Πιο αδύνατη μέχρι τον Αύγουστο χάρη στη δίαιτα Ducan

Η δίαιτα Dukan που κάνει θραύση στους celebrities του εξωτερικού είναι επινόηση του γάλλου διατροφολόγου Pierre Dukan Δεν είναι μια καινούργια δίαιτα καθώς έχει ιστορία για πάνω απο 10 χρόνια. Με την εκδόση του βιβλίου “Je ne sais pas maigrir – Δεν ξέρω πως να χάσω βάρος” έγινε ευρύτερα γνωστή καθώς το βιβλιο σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Γαλλία και μεταφραστήκε σε 10 γλώσσες.

Το ιστορικό της Δίαιτας Dukan

Όπως λέει ο ίδιος ο Dunkan, σπούδαζε νευρολόγος όταν ένας ασθενής του, που αγαπούσε το κρέας, του ζήτησε (πριν από 30 χρόνια) να του βρει μια δίαιτα για να χάσει κιλά.
Ο Δρ. Ντουκάν λέει ότι του ήρθε η ιδέα μιας δίαιτας με λίγα λιπαρά και πολλές πρωτεϊνες από έναν φίλο του, ο οποίος τον ικέτευε να του δώσει μερικές διατροφικές συμβουλές, λέγοντάς του ότι θα κάνει τα πάντα – εκτός από το να κόψει το κρέας.

«Του είπα να τρώει επί 5 μέρες μόνο κρέας, ψάρι και κάποια γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών», αφηγείται. «Την έκτη μέρα ήρθε προβληματισμένος στο ιατρείο μου και μου ζήτησε να ζυγιστεί, γιατί η ζυγαριά του είχε χαλάσει και έδειχνε πως είχε χάσει 5 κιλά».

Η ζυγαριά του άντρα αυτού δεν είχε κανένα πρόβλημα – όντως είχε χάσει 5 κιλά. Εκείνος συνέχισε τη δίατα για άλλες 5 μέρες και έχασε 3 ακόμα κιλά.

Ο Δρ. Ντουκάν λέει πως τον εξέπληξε τόσο πολύ η επίδραση που είχε αυτό που επινόησε στο βάρος του φίλου του, ώστε άλλαξε ειδικότητα – από τη νευρολογία μεταπήδησε στην διατροφολογία και πέρασε τα επόμενα 35 χρόνια μελετώντας και τελειοποιώντας τα διάφορα «συστατικά» της δίαιτάς του.

Ο ίδιος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το πρόγραμμά του ακολουθείται από ένα εκατομμύριο συμπολίτες τους Γάλλους και Γαλλίδες.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Dukan

Η δίαιτα Dukan έιναι μια πρωτεινική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες και που παρά το γεγονός πως μοιάζει σε αρκετά σημεία με την δίαιτα Ατκινς θεωρείται περισσότερο υγιεινή. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τα τις βάσεις για μια εφ όρου ζωής διατήρηση των κιλών.

Βέβαια από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, που υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά την διάρκεια που ακολουθεί κάποιος την δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό.

«Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποίησα ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν αποδίδει – ο εγκέφαλος όποιου κάνει δίαιτα δεν έχει μάθει να μετράει θερμίδες», εξηγεί. «Ναι, όποιος πραγματικά θέλει να αδυνατίσει θα τα καφέρει όποια δίαιτα κι αν κάνει, αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι κάποια στιγμή ξαναπαχαίνουν».

Ο Δρ. Ντουκάν λέει πως ως γιατρός αρνείται να πιστέψει πως το ατέλειωτο λίπος στην διατροφή μπορεί να είναι υγιές – πιστεύει ακράδαντα ότι αν δεν περιοριστεί, μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με την φημισμένη δίαιτα Άτκινς που επίσης είναι πρωτεϊνική αλλά συνιστά καθημερινά κάθε είδους πρωτεϊνη (ακόμα και το μπέικον), η δική του δίαιτα δίνει έμφαση στην πηγή του λίπους που θα καταναλώσει κανείς. «Τα ψάρια περιέχουν λίπος, αλλά αυτό είναι υγιεινό», τονίζει, «ενώ τα κορεσμένα λιπαρά περιορίζονται με την επιλογή άπαχων κρεάτων και άπαχων ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικών».

Επέλεξε τις πρωτεϊνες γιατί περιέχουν λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα λίπη και οι περισσότεροι υδατάνθρακες, ενώ έχουν τόσο πολύπλοκη δομή, ώστε ο οργανισμός καταναλώνει πολλές θερμίδες για να τις επεξεργαστεί και να τις πέψει. Έτσι, η απώλεια βάρους είναι αναπόφευκτη και πολύ γρήγορη.

Για τον Δρ. Ντουκάν, πάντως, το τελευταίο στάδιο της δίαιτας, αυτό της συντήρησης, είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα στο πρόγραμμά του. «Πολλοί γιατροί πιστεύουν πως η δουλειά τους τελείωσε όταν αδυνατίσει ο ασθενής τους, αλλά όταν τα κιλά του αναπόφευκτα αρχίσουν πάλι να συσσωρεύονται, υπάρχει θέμα. Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να συστήσω σε κανέναν να κάνει δίαιτα για μια ζωή είναι πολλές οι απολαύσεις που θα στερηθεί, αν μονίμως προσέχει τι τρώει».

Γι’ αυτό το λόγο, ο Δρ.Ντουκάν δεν εκλαμβάνει καν ως δίαιτα το στάδιο της συντήρησης του νέου σωματικού βάρους. Όποιος έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τα δύο πρώτα στάδια και επέστρεψε σταδιακά στο φυσιολογικό φαγητό στο τρίτο, στο τέταρτο τρώει πια ό,τι θέλει, με μια μικρή θυσία: να τρώει μόνο πρωτεϊνες κάθε Πέμπτη.

«Τρώγοντας μία μέρα την εβδομάδα μόνο πρωτεϊνες, μπορεί να χάσει έως 1 κιλό – και με αυτή την απώλεια διορθώνει τυχόν αύξηση που οφείλεται στο ότι έφαγε πολύ κάποιες άλλες μέρες», εξηγεί.

Η ιδέα της «πρωτεϊνούχας Πέμπτης» είναι πια τόσο εκτενής στη Γαλλία, ώστε «πολλές φορές, όταν τρώω σε κάποιο εστιατόριο την Πέμπτη, ακούω γύρω μου πελάτες να ζητάνε τη μπριζόλα ή το ψάρι τους σκέτο, χωρίς καν λίγα λαχανικά», υποστηρίζει.

Η θεωρία της δίαιτας Dukan

Η δίαιτα βασίζεται σε 4 στάδια.

– Το πρώτο αφορά σε ένα καθαρά πρωτεινικό διατροφικό πρόγραμμα.

– Το δεύτερο σε εναλλαγή καθαρής πρωτείνης με πρωτείνη και λαχανικά,

– Το τρίτο είναι το στάδιο της προσυντήρησης που εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων

– Το τέταρτο της συντήρησης που στοχεύει στην δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν. Επιπλέον επιτρέπονται τα αναψυκτικά light με μέτρο.

Οι 4 φάσεις της διαίτας Dukan

Δίαιτα Dukan 1η φάση (καθαρή πρωτεΐνη):

Η φάση αυτή διαρκεί από 2 έως 10 μέρες ανάλογα με τα κιλά που θέλει κάποιος να χάσει:

* Για 1-5 κιλά = 2 μέρες
* Για 6-10 κιλά = 3 μέρες
* Για 11-15 κιλά = 5 μέρες
* Για 16-20 κιλά = 7 μέρες
* Για 21 και ανω κιλά = 10 μέρες

Τι επιτρέπεται:

* σολομός καπνιστός
* όλα τα ψάρια και θαλασσινά (και κονσέρβες σε νερό)
* αυγά
* κοτόπουλο/γαλοπούλα χωρίς πέτσα
* μοσχάρι άπαχο
* γαλοπούλα καπνιστή
* γάλα/γιαούρτι 0%
* cottage cheese
* μυζήθρα άπαχη
* όλα τα μπαχαρικά (χωρίς ζάχαρη)
* cream cheese χαμηλών λιπαρών
* ξύδι
* λεμόνι (έως 1 την ημέρα)
* μουστάρδα (χωρίς ζάχαρη)
* γλυκαντικά
* Αναψυκτικά light επιτρέπονται με μέτρο
* αλάτι περιορισμένο
* υποχρεωτικά 1,5 κουτ. σούπας βρώμη καθημερινά (στο γιαούρτι ή μέσα στο φαγητό)
* μαγειρεύουμε στο φούρνο/ατμό/γκριλ bbq/αντικολλητικό τηγάνι.
* Δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο από 2 κουτ. σούπας λάδι καθημερινά.

Πρόσθετοι κανόνες

– Να πίνετε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα (σκέτο ή ανθρακούχο), ιδίως τις ώρες των γευμάτων, για να νιώθετε χορτάτοι. Τσάι, καφές και λάιτ ροφήματα (όχι πάνω από 1 θερμίδα ανά ποτήρι) μπορούν να προσμετρηθούν σε αυτή την ποσότητα.
– Να τρώτε 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα (ως πόριτζ, πασπαλισμένο σε γιαούρτι ή σε μορφή  pancake).
– Να περπατάτε με γρήγορο βήμα επί 20 λεπτά την ημέρα.
– Δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο από 2 κουταλιές λάδι καθημερινά
– Το ενδεικτικό πρόγραμμα δίαιτας είναι από το βιβλίο “The Dukan Diet” αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μενού ακολουθώντας τους κανόνες της δίαιτας

Αυτού του είδους η σύντομη, πρωτεϊνούχα διατροφή απαλλάσσει – σύμφωνα με τον επινοητή της – τους ιστούς από το περιττό νερό, αμβλύνει το αίσθημα της πείνας (όταν τρώμε μόνο πρωτεϊνες, λέει ο δρ Ντουκάν, ο οργανισμός παράγει κετονικά κύτταρα που αποτελούν πανίσχυρους καταστολείς της όρεξης) και ταυτοχρόνως διατηρεί τον μυϊκό τόνο και την λάμψη του δέρματος.

Δίαιτα Dukan 2η φάση (εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά):

Στη φάση αυτή, μια μέρα καταναλώνουμε καθαρή πρωτεΐνη (ό,τι δηλαδή και στην πρώτη φάση) και μια μέρα πρωτεΐνη και λαχανικά (1/1). Μπορούμε επίσης να κάνουμε το 2/1, δηλαδή 2 μέρες πρωτεΐνη και λαχανικά και 1 μέρα καθαρή πρωτεΐνη, αλλά θα χάσουμε τα κιλά λίγο πιο αργά.

Στις μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά καταναλώνουμε ο,τι και στην πρώτη φάση και επιπλέον όσα από τα παρακάτω λαχανικά θέλουμε (δεν περιορίζει την ποσότητα, αρκεί να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη):

Δεν περιορίζει την ποσότητα, αρκεί να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη. Μην ανησυχήσετε εάν δείτε πως επιβραδύνεται η απώλεια βάρους – επιμείνετε και κάποια στιγμή θα «ξεκολλήσετε».

Στο στάδιο αυτό εισάγονται τα λαχανικά (ωμά, στον ατμό, βραστά ή ψητά σε αλουμινόχαρτο), όπως αγγινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλερι, αγγούρι, μάραθο, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, ραδίκια, μαρούλι, σπανάκι, φασόλια σόγιας, τομάτες.

Περιστασιακά μπορείτε να τρώτε και καρότα ή πατζάρια, αλλά επειδή περιέχουν αρκετό άμυλο, μην τα καταναλώνετε σε κάθε γεύμα.

Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγονται φρούτα και αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (λ.χ. πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, αρακάς, φασόλια, φακές).

* μαρούλι
* μπρόκολο
* κουνουπίδι
* σπαράγγια
* λάχανο
* μανιτάρια
* σέλινο
* Ντομάτα
* αγγούρι
* σπανάκι
* πιπεριά
* χόρτα βραστά
* άνηθο
* κολοκύθι
* πράσο
* ραπανάκι
* μαϊντανό

Επιπλέον

2 κουτ. σούπας βρώμη καθημερινά.

Πρόσθετοι Κανόνες

– Αυξήστε την κατανάλωση πίτουρου βρώμης σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα
– Αυξήστε την άσκηση σε 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα
– Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό
– Το ενδεικτικό πρόγραμμα δίαιτας είναι από το βιβλίο “The Dukan Diet” αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μενού ακολουθώντας τους κανόνες της δίαιτας

Στη φάση αυτή μένουμε έως ότου χάσουμε όλα τα κιλά που θέλουμε.

Δίαιτα Dukan 3η φάση (προσυντήρηση):

Η φάση αυτή διαρκεί τόσες μέρες όσες αν πολλαπλασιάσουμε τα κιλά που χάσαμε με τον αριθμό 9, δηλαδή αν χάσαμε 5 κιλά 5×9 = 45 μέρες.

Καθημερινά καταναλώνουμε πρωτεΐνες και λαχανικά και:

* 1 φρούτο
* 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
* 1 μερίδα τυρί της αρεσκείας μας (40γρ)
* 3 κουτ. σούπας βρώμη

Επιπλέον

* 2 φορές την εβδομάδα μπορούμε να καταναλώσουμε μια μερίδα ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτα ή όσπρια, καθώς και 2 γεύματα της αρεσκείας μας (με ποτό και γλυκό!!) σε διαφορετικές όμως μέρες ( π.χ. Τρίτη και Σάββατο).

Τέλος, μια μέρα της εβδομάδας (πρέπει να είναι συγκεκριμένη και όχι διαφορετική κάθε βδομάδα) καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνη.

Πρόσθετοι κανόνες

– Μία μέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι, αυγά κ.τ.λ.)
– Να τρώτε 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα
– Αυξήστε την σωματική άσκηση σε 25 λεπτά την ημέρα
– Αποφύγετε: μπανάνες, σταφύλια, κεράσια, αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς

Στο στάδιο αυτό, στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το βάρος σας και να μην ξαναπαχύνετε. Επίσης, στο στάδιο αυτό, όποιος κάνει δίαιτα ενθαρρύνεται να απολαμβάνει δύο πλούσια, δίχως περιορισμούς, «εορταστικά» γεύματα την εβδομάδα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα πάντα – από αλκοόλ και σοκολάτα έως βούτυρο και ψωμιά. Αυτή δεν είναι μια… κραιπάλη, αλλά κανονική σύσταση, που αποτελεί σημαντικό τμήμα της αποδοχής του δρος Ντουκάν ότι το φαγητό πρέπει να είναι απόλυαση, εάν θέλουμε να μείνουμε αδύνατοι για πάντα.
Είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση αυτό δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αδυνατίσει, ούτε όμως πρόκειται να παχύνει. Και αυτό, διότι το στάδιο της σταθεροποίησης σχεδιάστηκε ως το ενδιάμεσο μεταξύ της δίαιτας και της επιστροφής στο κανονικό φαγητό – και ως στόχο του είναι να βρει ο οργανισμός μια νέα ισορροπία με το νέο του μέγεθος.

Αν δείτε την ζυγαριά να «ανεβαίνει», μην πανικοβληθείτε αλλά κάνετε τα εξής:

– Ξανακάνετε επί μέρες τη διατροφή του 1ου σταδίου
– Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού
– Αυξήστε την κατανάλωση υγρών σε 2 λίτρα την ημέρα
– Να κοιμάστε περισσότερο
– Να περπατάτε 60 λεπτά την ημέρα επί 4 συνεχόμενες μέρες.

Δίαιτα Dukan 4η φάση (συντήρηση):

Η φάση αυτή δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής και να μην επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες γιατί τότε θα επιστρέψουν και τα κιλά.

Στη συντήρηση καταναλώνουμε σε γενικές γραμμές ότι και στην 3η φάση. Δεν ξεχνάμε τη μια μέρα καθαρής πρωτεΐνης η οποία θα μας βοηθήσει να διατηρηθούμε στα κιλά μας πιο εύκολα και τις 3 κουτ βρώμης καθημερινά.

Το τέταρτο στάδιο της δίαιτας δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Στο στάδιο της συντήρησης υπόσχεται να μην ξαναπαχύνετε ποτέ, αρκεί να ακολουθήσετε τέσσερις βασικούς κανόνες για την υπόλοιπη ζωή σας:

– Να τρώτε ό,τι θέλετε, αλλά ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες του 3ου σταδίου. Όσες πρωτεϊνες και λαχανικά θέλετε, ένα φρούτο την ημέρα, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, μία μερίδα τυρί την ημέρα, και κάθε εβδομάδα μόνο δύο ημέρες επιτρέπεται η κατανάλωση αμύλου και μόνο δύο ελεύθερες ημέρες στις οποίες μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε

– Μία μέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεϊνες

– Να ασκήστε καθημερινά

– Να τρώτε κάθε μέρα 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης

Το μυστικό είναι: Βρώμη και νερό

Κατά τη διαρκεία της δίαιτας, πρέπει να πίνετε 8 έως 12 ποτήρια νερό την ημέρα και να τρώτε μία κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα.

Το πίτουρο της βρώμης είναι πλούσιο σε σάκχαρα και πρωτεϊνες, αλλά το κύριο όφελός του είναι ότι περιέχει υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες απορροφούν νερό στο έντερο και αποκτούν μέγεθος ίσο με το 20πλάσιο που έχουν δίχως νερό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει κανείς χορτάτος, ενώ καταπραϋνει τη δυσκοιλιότητα, που θεωρείται αναμενόμενη έπειτα από τέσσερις μέρες στο πρώτο στάδιο της δίαιτας.

Το πίτουρο της βρώμης έχει επίσης το πλεονέκτημα πως όταν το πέψει ο οργανισμός, προσελκύει μόρια λίπους, σάκχαρα και τοξίνες και τα αποβάλλει από τον οργανισμό, πριν προλάβει να τα απορροφήσει.

Αρνητικά της δίαιτας Dukan

Οι βρετανοί διαιτολόγοι είναι συγκρατημένοι με την συγκεκριμένη δίαιτα και η εκπρόσωπός τους, Jacqui Lowdon, σχολίασε:

Είναι μεγάλο πρόβλημα οι δίαιτες που κάνουν οι διάφορες διασημότητες, γιατί επηρεάζουν πολύ τον κόσμο και τον κάνουν να ακολουθεί διαιτολόγια που ίσως βλάπτουν την υγεία του, χωρίς όσα εισηγούνται να είναι και ιδιαίτερα τεκμηριωμένα ότι πράγματι αποδίδουν.

Όταν εμφανίζεται κάποιος με μια νέα ιδέα, όμως, ο κόσμος αρπάζεται από αυτήν, επειδή πιστεύει ότι θα είναι σαν μαγικό ραβδί. Δεν είναι. Για να χάσει κάποιος κιλά, πρέπει να τρώει σωστά και να αθλείται. Αν δεν κάψεις παραπάνω θερμίδες από αυτές που εισάγεις, δεν μπορείς να αδυνατίσεις. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δίαιτα Dukan, έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη τρώμε παραπάνω πρωτεΐνες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αν, λοιπόν, σε αυτή την ήδη πολύ πρωτεϊνούχα διατροφή προστεθεί και μία μέρα την εβδομάδα στην οποία τρώμε αποκλειστικά πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος π.χ. για αρθρίτιδα. Ο κόσμος ίσως μπερδευτεί, επίσης, με την περιγραφή της δίαιτας και ίσως καταλήξει άθελά του να υπερβάλλει στις πρωτεΐνες. Οι διαιτολόγοι είμαστε στην πλειοψηφία μας υπέρ του ισορροπημένου διαιτολογίου, ώστε να μην απειλείται η υγεία κανενός. Καλό είναι, επίσης, ο υπέρβαρος να στοχεύει να χάνει το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα, και όχι 2-3 που εισηγείται η συγκεκριμένη δίαιτα.