Προσοχή στα ενεργειακά αναψυκτικά!

Τα συγκεκριμένα ποτά όχι μόνο δεν ωφελούν παιδιά και εφήβους αλλά ενδέχεται να συμβάλουν και στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.
Αν και οι ενήλικες που επιδίδονται σε αθλήματα με έντονη φυσική δραστηριότητα βοηθούνται από τους υδατάνθρακες και τους ηλεκτρολύτες που περιέχουν αυτά τα ποτά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να προτιμούν το νερό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η παχυσαρκία μεταξύ παιδιών και εφήβων από 2 έως 19 ετών άγγιξε το 17% την περίοδο 2007 – 2008, από 5% που ήταν την περίοδο 1971 – 1974, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών και για την Πρόληψη στην Ατλάντα. Η έρευνα επικεντρώνει και στα ενεργειακά ποτά, τα οποία περιέχουν καφεΐνη και άλλα διεγερτικά, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά νευρολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με προγενέστερα στοιχεία, το 28% των εφήβων ηλικίας 12 – 14 χρόνων καταναλώνει σε τακτική βάση ενεργειακά ποτά. Οι συγγραφείς της μελέτης συμβουλεύουν τους παιδιάτρους και τους γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά για τις διαφορές μεταξύ των αθλητικών και των ενεργειακών ποτών αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβουν αυτά για την υγεία τους.