- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις το γάμο σου;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλά για προσωπικές εμπειρίες, το διαζύγιο και τις 6 ιδιότητες των επιτυχημένων ζευγαριών!

Καλή χρονιά σε όλους!

Σίγουρα η χρονιά που πέρασε ήταν η πιο σημαντική για μένα (γάμος, εγκυμοσύνη και μωράκι). Ο ρόλος της μητέρας πλέον επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους, αφού το μωράκι για την ώρα απαιτεί την 24ωρη προσοχή μου. Ωστόσο, η ανήσυχη φύση μου δεν μου επιτρέπει να πάψω να έχω τις προσωπικές μου αναζητήσεις… Σήμερα λοιπόν, όσο το τζάκι έκαιγε και η μικρούλα κοιμόταν στο καλάθι της, συζητούσα με τους γονείς μου για το πόσο εύκολο είναι δύο άνθρωποι να είναι μαζί καλά για πολύ καιρό. Είναι εφικτό η σχέση να μείνει ζωντανή ή πρόκειται για μία ουτοπική προσδοκία;

Οι γονείς μου δεν τα κατάφεραν να μείνουν μαζί, πήραν διαζύγιο όταν ήμουν περίπου 22 ετών. Ωστόσο, φαίνεται ότι και οι δυο έχουν αναγνωρίσει τα λάθη τους και φιλοσοφήσει την έννοια της σχέσης. Περιέργως, μου παρουσίασαν τα πράγματα πιο απλά από όσο περίμενα: «Ο εγωισμός πρέπει να μπαίνει στην άκρη», «Χρειάζεται κατανόηση στις ανάγκες του άλλου», «Ο θυμός και η κριτική φθείρει και είναι περιττά σε μια υγιή σχέση», «Χρειάζεται σεβασμός στον προσωπικό χώρο του άλλου», «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα». Ακούγονται σαν τις δέκα εντολές σε άλλη μορφή. Μάλλον γι’αυτό και οι δύο είναι μόνοι… Γιατί αναγνωρίζουν τη δυσκολία να κρατήσεις μια σχέση στο πέρασμα του χρόνου.

Η πλευρά της επιστήμης από την άλλη, υποστηρίζει ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση χρειάζεται να την ανανεώνουμε. Δηλαδή, να την επαναπροσδιορίζουμε όσο συχνά χρειάζεται. Καθώς, με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να αλλάζουμε ανάλογα και τη σχέση μας και να θέτουμε καινούριες προσδοκίες.

Ο σύμβουλος γάμου Andrew Marshall αναφέρει τις έξι δεξιότητες των επιτυχημένων ζευγαριών.

1. Περνάτε χρόνο μαζί
Επενδύστε 5 ώρες την εβδομάδα όπου θα περνάτε με τον/την σύντροφό σας. Προγραμματίστε ένα ραντεβού το οποίο δεν θα αναβάλλετε για κανέναν και για τίποτα. Όταν η σχέση γίνεται προτεραιότητα, δείχνετε ο ένας στον άλλον το πόσο πολύτιμος είναι για εσάς.

2. Γελάστε μαζί
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν συχνά χιούμορ. Γελάνε με τις παραξενιές των γονιών και των γειτόνων τους. Όταν η σύγκρουση πλησιάζει, ένα αστείο ελαφρύνει την ατμόσφαιρα. Ο αυτοσαρκασμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

3. Εκφράστε τα συναισθήματά σας
Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τον άλλον. Πολλοί πιστεύουν ότι η αγάπη αποδεικνύεται μόνο με πράξεις και ότι τα λόγια είναι περιττά. Ωστόσο, χαρακτηριστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών είναι η έκφραση της αγάπης, της εκτίμησης και της τρυφερότητας που νιώθει ο ένας για τον άλλον. Ένα «Ευχαριστώ που με φρόντισες όσο ήμουν άρρωστη» έχει τεράστια δύναμη και ο σύντροφός σας θα το θυμάται για μέρες.

4. Γνωρίστε την τέχνη του συμβιβασμού

Στα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει μια μέση οδός. Για παράδειγμα, ο καθένας θα προσφέρει στο σπίτι όσο μπορεί, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο του. Ο αυστηρός καταμερισμός των ευθυνών αποτελεί μνησικακία. Όταν υπάρχει διαφωνία, αντί να πεισμώσετε υπερασπίζοντας το δίκιο σας, βρείτε ένα σημείο τομής. Ο καθηγητής Gottman υποστήριξε ότι η καλύτερη πρόβλεψη για το ποια ζευγάρια θα μείνουν παντρεμένα, είναι η ποιότητα του τρόπου που διαφωνούσαν. Επίσης, όταν ο ένας υποχωρεί σε κάτι, τότε το ίδιο θα κάνει και ο άλλος.

5. Παραχωρήστε μια σχετική ανεξαρτησία

Έρευνα σε ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια στην Αμερική, έδειξε ότι τα λεσβιακά ζευγάρια είναι πιο κοντά στον χωρισμό σε σχέση με τα ομοφυλόφιλα γκέι ζευγάρια και τα ετεροφυλόφιλα. Το συμπέρασμα ήταν ότι η συγκεκριμένη ομάδα επιτρέπει την λιγότερη ανεξαρτησία σε σχέση με τις υπόλοιπες. Είναι σημαντικό, ο σύντροφός μας να μην χάνει τον εαυτό του και να μην νιώθει καταπιεσμένος.

H Susan Johnson όπου ερευνούσε ζευγάρια στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν αναφέρει τη συνέντευξη από μία γυναίκα –την Mei- που βρίσκεται σε επιτυχημένη σχέση για 25 χρόνια. Η Mei αναφέρει: «Πιστεύω ότι μερικές φορές οι άνθρωποι δεν μένουν αρκετά σε μία σχέση ώστε να μάθουν ότι τελικά οι κρίσεις ξεπερνιούνται. Δεν χρειάζεται να υπάρξει ένα μεγάλο, ανοιχτό τραύμα. Το τραύμα θεραπεύεται. Απλά, οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετή υπομονή. Η υπομονή στηρίζει τα πάντα.»

Εκτός από τα παραπάνω, για μένα είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε να αναζητούμε τι έχουμε ανάγκη και να το εκφράζουμε ανοιχτά στον σύντροφό μας. Ο άντρας μου συχνά με ρωτάει τι χρειάζομαι και ενώ ξέρω ότι χρειάζομαι πολλά, εκείνη τη στιγμή μπλοκάρω. Αυτό μου συμβαίνει γιατί με τον ρυθμό της καθημερινότητας δεν έχω προλάβει να σκεφτώ τι έχω ανάγκη. Οπότε, μην ξεχνάτε να δίνεται το χρόνο στον εαυτό σας, να σκεφτεί τι χρειάζεται για να νιώσει ικανοποίηση.

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει σχέση χωρίς τριβές. Όλα τα ζευγάρια θα περάσουν μια κρίση όπου θα μπορούσε να τα οδηγήσει στον χωρισμό. Το να αναζητήσουμε κάποιον άλλον σύντροφο δεν αποτελεί λύση. Κανείς δεν είναι τέλειος.

Να είστε καλά!
Σ.

Πηγή: missbloom.gr