- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πάνω από 125 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοιχτοί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Επτά ακόμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι προστέθηκαν στον «χάρτη» των μνημείων που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό το βράδυ της Πανσελήνου, στις 31 Αυγούστου, με ή χωρίς εκδηλώσεις.

To Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τον εορτασμό της φετινής δεύτερης αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (με μία ξενάγηση στην έκθεση των Αντικυθήρων και μία μουσική συναυλία), το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης (με συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου), το Κάστρο Τρικάλων, το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας και τους αρχαιολογικούς χώρους σε Όλυνθο, Ελέα και Θερμή.

Έτσι, ο αριθμός των μουσείων και μνημείων, που θα μείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο υπερβαίνει τα 125 σε όλη την επικράτεια, ενώ στα 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις.

Από τις εκδηλώσεις αυτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες, όπου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, στις 22:00 και 23:00 η ώρα, θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

Η βραδιά που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού
που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα,
σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού.

Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».

Ο θεσμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου χρόνο με το χρόνο και παρά την κρίση δυναμώνει, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή (80 χώροι το 2011), αλλά και στην καθολικότερη εθελοντική προσφορά των εργαζομένων που θα μεριμνήσουν για τη φύλαξή τους.

Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει την δεύτερη αυγουστιάτικη πανσέληνο την Παρασκευή με ρομαντικές μελωδίες για το φεγγάρι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, στον προαύλιο χώρο του στις 21:30 μ.μ. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 08:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 21:00 μ.μ.), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως.

Μερικές από τις εκδηλώσεις στη Αττική:

Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου (εκτός περίφραξης χώρου, περιοχή Τουριστικού Περιπτέρου)
Συναυλία «Ένα φεγγάρι τον Αύγουστο» με τις Τάνια Τσανακλίδου και Ελένη Τσαλιγοπούλου που θα ερμηνεύσουν τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου που θα τις συνοδεύσει στο πιάνο, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής (Ν.Π.Δ.Δ. «ΘΟΡΙΚΟΣ»)

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (Μεγάλα Προπύλαια)
Μουσική εκδήλωση με τους Μάρθα Φριτζήλα και Τάκη Φαραζή στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων Αισχύλεια 2012, σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας

Ρωμαϊκή Αγορά
Μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων με τίτλο: «Θύμισες και αρώματα από την παλαιά Αθήνα» (συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών)

Κήπος Νομισματικού Μουσείου
Οι εκθεσιακοί χώροι του Νομισματικού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό από 18:30 έως 20:30, με οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες 20 ατόμων.
Μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι». Τραγούδι: Αναστασία Μουτσάτσου, Πιάνο: Μάριος Στρόφαλης. Ώρα: 21:30, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε.