Προσοχή στα δώρα των παιδιών για ασφαλή Χριστούγεννα!

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά παιχνιδιών και παιδικών ενδυμάτων.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά και παράλληλα ενημερώνει τους καταναλωτές με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Κατά την περίοδο αυτή ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευάλωτη ομάδα των παιδιών. Η περίοδος των εορτών είναι η αγαπημένη των παιδιών και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε ώστε να περάσουν με ασφάλεια, χωρίς ατυχήματα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά των καταναλωτών κατά την αγορά και χρήση διαφόρων προϊόντων. Γι’ αυτό το λόγο η Υπηρεσία πληροφορεί τους καταναλωτές και εφιστά την προσοχή τους για τα πιο κάτω προϊόντα για τα οποία παρατηρείται αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων:

1. Παιχνίδια – Συμβουλές για ορθή αγορά και ασφαλή χρήση
· Μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CE (συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας) και τα στοιχεία του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα.

· Όλες οι προειδοποιήσεις πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και πρέπει να διαβάζονται προσεχτικά πριν δοθεί το παιχνίδι στο παιδί.

· Αποφεύγετε να αγοράζετε παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα με μεγάλη κινητική ενέργεια ή φέρουν φωτεινούς δείκτες LASER.

· Τα παιχνίδια που αγοράζετε πρέπει να ανταποκρίνονται στην ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού για το οποίο προορίζονται. Σε καμία περίπτωση μην δίνετε σε παιδιά κάτω των 36 μηνών παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά.

· Βεβαιωθείτε ότι έχουν μαζευτεί όλα τα παιχνίδια από επίμαχες περιοχές, όπως σκάλες, όταν τα παιδιά έχουν τελειώσει το παιχνίδι τους.

· Δώστε ιδιαίτερη σημασία σε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά κάτω των 36 μηνών:
– Το παιχνίδι ή τα μέρη του πρέπει να έχουν μέγεθος τέτοιο που να μην μπορεί το παιδί να τα καταπιεί.
– Προσέξτε ιδιαίτερα τις προσιτές ακμές, τις προεξοχές, τα στηρίγματα των παιχνιδιών και τα κινούμενα μέρη τους μήπως περικλείουν οποιουσδήποτε κινδύνους.
– Δοκιμάστε την αντοχή επίμαχων μερών, όπως μαλλιά, μάτια, κουμπιά και γενικά μικρά αντικείμενα, τα οποία δεν πρέπει να αποσπώνται εύκολα.
– Παρατηρήστε αν υπάρχουν σχοινιά ή καλώδια πάνω στο παιχνίδι, που μπορεί να εκθέσουν το παιδί σε κίνδυνο στραγγαλισμού.
– Απομακρύνετε τα υλικά συσκευασίας του μπορούν να καταστούν επικίνδυνα, π.χ. πλαστικές σακούλες, κορδέλες.

Διατηρείτε τους χώρους στους οποίους παίζουν τα παιδιά καθαρούς, ελέγχετε πάντα για πιθανούς κινδύνους και επιτηρείτε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους. Επίσης, ελέγχετε περιοδικά τα παιχνίδια των παιδιών σας και απομακρύνετε σπασμένα και φθαρμένα παιχνίδια, τα οποία μπορεί να εμπεριέχουν κινδύνους.

Τέλος, μην πιστώνετε τα παιδιά με τη λογική ενός ενήλικα. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα παιχνίδια με τον τρόπο που εκείνα θεωρούν πιο διασκεδαστικό, πέραν της προφανούς χρήσης τους.

2. Παιδικά ενδύματα – Συμβουλές για ορθή αγορά

Η παρουσία κορδονιών στα παιδικά ενδύματα δυνατόν να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, ακόμη και θάνατο. Πολλά ατυχήματα έχουν καταγραφεί από εγκλωβισμό των κορδονιών των ενδυμάτων σε τσουλήθρες, πόρτες, δέντρα και σε άλλα σημεία. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου ελαστικά κορδόνια τραβήχτηκαν και εκσφενδονίστηκαν προκαλώντας τραυματισμό στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, προς αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων, συστήνει όπως όταν αγοράζετε παιδικά ενδύματα λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τα πιο κάτω:

· Μην αγοράζετε ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών όταν αυτά φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού και αφαιρέστε τα κορδόνια από ενδύματα που ήδη έχετε, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν με ασφαλή τρόπο.

· Πριν αγοράσετε ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 7-14 ετών ελέγχετε ότι αυτά δεν φέρουν κορδόνια κατασκευασμένα από ελαστικό και ότι το μήκος των κορδονιών που εξέχουν σε κάθε άκρο δεν ξεπερνά τα 7,5 cm στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού.

· Τα κορδόνια στην περιοχή της μέσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 14 cm το καθένα όταν το ρούχο είναι σε χαλαρή διάταξη και τα 28 cm όταν το ρούχο είναι σφιγμένο στη μέση (για ηλικίες 0-14).

· Οι ζώνες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 36 cm σε κάθε άκρο όταν είναι λυτές από το σημείο στο οποίο δένονται (για ηλικίες 0-14).

· Τα κορδόνια περίσφιγξης στα κατώτερα άκρα του ενδύματος δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το στρίφωμα (κατώτερο άκρο του ενδύματος) και πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού (για ηλικίες 0-14).

· Τα κορδόνια στα κατώτερα άκρα μακριών μανικιών πρέπει να είναι εσωτερικά και σε περιπτώσεις κοντών μανικιών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 7,5 cm για ηλικίες 0-7 και τα 14 cm για ηλικίες 7-14.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών εύχεται στους καταναλωτές Καλές Γιορτές με ασφάλεια και τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις αγορές τους και να λαμβάνουν πάντοτε υπόψη τις οδηγίες της Υπηρεσίας. Επίσης τους προτρέπει, σε περίπτωση που κατέχουν προβληματικά προϊόντα, όπως σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να ενημερώνουν αμέσως την Υπηρεσία για τα πιθανά σημεία πώλησης τους στα τηλέφωνα:

▪ Γραμμή Καταναλωτή 1429
▪ Κεντρικά Γραφεία Υπηρεσίας 22867169, 22867231, 22867176
▪ Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150
▪ Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου 24816160
▪ Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610

Τέλος, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών προτρέπει το κοινό να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του RAPEX (http://ec.europa.eu/rapex) για να ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση για όλα τα επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.