18/4: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων 2011, αφιερωμένη στο νερό

Αφιερωμένη στην κληρονομιά του νερού είναι φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων 2011 που όπως κάθε χρόνο εορτάζεται στις 18 Απριλίου.

Η ημερομηνία αυτή έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων και αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το νερό είναι ένας από τους βασικούς πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής. Συντέλεσε αποφασιστικά στη συγκρότηση των κοινωνιών, στην οργάνωση των οικισμών και στην εξέλιξη των πολιτισμών τους, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εκτός από την υγιεινή και την περιποίηση του σώματος, χρησιμοποιήθηκε ως βασικό στοιχείο σε θρησκευτικές τελετουργίες που με τη μεταφορική έννοια της κάθαρσης αποσκοπούσαν στην υγεία της ψυχής. Έχει εμπνεύσει την ποίηση, τη λογοτεχνία, και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως τη ζωγραφική, το χορό και τη γλυπτική.

*Η MOnuMENTA μαζί με τον δήμο Νάξου κάλεσαν τα παιδιά και τους νέους του νησιού να σχεδιάσουν την αφίσα της παγκόσμιας ημέρας μνημείων.