Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα

Μια από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές αλλεργίες που παρουσιάζονται στα βρέφη είναι η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών περίπου το 2-3% των βρεφών που τρέφονται με γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, με βάση το αγελαδινό γάλα, παρουσιάζει τη συγκεκριμένη αλλεργία.

Μάλιστα αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες αλλεργίες μελλοντικά.

Πίσω από αυτή την αλλεργία βρίσκονται οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και μπορεί να εμφανιστεί και σε βρέφη που θηλάζουν από τη μητέρα τους, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών. Σε αυτή την περίπτωση οι μητέρες δεν θα πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό, αλλά να σταματήσουν να καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συνήθως υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια αποχής από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.

Τα συμπτώματα που θα βοηθήσουν μια μητέρα να καταλάβει ότι το παιδί της είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι άμεσα δηλαδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά τη χορήγηση του γάλακτος ή καθυστερημένα, δηλαδή ύστερα από πολλές ώρες ή ημέρες. Επίσης δεν αποκλείεται η αλλεργία να είναι μεικτού τύπου, δηλαδή να συνδυάζονται και τα δύο.

Κάποια από τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς, όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Φωτουλάκη είναι «ο εμετός, η διάρροια, η οποία ενίοτε συνοδεύεται με αίμα, μετά την κατανάλωση γάλακτος, η άρνηση του βρέφους να φάει, η στασιμότητα βάρους, ο κολικός και η γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση.

Στα βρέφη που αντιδούν άμεσα στην κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος εμφανίζονται συμπτώματα στο πεπτικό, στο δέρμα, στο αναπνευστικό ή ακόμα και αναφυλακτικό σοκ. Έτσι μπορεί να εμφανίσουν πόνους στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, στοματοφαρυγγικό σύνδρομο, οξεία κνίδωση, αγγειο-οίδημα, εξάνθημα, ερυθρότητα, αλλεργική ρινίτιδα, βρογχοσπασμό, λαρυγγοσπασμό ή γενικευμένη αντίδραση.

Όταν η αλλεργία εκδηλώνεται με καθυστέρηση, παρουσιάζονται συμπτώματα στο πεπτικό (όπως εντεροκολίτιδα, πρωκτοκολίτιδα, εντεροπάθεια) και στο δέρμα (δερματίτιδα), ενώ στη μεικτού τύπου αλλεργία εμφανίζονται συμπτώματα, όπως αλλεργική γαστρεντεροπάθεια, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, δυσκοιλιότητα, ατοπική δερματίτιδα και άσθμα.

Η διάγνωση της συγκεκριμένης αλλεργίας είναι πιο εύκολη όταν τα συμπτώματα είναι άμεσα μετά την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος ενώ σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα εκδηλώνονται καθυστερημένα ή που η αλλεργία είναι μεικτού τύπου, η κλινική εικόνα παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια και ατυπία ανάλογα με το όργανο στο οποίο εκδηλώνεται.