Ποδαρικό με απεργίες από γιατρούς και φαρμακοποιούς

Με απεργίες στο χώρο της Υγείας θα μπει το 2012, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν στα μέτρα…

της κυβέρνησης που αφορούν στη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, με στόχο τον περιορισμό της αντίστοιχης δαπάνης.

Ειδικότερα, οι γιατροί απεργούν από τη Δευτέρα 2 έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) τονίστηκε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

«Οι γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους απαιτώντας την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για τουλάχιστον ένα τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες της λειτουργίας του και την εφαρμογή των θέσεων του ΙΣΑ για συλλογική σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση, δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους και ελεύθερη επιλογή γιατρού. Απαιτούν την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με το Ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια για τις οποίες ο ΙΣΑ ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές και αγωγές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται κυρίως για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά. Η δεύτερη μείωση αφορά σε φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα.