- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πιο γκρινιάρικα τα μωρά που θηλάζουν;

Να ανατρέψει την μέχρι τώρα κοινή πεποίθηση για τα ωφέλη του θηλασμού έρχεται μια νέα βρετανική μελέτη η οποία υποστηρίζει ότι τα μωρά που θηλάζουν κλαίνε περισσότερο, χαμογελάνε λιγότερο, είναι πιο ευέξαπτα και με περισσότερες ιδιορρυθμίες. Ωστόσο η μελέτη επιμένει ότι από διατροφικής άποψης ο θηλασμός αποτελεί την καλύτερη και πιο υγιή μέθοδο διατροφής ενός νήπιου.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 316 μωρά ηλικίας τριών μηνών από επιστήμονες της μονάδας επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέμπριτζ της Βρετανίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η ευερεθιστότητα των μωρών που θηλάζουν, είναι φυσιολογική και μολονότι τα μωρά που διατρέφονται με τεχνητό γάλα από μπιμπερό, δείχνουν πιο ήσυχα και ικανοποιημένα, ο θηλασμός παραμένει η καλύτερη και πιο υγιής μέθοδος διατροφής.

Οι ειδικοί συνιστούν στις νέες μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους κατά το πρώτο εξάμηνο, γιατί μετά απ’ αυτό το μωρό δεν φαίνεται να ηρεμεί όσο με το γάλα από μπουκάλι.

Όμως η νέα μελέτη, που δεν διέκρινε διαφορές στη συμπεριφορά αγοριών και κοριτσιών, επισημαίνει ότι οι μητέρες δεν πρέπει να παρερμηνεύουν την όποια νευρικότητα του μωρού που θηλάζουν και να την εκλαμβάνουν ως δυσαρέσκεια, καθώς είναι φυσιολογική και αποτελεί, όπως και σε άλλα ζωικά είδη, τον φυσικό τρόπο του νηπίου να επικοινωνήσει με την μητέρα του.

Κατά τους επιστήμονες, συχνά το κλάμα δείχνει κούραση και όχι πείνα επειδή το μωρό δεν έχει χορτάσει με τον θηλασμό.

Από την άλλη, η ηρεμία που συχνά δείχνουν τα μωρά που δεν θηλάζουν, μπορεί απλώς να σημαίνει ότι έχουν φάει αρκετά ενώ η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος από το μπιμπερό οδηγεί ευκολότερα στην βρεφική παχυσαρκία.