- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παρακολουθώντας τη ζωή του θαλασσοπουλιού Αρτέμη

Στη φωτογραφία αριστερά απεικονίζεται ένας Αρτέμης (Calonectris diomedea) που μεγαλώνει στο νησί Κόρβο στις Αζόρες, μια από τις μεγαλύτερες αποικίες θαλασσοπουλιών στον Ατλαντικό. Οι γονείς του θα περάσουν έξι μήνες περιπλανώμενοι στον ωκεανό, παρά τους ισχυρούς άνεμους και τις θύελλες για να βρουν αρκετή τροφή ώστε να τον κρατήσουν ζωντανό. Αυτός είναι ο μόνος νεοσσός που θα έχουν φέτος.
Όταν μεγαλώσει, θα ψάχνει μόνος του για τροφή κατά μήκος των ακτών της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Αλλά όπως χιλιάδες άλλα θαλασσοπούλια, θα έρθει αντιμέτωπος με φοβερούς κινδύνους.
Τα δολώματα στους γάντζους αλιείας αποτελούν έναν από αυτούς τους κινδύνους, βάζοντας τα πεινασμένα θαλασσοπούλια σε πειρασμό. Αλλά όταν αρπάζουν το δόλωμα, παρασέρνονται κάτω από το νερό και πνίγονται.

Η BirdLife εκτιμά ότι περισσότερα από 200.000 θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο από δολώματα στον Ατλαντικό και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ. Οι ορνιθολογικές οργανώσεις ξέρουν πώς να το σταματήσουν αυτό, αλλά χρειάζονται τη βοήθειά σας.

Η BirdLife προωθεί το EU Seabird Action Plan για τα να σταματήσουν οι θανατώσεις θαλασσοπουλιών από τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία.
Το Σχέδιο Δράσης αυτό θα σταλεί στην κ. Δαμανάκη, νέα Επίτροπο για την Αλιεία.
Η υποστήριξή σας θα βοηθήσει να ακουστεί η BirdLife ακόμα περισσότερο:

http://www.birdlife.org/eu/EU_policy/Fisheries_Marine/seabird_pledge.html [2]

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο εταίρος της BirdLife στην Ελλάδα, υλοποιεί πρόγραμμα LIFE για τα θαλασσοπούλια, μια από τις βασικές δράσεις του οποίου είναι να διερευνηθεί πώς το ψάρεμα επηρεάζει τα θαλασσοπούλια και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να μειωθεί η τυχαία παγίδευση των θαλασσοπουλιών σε αλιευτικά εργαλεία. Οι Αρτέμηδες, οι Μύχοι, οι Θαλασσοκόρακες και άλλα θαλασσοπούλια των ελληνικών θαλασσών χρειάζονται την υποστήριξή σας!