να πετύχει ακαδημαϊκά, ειδικά από την μητέρα του. «Τον πίεζε πραγματικά σκληρά να είναι εξυπνότερος και πιο εργατικός στο σχολείο» τόνισε ο Αρνόνε.

Στο σχολείο φοιτούσαν και τρία Ελληνόπουλα

Στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χούκ στην κωμόπολη Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, όπου έγινε το μακελειό, φοιτούσαν και τρία Ελληνόπουλα , τα οποία στάθηκαν τυχερά και γλύτωσαν από τη μανία του δολοφόνου.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Σταύρος Παπαγερμανός, στο εν λόγω σχολείο διδάσκουν και δυο ομογενείς δασκάλες, οι οποίες κατάφεραν να διασωθούν, όπως και μια βιβλιοθηκάριος.

Τα δάκρυα του Ομπάμα
Με εντολή του Ομπάμα οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ λύγισε μπροστά στις κάμερες και δε μπόρεσε να συγκρατήσει το δάκρυ του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε το σοκ και τη φρίκη της μετά το μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες.