Παιδικές προβολές κινουμένων σχεδίων στο Ολύμπιον (24-27/5)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του συμμετέχει στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012 στην HELEXPO. Το Φεστιβάλ θα δώσει τη δυνατότητα στους μικρούς σινεφίλ να γνωρίσουν τη δράση του και να αποκτήσουν τις πλήρεις και σπάνιες εκδόσεις του, στο περίπτερό του στην HELEXPO, ενώ ταυτόχρονα θα διοργανώσει μια σειρά προβολών παιδικών ταινιών κινουμένων σχεδίων, βασισμένων σε λογοτεχνικά βιβλία ή παραμύθια.

Οι παιδικές προβολές απευθύνονται σε μαθητές δημοτικών σχολείων και θα πραγματοποιηθούν από τις 23 έως τις 25 Μαΐου στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλατεία Αριστοτέλους 10).

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

Το ασχημόπαπο και εγώ
(Δανία, 2006)
Σκηνοθεσία: Michael Hegner, Karsten Kiilerich. Βασισμένο στο παραμύθι του Hans Christian Andersen. Διάρκεια: 92΄, μεταγλωττισμένο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας ποντικός που τον έλεγαν Ράτσο. Ο Ράτσο συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον κόσμο να θεωρεί ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους της μεγάλης οικογένειας. Ήταν βρώμικος και ύπουλος, κουτοπόνηρος και κακός. Καθώς προσπαθούσε να κρυφτεί από όλους όσους τον καταδίωκαν, παγιδεύτηκε σε ένα χωράφι όπου κατοικούσαν πάπιες. Μια που ανακατεύτηκε με τα πίτουρά τους, και για να μην τον φάνε οι πάπιες, αναγκάζεται να υιοθετήσει ένα… αυγό από το οποίο θα βγει μια πάπια. Μα ποια πάπια; Το γνωστό μας ασχημόπαπο.

Ταξίδι στη Μελόνια
(Σουηδία, 1989)
Σκηνοθεσία: Per Åhlin. Βασισμένο σε έργο του William Shakespeare. Διάρκεια: 104΄, υποτιτλισμένο.

Σουηδική ταινία κινουμένων σχεδίων, που αποτελεί μια εκσυγχρονισμένη διασκευή της Τρικυμίας του Σαίξπηρ, με σαφή οικολογική νοηματοδότηση. Στο νησί Μελόνια ζουν ο μάγος Πρόσπερο με την όμορφη κόρη του Μιράντα και τους φίλους τους: τον Άριελ, τον υλιστή αγγελιοφόρο, τον Κάλιμπαν, τον ανέμελο κηπουρό και τον Γουίλιαμ, τον φευγάτο ποιητή. Απέναντι από τη Μελόνια βρίσκεται το νησί Πλουτώνια, μια βιομηχανική περιοχή που διοικείται από δύο άπληστους ανθρώπους, που χρησιμοποιούν μικρά παιδιά σαν σκλάβους στα εργοστάσια τους

Ο μικρός Βασιλιάς Μάτσιους
(Γερμανία – Γαλλία, 2007)
Σκηνοθεσία: Sandor Jesse, Lutz Stützner. Διάρκεια: 88΄, μεταγλωττισμένο.
Ο ατακτούλης πρίγκιπας Μάτσιους είναι μόλις οκτώ χρόνων, όταν έρχεται η στιγμή να διαδεχτεί στο θρόνο τον ηλικιωμένο βασιλιά. Οι ευθύνες για τον μικρούλη βασιλιά είναι πολλές και τα προβλήματα μεγάλα. Από την μεγαλόπρεπη τελετή της στέψης αρχίζουν οι περιπέτειές του. Ο κακός Στρατηγός κάνει τα πάντα για να τον ρίξει από το θρόνο, να φορέσει το στέμμα στο χοντρό του κεφάλι και να φέρει τον πόλεμο στην όμορφη χώρα τους.

Το φτερωτό αλογάκι
(Ουγγαρία, 1977)
Σκηνοθεσία: Ivan Ivanov-Vano, Boris Butakov. Βασισμένο σε παραμύθι του Pyotr Ershov. Διάρκεια: 75, υποτιτλισμένο

Ο Ιβάν, ένας χαζούλης χωρικός, πιάνει δουλειά ως ιπποκόμος στο παλάτι του τσάρου και κάνει μια σειρά ανδραγαθήματα με τη βοήθεια ενός μαγικού φτερωτού αλόγου.

Όνειρο θερινής νύχτας
(Ισπανία, 2006)
Σκηνοθεσία: Ángel de la Cruz, Manolo Gómez . Βασισμένο στο έργο του William Shakespeare. Διάρκεια: 80΄, μεταγλωττισμένο.

Στις 23 Ιουνίου – σε όλο τον κόσμο- έχουμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του και καλύπτει όλη τη γη με το φως και την ενέργειά του φέρνοντας μεγάλες ημέρες, καλό καιρό και καλές σοδιές….. Ο μύθος λέει ότι κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα, οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη χώρα των παραμυθιών όπου οι νεράιδες και τα ξωτικά θα πραγματοποιήσουν τις κρυφές τους επιθυμίες. Η Έλεν είναι μια σύγχρονη και έξυπνη κοπέλα που δεν πιστεύει στους μύθους. Θα έκανε τα πάντα όμως για να γιατρέψει τον άρρωστο πατέρα της, τον Θησέα.

Δόν Κιχώτης
(Ισπανία, 2007)
Σκηνοθεσία: Jose Pozo . Βασισμένο στο παραμύθι του Miguel de Cervantes y Saavedra. Διάρκεια: 90΄, μεταγλωττισμένο
Ο γαϊδαράκος, ο Ρούσιο, αφηγείται την αληθινή ιστορία του Δον Κιχώτη. Στην πραγματικότητα ο Δον Κιχώτης δεν ήταν τρελός, αλλά πανέξυπνος, παθιασμένος κι ενθουσιώδης. Ο Δον Κιχώτης και ο πιστός του ακόλουθος ο Σάντσο Πάντσα, ο γαϊδαράκος ο Ρούσιο και το άλογο του Κιχώτη, η Ρουσινάντη, ξεκινούν την περιπέτειά τους με σκοπό να έρθουν αντιμέτωποι με τον Ιππότη του Φεγγαριού.

Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 23/05/2012
09:00 Το ασχημόπαπο και εγώ
11:00 Ταξίδι στη Μελόνια

Πέμπτη 24/05/2012
09:00 Ο μικρός Βασιλιάς Μάτσιους
11:00 Το φτερωτό αλογάκι

Παρασκευή 25/05/2012
09:00 Όνειρο θερινής νύχτας
11:00 Δόν Κιχώτης


Η είσοδος για κάθε προβολή είναι 2 ευρώ
.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 2310-378.636 (κ. Νίκη Χουλιάρα
e-mail:[email protected])