- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πρωτοχρονιάτικο σταμνάτο από την Αλεξία Αλεξιάδου

Μπορεί να λειτουργήσει ως ο κύριος μεζές ή συνοδευτικό κρεατικό στο γιορτινό τραπέζι. Σημαντικό, το ότι είναι εύκολο στην παρασκευή του!

Για 6 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 40′
Χρόνος ψησίματος: 4-5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά
1/2 κιλού ψαρονέφρι σε ροδέλες
1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος σε ροδέλες
1/4 κούπας βούτυρο
2 κούπες κόκκινο ξηρό κρασί
1/4 κούπας λάδι
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
800 γραμμ. ντοματάκια πολτοποιημένα
2 φύλλα δάφνης
10 κόκκους μπαχάρι
20 κόκκους πιπέρι
1/2 κιλού μετσοβόνε

Εκτέλεση
Καθαρίστε όλο το κρέας από το φανερό λίπος. Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε σ’ αυτό το κρέας μέχρι να ροδίσει. Σβήστε με το κρασί και σιγοβράστε 10′. Βγάλτε τα κομματάκια σε μια γάστρα με καπάκι και περιχύστε τα με το ζουμί.
Ρίξτε στην ίδια κατσαρόλα το λάδι και αφού ζεσταθεί σοτάρετε σ’ αυτό το κρεμμύδι και τα καρότα. Προσθέστε τα ντοματάκια και τα μπαχαρικά και σιγοβράστε τη σάλτσα 10′. Αδειάστε τη σάλτσα επάνω από το κρέας στη γάστρα. Καλύψτε με το καπάκι και ψήστε το φαγητό στους 150 C, 4-5 ώρες. Συνοδεύστε το με ρύζι ή πουρέ γλυκοπατάτας.

** Η συνταγή είναι από το βιβλίο “Ονειρικά Χριστούγεννα” της Αλεξίας Αλεξιάδου