Αρχική Infokids Συνταγές Πανετόνε: Το χριστουγεννιάτικο ιταλικό τσουρέκι

Πανετόνε: Το χριστουγεννιάτικο ιταλικό τσουρέκι

Το πανετόνε είναι το κλασικό χριστουγεννιάτικο τσούρεκι της Ιταλίας που χρησιμεύει και ως βασιλόπιτα. Φέτος, πειραματιστείτε και δοκιμάστε το και εσείς ως εναλλακτική πρόταση αντί της κλασικής βασιλόπιτας.

Υλικά:

350 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γραμμ. μαργαρίνη

1½ κουταλάκι γλυκού μαγιά

1½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

50 γραμμ. ζάχαρη καστανή

4 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό

3 αυγά χτυπημένα

3 κρόκους αυγών

¼ κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας

2 κουταλάκια γλυκού ξύσμα λεμονιού

75 γραμμ. σταφίδες ξανθές

40 γραμμ. φρούτα κόντιτα

ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού μαλακό βούτυρο

25 γραμμ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα 300 γραμμ αλεύρι με το αλάτι. Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την προσθέτετε στο αλεύρι μαζί με τη καστανή ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά. Εν συνεχεία, προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι συνεχίζοντας να ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη ζύμη για περίπου 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Προσθέτετε στη ζύμη τους κρόκους, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να δουλεύετε το μίγμα ούτως ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ζυμώνετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά. Βάζετε τη ζύμη σε μία λεκάνη και τη σκεπάζουμε εκ νέου με μία υγρή πετσέτα και την αφήνετε για περίπου 2 ώρες. Μόλις περάσει η προβλεπόμενη ώρα, ξεσκεπάζετε την ζύμη και την τοποθετείτε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανακατεύετε τις σταφίδες και τα φρούτα με λίγο αλεύρι και τα προσθέτετε στη ζύμη. Ζυμώνετε και πάλι για 2 - 3 λεπτά, κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα και την τοποθετείτε στην φόρμα για κεικ που έχετε. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια και σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα υγρό πανί, προσέχοντας να μην ακουμπάει τη ζύμη, και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλείφετε την επιφάνεια του πανετόνε με το λιωμένο βούτυρο και βάζετε μια κουταλιά βούτυρο στο κέντρο της ζύμης. Ψήνετε το κέικ στους 200ο για 12 λεπτά. Όταν το πανετόνε αρχίζει να ξανθαίνει, αλείφετε ξανά με λιωμένο βούτυρο, και ψήνετε πλέον στους 180ο για περίπου 35 λεπτά.
Όταν ξεφορμάρετε το πανετόνε το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.