Αρχική Περιβάλλον Παντζάρι: Μια θαυματουργή ρίζα στο πιάτο μας!

Παντζάρι: Μια θαυματουργή ρίζα στο πιάτο μας!

<«Το παντζάρι είναι καλύτερο σύμβολο της σεμνότητας από ένα τριαντάφυλλο. Το χρώμα του είναι υπέροχο, κρύβεται από την κοινή θέα αποτελεσματικότερα και πέραν τούτου τρώγεται ευχάριστα και φτιάχνει εξαιρετική ζάχαρη...».
Σάμιουελ Μπάτλερ (1835-1902)

Τα παντζάρια, τα γνωστά σε όλους μας κοκκινογούλια λόγω του βαθυκόκκινου χρώματός τους, εκτός από νόστιμα λαχανικά είναι και πολύ θρεπτικά καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλής διατροφικής αξίας είναι και τα φύλλα του αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας σχεδόν τις ίδιες βιταμίνες που μας παρέχει το σπανάκι.
Κάλλιστα το παντζάρι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λαχανικό του Φεβρουαρίου αφού η παραγωγή αυτό το διάστημα είναι στα καλύτερά της επίπεδα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, ντιπ, σούπες αλλά και ως συνοδευτικό κρεάτων.

Πού μας ωφελεί
Εκτός από τα θρεπτικά του συστατικά, το παντζάρι είναι ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα του φαρμακείου της φύσης αφού καταπολεμά τη γρίπη και τη βρογχίτιδα, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας, αποτελεί φυσικό καθαρτικό και διαθέτει αιμοποιητικές ιδιότητες που το καθιστούν συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.
Ο χυμός από τα παντζάρια λόγω του ότι είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα είναι ό,τι πρέπει για την υπέρταση και γενικότερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βοηθάει πολύ στο καθαρισμό των νεφρών και της χολής. Σε περίπτωση που υποφέρετε από στομαχικό έλκος, δοκιμάστε να πιείτε χυμό παντζαριών μαζί με μια κουταλιά μέλι και θα δείτε βελτίωση.
Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε στο πρόγραμμα διατροφής σας το παντζάρι; Εμείς σας προτείνουμε μια θρεπτική σαλάτα για να τονώσετε τον οργανισμό σας.

Σαλάτα με παντζάρι και ξινόμηλο

Υλικά:
4 μεγάλους βολβούς παντζάρια
2 ξινόμηλα μεσαίου μεγέθους
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 κιλό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1/2 κουταλιά μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένετε πολύ καλά τους βολβούς των παντζαριών και τους βράζετε σε μια κατσαρόλα. Μόλις βράσουν και κρυώσουν, τους τοποθετείτε σ' ένα μπολ, τους κόβετε στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες. Εν συνεχεία κόβετε και τα δύο ξινόμηλα σε λεπτά και μικρά κυβάκια. Στο μπολ προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο και χτυπάτε καλά. Με τη σος που φτιάξατε στο μπλέντερ περιχύνετε την σαλάτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε προσθέτοντας λίγη καρυδόψιχα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.