- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πάμε για Trekking στην Ευρυτανία

Τόπος με εξαιρετικό φυσικό κάλλος, προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για υπαίθριες δραστηριότητες. Το φθινόπωρο είναι η ωραιότερη εποχή για πεζοπορία και εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία, κανονίζουμε απόδραση για να περπατήσουμε στα ωραιότατα ευρυτανικά βουνά.

Καρπενήσι, Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Κορυσχάδες, Άγραφα. Σίγουρα μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, αλλά και ιδανική φθινοπωρινή απόδραση. Τέτοια εποχή εδώ η φύση ντύνεται με τα πιο ζεστά χρώματα. Οι γλυκές και ρομαντικές αποχρώσεις της ώχρας και του μενεξέ, του κόκκινου και του κίτρινου ζωντανεύουν λες πίνακα του Βανγκόγκ – και μια απλή πεζοπορία μέσα από δασικές διαδρομές αρκεί για να δημιουργήσει εκρήξεις χαράς στην ψυχή. Θα ακούσετε να την αποκαλούν και «Ελβετία της Ελλάδας». Εμείς, για του λόγου το αληθές, θα σας πούμε πως η Ευρυτανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε χαρακτηριστεί από την Unesco ένα από τα 5 καθαρότερα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Μικρές περιπλανήσεις
Διαλέγουμε για ορμητήριο το Καρπενήσι -πανέμορφο έτσι όπως απλώνεται στην αγκαλιά του Βελουχιού- ή τις Κορυσχάδες –παραδοσιακός οικισμός με ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια- και επιδιδόμαστε σε ασκήσεις επί χάρτου, σημειώνοντας όλες τις πορείες που αξίζει να κάνει κανείς. Με όχημα, αλλά και με τα πόδια, όλη η οικογένεια, παιδιά και μεγαλύτεροι, ξεκινάμε να ανακαλύψουμε όμορφες διαδρομές. Γιατί, είπαμε, ο βασικός λόγος αυτού του ταξιδιού μας είναι το trekking, με άλλα λόγια η πεζοπορία. Και από μονοπάτια, εδώ, άλλο τίποτα. Σε βουνό, δάσος ή σε κάμπο, προς τα χωριά της Ποταμιάς ή προς τη λίμνη των Κρεμαστών, στο Στένωμα και την Αγία Τριάδα, η φύση είναι εκθαμβωτική, και θα μείνετε εκστατικοί άλλοτε από τη γεμάτη… σιωπή του δάσους κι άλλοτε από τις θεσπέσιες συναυλίες των… κατοίκων του. Κι όταν κουραστείτε από τις… αθλοπαιδιές, μην εγκαταλείψετε. Η παραμονή σας εδώ σας επιφυλάσσει πολλά θαυμαστά ακόμη. Μπείτε λοιπόν στο αυτοκίνητο και ξεκινήστε. Στο νομό υπάρχουν δεκάδες χωριά, φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, γεφύρια και σπήλαια. Επισκέφθείτε όσα περισσότερα μπορείτε, μιλήστε με τους ντόπιους, δοκιμάστε γεύσεις, γνωρίστε έναν άλλο –ανόθευτο ακόμη- τρόπο ζωής.

Το περπάτημα κάνει καλό…
…και η πεζοπορία είναι η ιδανική φυσική δραστηριότητα, που συνδυάζει την άσκηση με την αναψυχή. Πόσο μάλλον σ’ ένα περιβάλλον όπως το ευρυτανικό. Αν θέλετε να πούμε λίγα περισσότερα πράγματα για το trekking, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η πεζοπορία διακρίνεται στην απλή και την ορεινή. Στην πρώτη κατηγορία, η ελάχιστη απόσταση που πρέπει να διανύσει κανείς είναι 5 χλμ. (περίπου μια-δύο ώρες) και πραγματοποιείται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά) κι ελαφρύ εξοπλισμό. Στη δεύτερη κατηγορία, η απόσταση είναι 15- 20 χλμ., οπότε χρειάζονται 5-8 ώρες πορείας. Ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο επιβάλλεται να είναι ο κατάλληλος. Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βουνό. Στην Ευρυτανία υπάρχει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, που δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς τις κρυφές ομορφιές και των πιο απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών της. Η συνοδεία εκπαιδευμένων και έμπειρων οδηγών βουνού είναι απαραίτητη για την ασφάλεια όλων κατά την πεζοπορία σε άγνωστες κατά βάση περιοχές. Tip: Ενδείκνυται το trekking στην περιοχή του Κρικελοπόταμου, αλλά και στην περιοχή του «Πανταβρέχει».

Τι να έχετε μαζί
Για να μπορέσετε να περπατήσετε με άνεση και να διανύσετε μάλιστα αρκετά χιλιόμετρα και δη σε βουνό, το πρώτο και σημαντικότερο αξεσουάρ είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Φυσικά και δεν θα παραμελήσετε ένα αδιάβροχο, καπέλο, αντηλιακό και νερό.

Πού ωφελεί
Γρήγορα θα νιώσετε πως πρόκειται για ένα από τα πιο ευχάριστα αθλήματα, αφού εξελίσσεται μέσα στη φύση. Επίσης γίνεται ιδιαίτερα αγαπητό, από τη στιγμή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, και είστε εσείς που θα επιλέξετε το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής που θα ακολουθήσετε. Τα οφέλη της πεζοπορίας στην υγεία είναι, ούτως ή άλλως σημαντικά. Γυμνάζονται τα πόδια και ο γλουτός, «καίγεται» σωματικό λίπος και βελτιώνονται οι παλμοί της καρδιάς. Ταυτόχρονα η πεζοπορία στη φύση βοηθά το αναπνευστικό σύστημα, ενώ καταπολεμά το στρες.

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4
Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών Ε4, ξεκινά από τα Πυρηναία και φθάνει στην Ελλάδα μέσω Γιουγκοσλαβίας. Διασχίζει όλη τη χώρα έως το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, το Γύθειο, έτσι δίνεται η δυνατότητα στον ορειβάτη να γνωρίσει όλη την ποικιλία του ελληνικού τοπίου. Η διαδρομή στην Ευρυτανία καλύπτει την απόσταση Βραγγιανά – Κρίκελλο, περνώντας μέσα από τα χωριό Τρίδενδρο, Άγραφα, Κερασοχώρι (εδώ συνήθως γίνεται διανυκτέρευση), Καρπενήσι, Καλλιθέα, Μυρίκη, Κρίκελλο.

Πού να απευθυνθείτε

• Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου, τηλ. 22370 – 23051.
• Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (Π.Ο.Α.): Ζαΐμη 45, Αθήνα, τηλ. 210 8218401, www.poa.gr
• TREKKING HELLAS ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Σταλίκας Δημήτρης: 6978 187863
Τηλ.γρ & fax: 22370 25940