Πασχαλινό τσουρέκι

Αν και η παράδοση λέει ότι τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια φτιάχνονται την Μεγάλη Πέμπτη εσείς γιατί να μην ξεκινήσετε τη διαδικασία παρασκευής τους από σήμερα;

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
150 γραμμ. βούτυρο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
4 αβγά
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
85 γραμμ. νωπή μαγιά ή 30 γραμμ. ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Παρασκευή
1. Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα.
2. Λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα προσθέτετε στο αλεύρι.
3. Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα. Τα προσθέτετε όλα στο μείγμα. Ζυμώνετε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος να “ξεκουραστεί” για μισή ώρα.
4. Ανοίγετε τη ζύμη σε λωρίδες και τις αφήνετε για δέκα λεπτά. Κατόπιν πλέκετε τις λωρίδες σε κοτσίδες. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα αφήνετε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν τουλάχιστον για μια 1 ώρα.
5. Αλείφετε τα στουρέκια σας με αβγό και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά.