Πρακτικές συμβουλές για να προφυλάξετε το σπίτι από τη μούχλα

Μην μου πείτε ότι δεν έχει τύχει να πετάξετε τη μουχλιασμένη κουρτίνα του μπάνιου σας με αηδία στα σκουπίδια… Και το έχετε κάνει επειδή αυτά τα μαύρα στίγματα κάνουν το μπάνιο σας να φαίνεται βρόμικο, ακόμη κι αν το καθαρίζετε σχολαστικά. Μη νιώθετε όμως ενοχές ότι κάτι δεν κάνατε καλά και αναγκαστήκατε να πετάξετε την κουρτίνα. Πολύ καλά κάνετε! Όχι τόσο για λόγους αισθητικής, αλλά γιατί έτσι προστατεύετε την υγεία σας. Η μούχλα είναι ένας από τους πιο επιβλαβείς για την υγεία παράγοντες μέσα στο σπίτι μας. H αύξηση των βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες έχουν εντείνει την εμφάνιση αυτού του προβλήματος στη χώρα μας.

Θα έχετε ίσως ακούσει ή διαβάσει ότι η μούχλα διακρίνεται σε τοξική και μη. Αυτό όμως που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπαταλήσετε χρόνο προκειμένου να εντοπίσετε τον ακριβή τύπο μούχλας που υπάρχει στο σπίτι σας. Ο λόγος; Ότι η τοξική μορφή της δεν την καθιστά περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη από τη μη τοξική. Η αλήθεια είναι ότι κάθε τύπος μούχλας, ακόμη και εκείνοι οι «γνωστοί-άγνωστοι» τύποι που στήνουν τις αποικίες τους στο μπάνιο μας μπορούν να μας κάνουν να υποφέρουμε. Όπως μάλιστα μας λέει o αλλεργιολόγος Γεώργιος Παλαιολόγος, «οι μη τοξικές μορφές είναι περισσότερο επικίνδυνες για την υγεία μας απλά και μόνο επειδή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα μέσα στα σπίτια. Η μούχλα έχει εκατοντάδες διαφορετικές μορφές, λίγες όμως από αυτές, όπως η μαύρη μούχλα, παράγουν τοξίνες». Ο Γεώργιος Παλαιολόγος υποστηρίζει ότι αυτές οι τοξίνες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε άτομα με προδιάθεση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υποφέρουν από άσθμα, με την εμφάνιση της μούχλας μέσα στο σπίτι, θα επιβαρυνθούν και δύσκολα θα αποφύγουν τις εξάρσεις του προβλήματός τους μέσα στη χρονιά.

Tονίζει πάντως, ότι η βλάβη στην υγεία μας δεν εξαρτάται τόσο από την ποσότητα της μούχλας που εμφανίζεται στο σπίτι όσο από το βαθμό ευαισθησίας που εκδηλώνει κάθε άτομο. Εκτός βέβαια από άσθμα είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν αλλεργίες, ρινίτιδες, εξανθήματα, πονοκέφαλοι και σπανιότερα ζαλάδες.

Εκστρατεία καθαριότητας
Αν και η μούχλα συνήθως έχει σκούρα απόχρωση (μαύρη ή καφέ), μην την αγνοήσετε αν δείτε πράσινα, κίτρινα ή ακόμα και ροζ στίγματα. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι νηματομύκητες προτιμούν την κυκλική εξάπλωση. Γι’ αυτό δράστε άμεσα, καθαρίζοντάς τη. Αν έχετε άσθμα ή υποφέρετε από αλλεργίες απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή σε έναν φίλο που μπορεί να σας βοηθήσει στο καθάρισμα.

* Συνήθως στις γωνίες της μπανιέρας εμφανίζεται μούχλα. Για να την εξαφανίσετε βρέξτε βαμβάκι με χλωρίνη και αφήστε το στο σημείο που θέλετε να καθαρίσετε. Μετά από λίγο, πάρτε το βαμβάκι και ξεπλύνετε καλά. Η μούχλα θα έχει φύγει.

* Μια παλιά οδοντόβουρτσα και παχύρρευστη χλωρίνη είναι τα «όπλα» κατά της μούχλας στους αρμούς από τα πλακάκια. Τρίψτε τον αρμό με την οδοντόβουρτσα και τη χλωρίνη και αφήστε να περάσει λίγη ώρα. Ξεπλύνετε καλά και οι αρμοί θα έχουν καθαρίσει.

* Επίσης, έχετε πάντα ένα πατάκι μπροστά από την μπανιέρα ή το νιπτήρα έτσι ώστε τα νερά να μη μένουν στο πάτωμα (η υγρασία που δημιουργείται θα ευνοήσει και την εμφάνιση μούχλας).

* Πριν κρεμάσετε τις κουρτίνες του ντους, μουσκέψτε τις σε διάλυμα με αλατόνερο για να μη μουχλιάσουν. Αν έχουν ήδη πιάσει μούχλα πλύνετε τις κουρτίνες σε ζεστό νερό με σαπούνι, τρίψτε τις με χυμό λεμονιού και αφήστε τις να στεγνώσουν στον ήλιο.

* Αποφύγετε την τοποθέτηση του ψυγείου σας σε μη αεριζόμενες γωνίες τοίχων, διότι ευνοείται η ανάπτυξη υγρασίας, και κατ’ επέκταση, μούχλας.

* Καθαρίζετε τακτικά τα εσωτερικά τζάμια των παραθύρων, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες που η κεντρική θέρμανση είναι σε λειτουργία. Έτσι μειώνεται τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας.

* Καθαρίστε και κάντε συχνά συντήρηση των μηχανικών συστημάτων θέρμανσης. Η μούχλα καθώς και διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να συγκεντρωθούν στους αγωγούς των συσκευών θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, με το πέρασμα του χρόνου. (www.prevention.gr)