- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παρεμβάσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αλλά και δηλώσεις για πώληση φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, μιλώντας σήμερα στο 11ο Συνέδριο Healthworld 2012 «Επανεξετάζοντας και Αναθεωρώντας το Μνημόνιο – Οι Επιπτώσεις στην Υγεία και την Περίθαλψη» αναφέρθηκε με την παρακάτω σειρά στα εξής θέματα:

* Στο 1,8 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις
* Ρητή γραπτή δέσμευση από την κυβέρνηση για άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεών της μέσα στο 2012, στη φαρμακοβιομηχανία
* Άμεση υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο
* Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Κυβέρνησης με σαφείς, απλούς όρους, ώστε ο έλληνας ασθενής, τα ταμεία, η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ο κ. Φρουζής δήλωσε ότι την τελευταία τριετία η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 45%. Παράλληλα οι φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν τον μεγαλύτερο απευθείας πιστωτή των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν υποστεί «κούρεμα» ύψους 1 δισ. ευρώ των ομολόγων που τους έχουν δοθεί από το κράτος και ουσιαστικά έχουν να λάβουν χρήματα από το 2006.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «θα πρέπει η Κυβέρνηση με ρητή γραπτή δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι μετά την καταβολή της δόσης του δανείου που αναμένει η χώρα μας, θα τηρήσει ένα πλάνο πληρωμών των υποχρεώσεων της απέναντι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσα στο 2012, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας». Επιπλέον, το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι ένα πρόβλημα κόστους αλλά εσόδων και κακής πρόβλεψής τους.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την πολιτεία και να είμαστε συνομιλητές, για να βρούμε από κοινού τη λύση», διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Κάλεσε όμως, τους αρμόδιους να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, με τα οποία και μόνο μπορεί να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης: μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών στα “off – patent” και generics, ταυτόχρονη εξάπλωση του υπάρχοντος πιλοτικού συστήματος αποζημίωσης με ασφαλιστική τιμή, άμεση επέκταση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για περισσότερη διαφάνεια, γρήγορα και με το ελάχιστο κόστος, και δίκαιη ρύθμιση των περιθωρίων των εταίρων του φαρμάκου, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο. Επιπλέον, εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και οικονομικότερα νοσοκομειακά κόστη, καθώς και έλεγχος της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, «εάν αυτά είχαν εφαρμοστεί, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να εφαρμοστούν συμπληρωματικά μέτρα». Τόνισε επίσης ότι «ο στρατηγικός στόχος και το πλάνο της Πολιτείας για το claw back σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις».

Από την άλλη, το ενδεχόμενο να πωλούνται φάρμακα ακόμα και από τα σούπερ μάρκετ άφησε ανοιχτό ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στο χώρο της υγείας και του περιβάλλοντος.

Τα σχόλια του κ. Λυκουρέντζου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των φαρμακοποιών με εκπροσώπους των φαρμακευτικών Συλλόγων να αντιτείνουν ότι δε θα δεχτούν άλλους εκβιασμούς.