Πώς θα γίνετε γονιός με αυτοπεποίθηση

“Τα μωρά μπορούν να νιώσουν την ενέργειά μας γιατί έχουν την έκτη αίσθηση.” Με τα όμορφα αυτά λόγια η Τζο Φροστ, μια από τις κορυφαίες ειδικούς στη φροντίδα των μωρών και των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύει τους νέους γονείς που νιώθουν πραγματικά τρομαγμένοι, αβέβαιοι για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν με τον ερχομό ενός νεογέννητου μωρού μέσα στο σπίτι και ανήσυχοι ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις υποχρεώσεις τους.

Το πρώτο και απαραίτητο στάδιο για να κατακτήσει ο γονιός την αυτοπεποίθηση είναι να έχει πάντα κατά νου ότι όλοι οι γονείς μαθαίνουν στην πορεία. Τα μωρά καλώς ή κακώς είναι από τη φύση τους ανθεκτικά οπότε αν κάτι δεν πάει καλά ή στην περίπτωση που παραλείψατε να κάνετε κάτι, η φύση έχει προνοήσει ούτως ώστε το ίδιο το βρέφος να σας δώσει να καταλάβετε το λάθος σας και να σας δώσει την ευκαιρία να επανορθωσετε.

Αν δεν έχετε εξαρχής αυτοπεποίθηση και σιγουριά στον εαυτό σας για την περιποίηση και την φροντίδα που ασκείτε στο μωρό, τότε αυτομάτως το παιδί εισπράττει αυτήν την ανασφάλεια και δεν ηρεμεί αλλά είναι σε εγρήγορση για να σας δείξει ότι δεν νιώθει σιγουριά.

Πώς όμως θα καταφέρετε να αποκτήσετε την πολυθότητη αυτοπεποίηθηση; Η εσωτερική γνώση προέρχεται από το άκουσμα της εσωτερικής σας φωνής καθώς και του παιδιού σας. Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε την διαίσθησή σας, τόσο περισσότερο θα νιώθετε πιο ασφαλής και σίγουρη γφια τις επιλογές σας. Πρέπει να αρχίσετε να “αγκαλιάζετε” τους φόβους σας και αφήσετε κατά μέρους ανησυχίες και προβληματισμούς για το αν και κατά πόσο είστε άξιος ως γονιός. Κι αν αυτό σας φαντάζει σας παράξενο, να θυμάστε ότι ο φόβος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ένδειξη της διάθεσής σας να κάνετε ό,τι το καλύτερο περνάει από το χέρι σας για να μεγαλώσετε σωστά το λιλιπούτειο πλασματάκι σας. Ακολουθώντας αυτή τη συλλογιστική να σκέφτεστε ότι αυτό που σας φοβίζει πηγαίνει καλά επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ένας ακόμα τρόπος που θα συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης σας ως γονιός είναι να συνειδητοποίησετε το γεγονός ότι όταν παίρνετε μια “λανθασμένη” απόφαση, επί της ουσίας δεν κάνετε κάτι “λάθος” γιατί όπως αναφέρει εύστοχα και ο λαός, τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε και για να βελτιωνόμαστε. Κανείς δεν γεννιέται με την απόλυτη γνώση των πάντων. Οι γονείς που χαίρουν αυτοπεποίθησης παίρνουν μια απόφαση, αξιολογούν το αποτέλεσμά της και εάν αυτό δεν είναι το επιθυμητό, δεν το βάζουν κάτω αλλά αντιθέτως αποκτούν την πολύτιμη γνώση να “ζυγίσουν” πιο μεθοδικά τα πράγματα την επόμενη φορά. Ο γονιός πρέπει να αναγνωρίζει ότι όσο πιο μακριά πηγαίνει, τόσο πιο πολύ ωριμάζει.